ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Θα αξιολογηθούν οι φαρμακευτικές υπηρεσίες της Κύπρου

04 Οκτωβρίου 2024, 05:36

images

Στις αρχές του 2025, προγραμματίζεται αξιολόγηση των φαρμακευτικών υπηρεσιών από το πρόγραμμα «Benchmarking of European Medicines Agencies» (BEMA) του HMA (Heads of Medicines Agencies) αλλά και επιθεώρηση από το «Joint Audit Programme» (JAP) της ομάδας επιθεωρητών GMP των κρατών μελών της ΕΕ.

Όπως αναφέρεται στο στρατηγικό σχέδιο του υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε στη βουλή, η αξιολόγηση και επιθεώρηση έχουν στόχο τη διασφάλιση της παροχής ισότιμων και υψηλής ποιότητας υπηρεσιών που αφορούν τις γενικότερες δραστηριότητες των φαρμακευτικών υπηρεσιών και ειδικότερα τις δραστηριότητες επιθεώρησης κανόνων ορθής παρασκευαστικής πρακτικής, αντίστοιχα.

Όπως τονίζεται, η επιτυχής έκβαση των επιθεωρήσεων αυτών, θα συμβάλλει τα μέγιστα στην ενίσχυση του κύρους των φαρμακευτικών υπηρεσιών στα ευρωπαϊκά και διεθνή δίκτυα φαρμακορυθμιστικών αρχών και άλλων συνεργαζόμενων φορέων.

Η διευθύντρια των φαρμακευτικών υπηρεσιών, Δρ Έλενα Παναγιωτοπούλου, ανέφερε στο YgeiaWatch ότι η αξιολόγηση εντάσσεται στο πλαίσιο θεσμοθετημένου πλαισίου της ΕΕ και διενεργείται κάθε τέσσερα με πέντε χρόνια. Όπως υπογράμμισε, πρέπει να διασφαλίζεται ότι οι φαρμακευτικές υπηρεσίες διεκπεραιώνουν το έργο τους με κάθε συνέπεια, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές.

Στα σκαριά η δημιουργία Εθνικής Φαρμακευτικής Αρχής

Παράλληλα, αναφέρεται ότι μελετάται η δημιουργία Εθνικής Φαρμακευτικής Αρχής, σύμφωνα και με τις εισηγήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας που περιλαμβάνονται στην έκθεση της (Μάιο 2014). Ο Οργανισμός αυτός αναμένεται να αναλάβει και να αναβαθμίσει τον ρυθμιστικό ρόλο του κράτους στον τομέα των φαρμάκων και καλλυντικών προϊόντων, καθώς επίσης και των ιατροτεχνολογικών προϊόντων.

Επίσης, θα έχει την ευθύνη της εφαρμογής σχετικών ελέγχων, επιθεωρήσεων και επιτηρήσεων της αγοράς, καθώς επίσης και της παροχής πληροφοριών που θα συμβάλουν στην ασφαλή και αποτελεσματική χρήση των προϊόντων αυτών από τους πολίτες.

Στρατηγικές επιδιώξεις υπουργείου

Όσον αφορά τις στρατηγικές επιδιώξεις του υπουργείου, αναφέρεται ότι είναι η αναδιάρθρωση του συστήματος υγείας της χώρας, η ενίσχυση και αναβάθμιση της ηλεκτρονικής υγείας (eHealth) και η ενίσχυση της ενεργούς και αποτελεσματικής παρουσίας στο ευρωπαϊκό και διεθνές γίγνεσθαι. 

Παράλληλα, στις επιδιώξεις περιλαμβάνεται η προώθηση της προαγωγής της υγείας και πρόληψης των ασθενειών καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής, η διαχείριση, εκπαίδευση και ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού στον τομέα της Υγείας και η ανάπτυξη δραστηριοτήτων έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας. 

Μέριμνα για διαφύλαξη συστήματος και καταπολέμηση απάτης

Την ίδια ώρα, σημειώνεται ότι από την έναρξη της εφαρμογής του ΓεΣΥ μέχρι και σήμερα, προωθείται σταδιακά η συνεχιζόμενη βελτίωση της λειτουργίας του συστήματος έτσι ώστε να είναι πιο αποτελεσματικό και ανθρωποκεντρικό, ενισχύοντας την ποιότητα και την προσβασιμότητα και ικανοποιώντας τις συνεχιζόμενες ανάγκες υγείας της χώρας.

Ταυτόχρονα, το υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο του ρυθμιστικού και εποπτικού του ρόλου, μεριμνά για τη διαφύλαξη του ΓεΣΥ και την καταπολέμηση της απάτης και της κατάχρησης.

Επιπλέον αναφέρεται ότι, η εν ισχύ νομοθεσία για την ηλεκτρονική υγεία και η προώθηση της ψήφισης σημαντικών νομοσχεδίων όπως αυτό της ίδρυσης Πανεπιστημιακών Κλινικών και της Ίδρυσης και Λειτουργίας Κέντρων Αποκατάστασης και Αποθεραπείας, αποτελούν κύριο μέλημα.

Αριθμός άλλων νομοθεσιών βρίσκεται επίσης υπό επεξεργασία, όπως αυτό της ανακουφιστικής φροντίδας, της λειτουργίας ακτινοδιαγνωστικών κέντρων και της λειτουργία ιατρείων και οδοντιατρείων, τα οποία αναμένεται να ενισχύσουν το νέο ρόλο που καλείται να επιτελέσει το υπουργείο Υγείας στον τομέα της Υγείας της Κύπρου.

Της Γεωργίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα