ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Όλα στο τραπέζι ακόμα και τοπικά μέτρα

11 Μαρτίου 2021, 09:26

images

Η έκρηξη των κρουσμάτων του Covid – 19 και οι αυξημένες εισαγωγές στα νοσηλευτήρια παγώνουν για την ώρα τις όποιες αποφάσεις για τη νέα φάση της αποκλιμάκωσης των μέτρων ενώ ανοικτό παραμένει και το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να διαφοροποιήσει το πλάνο της, εξετάζοντας διάφορα σενάρια.

Χθες, ενώ όλοι ανάμεναν την εξαγγελία από τον Υπουργό Υγείας χαλάρωση των μέτρων που αφορούσαν κατά κύριο λόγο την επαναλειτουργία των κέντρων εστίασης στις 16 Μαρτίου καθώς και την επιστροφή στα θρανία των μαθητών των γυμνασίων, η αύξηση των κρουσμάτων θορύβησε την κυβέρνηση η οποία αποφάσισε να επανεξετάσει την κατάσταση ξανά αύριο σε έκτακτη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

Πονοκέφαλος η Λεμεσός 

Σύμφωνα μάλιστα με τις πληροφορίες ο Υπουργός Υγείας παρουσιάζεται έτοιμος να προτείνει τοπικά μέτρα στη Λεμεσό. Χθες τα κρούσματα ανήλθαν στα 415, από τα οποία τα 169 εντοπίστηκαν στη Λεμεσό εκτοξεύοντας το ποσοστό θετικότητας στο 1,78% από 1,56% την Τρίτη. Ελαφριά αύξηση των κρουσμάτων υπήρξε σε όλες τις επαρχίες εντούτοις το ποσοστό θετικότητας σε αυτές παρέμεινε πιο χαμηλά, 0,42% στη Λευκωσία, 0,71% στη Λάρνακα, 0,37% στην Πάφο και 0,60% στην ελεύθερη Αμμόχωστο.

Το συνολικό ποσοστό θετικότητας χθες ήταν στο 1,22% από 1,21% την Τρίτη.

Τρία τα σενάρια στο τραπέζι 

Το Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο θα συνέλθει εκ νέου αύριο Παρασκευή θα εξετάσει τρία σενάρια:

• Το πρώτο αφορά το πάγωμα των νέων χαλαρώσεων για μερικές ημέρες ακόμη, ίσως μέχρι τέλη Μαρτίου ανάλογα με τα νέα δεδομένα του ιού.

• Το δεύτερο η κυβέρνηση να ανάψει πράσινο στις χαλαρώσεις για επαναλειτουργία της εστίασης και των γυμνασίων με τη διενέργεια rapid test πριν οι πελάτες επισκεφθούν τους χώρους εστίασης και των μαθητών πριν εισέλθουν στα σχολεία καθώς και τήρηση πολύ αυστηρών πρωτοκόλλων

• Το τρίτο αφορά περαιτέρω κλιμάκωση των μέτρων εάν εκτροχιαστεί η κατάσταση, με εισαγωγή τοπικών και όχι γεωγραφικών μέτρων.

Δυο μέρες δεν είναι αρκετές 

Ο καθηγητής μοριακής ιολογίας μέλος της επιδημιολογικής ομάδας Δρ Πέτρος Καραγιάννης, σε δηλώσεις στη StockWatch, εξέφρασε τη θέση ότι δυο ημέρες δεν είναι αρκετές ώστε το Υπουργικό Συμβούλιο να έχει διαμορφώσει ασφαλή άποψη για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

«Έτσι όπως εξελίσσονται τα κρούσματα με τον κορωνοϊό θεωρώ ότι μπορεί να περάσει και ένα 15νθήμερο για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση», είπε.

Συντηρητικά βήματα εισηγείται και η Επίκουρος Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Λοιμωξιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, μέλος της επιδημιολογικής ομάδας, Μαρία Κολιού.

«Για να δεις τις τάσεις θα πρέπει να περάσουν όσον το δυνατόν περισσότερες ημέρες. Βασικά πιστεύω ότι εάν υπάρξει μεγάλη ανοδική τάση στο συνολικό αριθμό κρουσμάτων και στις εισαγωγές στα νοσηλευτήρια, θα πρέπει να αναθεωρήσει η κυβέρνηση τις αποφάσεις της», είπε.

Πίεση στα νοσηλευτήρια

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, χθες ο αριθμός των νοσηλευομένων ανήλθε στους 165 από τους οποίους οι 30 σε σοβαρή κατάσταση. Την περασμένη εβδομάδα ο αριθμός των νοσηλευομένων ήταν 89 ενώ χθες ανήλθαν στους 165, δηλαδή υπήρξε μια αύξηση γύρω στο 85%.

Απειλούν με δραστικά μέτρα

Ο πρόεδρος του συνδέσμου ιδιοκτητών κέντρων αναψυχής (ΠΑΣΙΚΑ) Φάνος Λεβέντης, δήλωσε στη StockWatch ότι «οι ιδιοκτήτες χώρων εστίασης απαιτούν την επαναλειτουργία των υποστατικών τους στις 16 Μαρτίου όπως είχε προγραμματιστεί στη νέα φάση χαλάρωσης των μέτρων. Σε αντίθετη περίπτωση θα λάβουμε δραστικά μέτρα, κλείνοντας δρόμους και αποκλείοντας τα αεροδρόμια και τα λιμάνια».

Σημείωσε ότι «τα μέλη μας απορρίπτουν όλα τα σενάρια που ακούγονται τις τελευταίες ημέρες. Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο. Εάν το κράτος είναι έτοιμο να μας στηρίξει ουσιαστικά με σοβαρή οικονομική ενίσχυση ενδεχομένως να αλλάξει η στάση μας, όμως δεν πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση έχει πρόθεση να μας στηρίξει ουσιαστικά», σημείωσε.

Της Ηρώς Ευθυμίου 

Σχετικά Άρθρα