ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

«Πάτος» Κύπρου στον παγκόσμιο δείκτη ασφάλειας

29 September 2024, 06:00

images

Στις χαμηλότερες θέσεις του παγκόσμιου δείκτη ασφάλειας, βρέθηκε η Κύπρος το 2023, σύμφωνα με νέα έκθεση της Gallup.

Συγκεκριμένα, η Κύπρος κατέλαβε την 77η θέση από σύνολο 98 κρατών που αξιολογήθηκαν.

Σύμφωνα με την έκθεση, κατά την περσινή χρονιά, το 70% των ενηλίκων σε παγκόσμιο επίπεδο ένιωσαν ασφαλείς να περπατούν μόνοι το βράδυ κοντά στην περιοχή που διαμένουν.

Το ποσοστό, όπως αναφέρει η Gallup, παρουσιάζει ανοδική τάση σε σχέση με μία δεκαετία πιο πριν. Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι η πρόοδος στο θέμα ασφάλειας έχει φτάσει σε στάσιμο σημείο.

Μάλιστα, για πρώτη φορά από τότε που πραγματοποιείται η έκθεση, το Ελ Σαλβαδόρ βρέθηκε ανάμεσα στις χώρες του κόσμου, όπου οι άνθρωποι ένιωσαν ασφάλεια από το 88% των κατοίκων. Σημειώνεται ότι η χώρα είναι γνωστή ως η πρωτεύουσα δολοφονιών, ενώ αυτή τη στιγμή έχει τον χαμηλότερο ρυθμό δολοφονιών στο δυτικό ημισφαίριο.

Η εξέλιξη ακολουθεί σειρά μέτρων που ακολούθησε η κυβέρνηση για την ανατροπή των μαφιών που κατέκλυσαν τη χώρα.

Σε άλλα κράτη όπως η Ιαπωνία, το ποσοστό των ανθρώπων που ένιωσαν ασφάλεια περπατώντας μόνοι το βράδυ στην περιοχή που μένουν, κυμάνθηκε στο 77%, στη Γερμανία στο 74% και στις ΗΠΑ στο 72%.

Το αντίστοιχο ποσοστό για το Ισραήλ ανήλθε στο το 68%, εν μέσω πολέμου.

Σύμφωνα ακόμη με την Gallup, σε περιφερειακό επίπεδο, τουλάχιστον επτά στους δέκα ανθρώπους νιώθουν ασφάλεια στην περιοχή της Ασίας και Ειρηνικού, στη Δυτική Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική και στη Βόρεια Αμερική.

Λιγότερο ασφαλείς ένιωσαν οι κάτοικοι της υποσαγχάριας Αφρικής κατά το 2023 σε ποσοστό 51% και στη Λατινική Αμερική και Καραϊβική στο 47%.

Η χώρα η οποία συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ποσοστό όπου οι κάτοικοι ένιωσαν ασφαλείς να περπατήσουν μόνοι το βράδυ, ήταν το Κουβέιτ σύμφωνα με τα στοιχεία, στο 99%. Ακολούθησε η Σιγκαπούρη στο 94% και η Νορβηγία στο 92%.

Στο τέλος της λίστας, βρέθηκε το Εκουαδόρ με ποσοστό 27% και η Νότια Αφρική και η Λιβερία στο 30%.

Η έκθεση αναδεικνύει την ίδια ώρα δύο ζητήματα που έχουν τη μεγαλύτερη βαρύτητα για τους κατοίκους μίας χώρας σε ότι αφορά θέματα ασφάλειας: Tην εμπιστοσύνη της κοινωνίας στην αστυνομία και την ικανοποίηση της κοινωνίας σε σχέση με τις κοινότητες που ζουν.

Πρόσθετα, η έκθεση υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι θα αισθάνονται περισσότερη ασφάλεια εάν οι στρατηγικές που ενισχύουν τον εν λόγω σκοπό ξεκινούν από τοπικό επίπεδο.

Μ.Κ.

Σχετικά Άρθρα