ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Θορυβημένο το Υπ. Υγείας για αυξημένα περιστατικά γαστρεντερίτιδας

20 Ιουλίου 2023, 14:00

images

Θορυβημένο είναι το Υπουργείο Υγείας λόγω των αυξημένων περιστατικών οξείας γαστρεντερίτιδας.

Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο εξηγεί ότι οξεία γαστρεντερίτιδα είναι η ύπαρξη αυξημένου αριθμού κενώσεων που έχουν κρεμώδη ή υδαρή σύσταση και οφείλονται σε ιούς, βακτήρια ή παράσιτα και ενδέχεται να συνοδεύονται από εμετούς, πυρετό ή κοιλιακό άλγος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου, η οξεία γαστρεντερίτιδα μεταδίδεται συνήθως από άτομο σε άτομο με την κοπρανοστοματική οδό, δηλαδή με την κατάποση του μικροβίου που βρίσκεται στα κόπρανα κάποιου ασθενή   (π.χ. όταν κάποιος φάει χωρίς να πλυθεί αφού προηγουμένως έχει ακουμπήσει τη λερωμένη πάνα του παιδιού, ή το κάθισμα της τουαλέτας).

Η οξεία γαστρεντερίτιδα διαρκεί συνήθως λιγότερο από μια εβδομάδα αν και μπορεί να διαρκέσει εώς και 14 μέρες.

Παράλληλα όπως αναφέρει, ορισμένοι ιοί που προκαλούν γαστρεντερίτιδα μπορεί να μεταδοθούν με σταγονίδια (π.χ. πτύελα, σταγονίδια από εμέσματα).Σπανιότερα, η γαστρεντερίτιδα μπορεί να προκληθεί από μολυσμένα τρόφιμα (π.χ. αυγό μελάτο, κοτόπουλο που δεν είναι καλά ψημένο, ρύζι που δεν συντηρήθηκε σωστά)  ή νερό.

Το Υπουργείο υπογραμμίζει ότι μεγαλύτερος κίνδυνος στα παιδιά με οξεία γαστρεντερίτιδα είναι η αφυδάτωση λόγω της αυξημένης απώλειας υγρών από τις κενώσεις και ανεπαρκούς πρόσληψης υγρών από το στόμα (συνύπαρξη ανορεξίας, ναυτίας, εμετών).

Δεν χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή

Τα αντιβιοτικά δεν χρειάζονται στα περισσότερα παιδιά με οξεία γαστρεντερίτιδα καθώς δεν βοηθούν, αντίθετα ενδέχεται να επιδεινώσουν και να παρατείνουν τις διάρροιες, τονίζει το Υπουργείο Υγείας .

«Τα αντιεμετικά προκαλούν συχνά σοβαρές παρενέργειες στα παιδιά και πρέπει να αποφεύγονται, ενώ τα φάρμακα που μειώνουν την κινητικότητα του εντέρου πιθανό να επιδεινώσουν την γαστρεντερίτιδα. Τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της φυσιολογικής χλωρίδας του εντέρου μετά από οξεία γαστρεντερίτιδα, συμβάλλουν ωστόσο σε μικρό βαθμό στη βελτίωση των διαρροιών», εξηγεί.

Τα παιδιά με οξεία γαστρεντερίτιδα που δεν παρουσιάζουν εμετούς πρέπει να συνεχίσουν να τρώνε κανονικά ενώ τα θηλάζοντα βρέφη, πρέπει να συνεχίσουν τον θηλασμό.

Τα παιδιά με οξεία γαστρεντερίτιδα μπορούν να καταναλώνουν γαλακτοκομικά. Δίαιτα χωρίς λακτόζη μπορεί να βοηθήσει μόνο σε μεγαλύτερα παιδιά με σοβαρή συμπτωματολογία και σε χρόνια διάρροια (περισσότερο από 2 εβδομάδες).

Τα συνιστώμενα τρόφιμα στην οξεία γαστρεντερίτιδα περιλαμβάνουν ένα συνδυασμό σύνθετων υδατανθράκων (ρύζι, πατάτες, σιτάρι), κρέας, γιαούρτι, φρούτα και λαχανικά. Η δίαιτα με καθαρά υγρά ή η στερητική δίαιτα με ρύζι, ψωμί, μπανάνα, μήλο, είναι ανεπαρκής σε θρεπτικά συστατικά και είναι δυνατό να προκαλέσει παρατεταμένη διάρροια.

Τα τρόφιμα με ψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη πρέπει να αποφεύγονται. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και τα αναψυκτικά αφού περιέχουν υπερβολική ζάχαρη και είναι ανεπαρκή σε ηλεκτρολύτες.

Το Υπουργείο επισημαίνει ότι πρέπει να αποταθείτε άμεσα σε γιατρό αν το παιδί με οξεία γαστρεντερίτιδα παρουσιάζει:

  • Άρνηση λήψης τροφής και υγρών
  • Εμετούς παρά την προσπάθεια από του στόματος ενυδάτωσης
  • Αφυδάτωση μέτριου και σοβαρού βαθμού (πχ. βρέφος που δεν έχει ουρήσει ≥6 ώρες και παιδί που δεν έχει ουρήσει ≥8 ώρες)
  • Διάρροια με αίμα
  • Έντονο κοιλιακό άλγος
  • Αλλαγές στην συμπεριφορά, πχ λήθαργος

Για τα αυξημένα περιστατικά γαστρεντερίτιδας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αναφέρθηκε το ΥgeiaWatch σε πρωινό του ρεπορτάζ.

 Μ.Μ.

Σχετικά Άρθρα