Προβληματίζουν οι υποχρεώσεις αποκατάστασης της φύσης
21 Ιουλίου 2023, 07:22
Προβληματισμός επικρατεί στο τμήμα περιβάλλοντος για τον ευρωπαϊκό κανονισμό Αποκατάστασης της Φύσης, λόγω των έντονων πιέσεων που αναμένεται να δεχθούν τα ευρωπαϊκά κράτη για λήψη δραστικών μέτρων αποκατάστασης των οικοτόπων.
Ο κανονισμός αποκατάστασης της φύσης, που ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καλεί τις χώρες να θεσπίσουν μέτρα και νομικά δεσμευτικούς στόχους αποκατάστασης του 20% των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως το 2030 και όλα τα οικοσυστήματα που χρειάζονται αποκατάσταση έως το 2050.
Η λειτουργός του τμήματος περιβάλλοντος Δέσπω Ζαβρού, μιλώντας στη StockWatch, εξέφρασε την άποψη ότι «οι στόχοι που θέτει ο κανονισμός είναι αρκετά φιλόδοξοι καθώς επεκτείνονται και εκτός των περιοχών Natura».
«Το γεγονός», σημείωσε, «προβληματίζει τα πιο μικρά κράτη όπως η Κύπρος».
Υποστήριξε ότι «θα υπάρξει αρκετή πίεση σε χώρες όπως η Κύπρος, η οποία έχει αυξημένο ποσοστό προστατευόμενων περιοχών.
Επεσήμανε ότι «το 30% του χερσαίου χώρου της Κύπρου βρίσκεται σε περιοχές Natura, κάτι που θα προκαλέσει πρόβλημα στην εφαρμογή του κανονισμού».
«Εμείς εξαρχής εκφράσαμε επιφυλάξεις λόγω των φιλόδοξων στόχων αποκατάστασης και για τη λήψη μέτρων για μη υποβάθμιση οικοτόπων», είπε η κ. Ζαβρού.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι «υπάρχει αυξημένη ανάγκη σε οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους, ώστε να εφαρμοσθούν οι πρόνοιες του κανονισμού, διότι στη βάση συγκεκριμένων δεικτών, θα απαιτείται εντατική παρακολούθηση και εξαγωγή συμπερασμάτων, ώστε να υποβάλλονται εκθέσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα».
Η κ. Ζαβρού, εξέφρασε επιφυλάξεις και για τον όρο που έχει τεθεί, σύμφωνα με τον οποίο τα κράτη μέλη έχουν περιθώριο δύο ετών να εκπονήσουν και να υποβάλουν το σχεδιασμό τους για αποκατάσταση της φύσης.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την πρόταση, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα προσέλθει σε επαφές με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διαμόρφωση της τελικής συμφωνίας, με την οποία η ΕΕ πρέπει να έχει θεσπίσει μέτρα αποκατάστασης έως το 2030 που να καλύπτουν τουλάχιστον το 20% των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών της, καθώς πάνω από το 80% των ευρωπαϊκών εδαφών δεν είναι σε καλή κατάσταση.
Διαμόρφωση τελικού κειμένου από trilogue
Η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, χαιρέτισε την ψήφιση του κανονισμού, ανέφερε στη StockWatch ο λειτουργός της Υπηρεσίας, Πανίκος Παναγίδης.
Τόνισε ότι «δεν πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι ο κανονισμός υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία του Συμβουλίου των Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ (υπέρ 20 από τις 27 χώρες), συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου».
Διευκρίνισε ότι «αναμένεται μέχρι τέλος του χρόνου η τελική διαμόρφωση του τελικού κειμένου, μέσα από το λεγόμενο trilogue, δηλαδή μέσω διαλόγου ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Ευρωκοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
Υποστήριξε ότι «ο κανονισμός μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο το οποίο θα αξιοποιηθεί για την αποκατάσταση υποβαθμισμένων περιοχών, βιοτόπων και ειδών που βρίσκονται σε κακή κατάσταση, αλλά και στην εκπλήρωση των στόχων για τη βιοποικιλότητα, γενικότερα».
Για παράδειγμα, ανέφερε ότι «αν μιλούμε για τα πουλιά υπάρχει ένας κατάλογος ειδών που βρίσκονται σε φθίνουσα κατάσταση, λόγω και της υποβάθμισης ή καταστροφής των βιοτόπων, οπότε μέσω του κανονισμού θα παρέχεται καλύτερα η δυνατότητα να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση, ειδικά αφού μαζί με τον κανονισμό θα παρέχονται και τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία και ευκαιρίες για χρηματοδότηση αυτής της προσπάθειας», τόνισε.
Αφαιρέθηκαν διατάξεις λόγω αντιδράσεων
Ο διευθυντής του Bird Life Cyprus Μάρτιν Χέλλικαρ, σε δηλώσεις στη StockWatch εξέφρασε δυσαρέσκεια για την αφαίρεση διατάξεων του κανονισμού που έχουν να κάνουν με αποκατάσταση των γεωργικών περιοχών, λόγω της έντονης αντίδρασης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), με το επιχείρημα ότι υποσκάπτεται η γεωργική παραγωγή.
Ο κ. Χέλλικαρ, επέκρινε τη στάση του ΕΛΚ, χαρακτηρίζοντάς την «κοντόφθαλμη», υποδεικνύοντας ότι «η γεωργική παραγωγή υποσκάπτεται από την κλιματική αλλαγή, την ξηρασία και τα έντονα καιρικά φαινόμενα».
Υποστήριξε ότι «ο κανονισμός είναι απαραίτητος για το μέλλον της ανθρωπότητας, γι’ αυτό ελπίζουμε ότι το trilogue, θα καταλήξει σε ένα αποτελεσματικό και ουσιαστικό κανονισμό».
Η προστασία της φύσης αποδίδει
Ο βουλευτής των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, μιλώντας στη StockWatch επεσήμανε ότι «τα νησιά όπως η Κύπρος, επειδή είναι απομονωμένα, έχουν αναπτύξει σπουδαία βιοποικιλότητα η οποία θα πρέπει να προστατευθεί».
Αναφέρθηκε ωστόσο, στα διαχρονικά σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οικότοποι στην Κύπρο, όπως οι αλυκές, για τα οποία καμία κυβέρνηση μέχρι στιγμής δεν εφάρμοσε ουσιαστικά και καθοριστικά μέτρα αποκατάστασης τους, όπως είπε.
Παράλληλα, αναφέρθηκε σε στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με βάση τα οποία, το κάθε ευρώ που ξοδεύει μια χώρα για αποκατάσταση της φύσης, της επιστρέφεται από οκτώ έως 38 φορές σε άλλη μορφή.
Επιστρέφεται, όπως ανέφερε, μέσω του καθαρού αέρα, του οξυγόνου, της διατήρησης της θερμοκρασίας σε φυσιολογικά επίπεδα και άλλες μορφές.
Της Ηρώς Ευθυμίου
Tags: Περιβάλλον, Φύση