Ο ΠΟΥ στηρίζει την Κύπρο για προώθηση και παροχή της υγείας
28 Ιουνίου 2024, 07:14
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), όπως με κάθε χώρα, δεσμεύεται να υποστηρίξει την Κυβέρνηση της Κύπρου με όποιον τρόπο μπορεί για την προώθηση, την παροχή και την προστασία της υγείας των κατοίκων του νησιού, είπε την Πέμπτη ο Δρ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, στην ομιλία του στην τελετή αποφοίτησης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.
Κατά την τελετή, ο Δρ Τέντρος, αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτορας της Σχολής.
O Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός, ανέφερε στη δική του ομιλία ότι κύριος στόχος του Υπουργείου του είναι να επενδύσει σε προγράμματα προώθησης της υγειονομικής περίθαλψης και πρόληψης ασθενειών, να παρέχει ισότιμη πρόσβαση στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης, να διασφαλίσει την ποιότητα στην υγειονομική περίθαλψη, να επενδύσει περαιτέρω στην έρευνα και ανάπτυξη, τις τεχνολογικές εξελίξεις και τη συνεχή ιατρική εκπαίδευση.
Στην ομιλία του, ο επικεφαλής του ΠΟΥ, απευθυνόμενος στους απόφοιτους, είπε πως εισέρχονται σε έναν κόσμο που αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις. «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις κοινές παγκόσμιες απειλές με μια κοινή απάντηση», είπε, σημειώνοντας πως, η επιτυχία έρχεται με πολλές μορφές, αλλά κυρίως, για όσους ασχολούνται με το επάγγελμα της υγείας προέρχεται από το να βοηθούν άλλους και να κάνουν τον κόσμο καλύτερο.
Σημείωσε ότι αυτή είναι η πρώτη του επίσκεψη στην Κύπρο, στην οποία, όπως είπε, βρίσκεται το νεότερο από τα 153 γραφεία του ΠΟΥ, και συγκεκριμένα στη Λάρνακα και άνοιξε πριν από λιγότερο από 18 μήνες.
«Όπως με κάθε χώρα, ο ΠΟΥ δεσμεύεται να υποστηρίξει την Κυβέρνηση της Κύπρου με όποιον τρόπο μπορούμε για την προώθηση, την παροχή και την προστασία της υγείας των κατοίκων αυτού του νησιού», είπε.
Ανέφερε ότι, μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός και στελέχη υγείας από τις 11 μικρότερες χώρες της Ευρώπης συναντήθηκαν στην Κύπρο για να δεσμευτούν να συνεργαστούν για μια σειρά κοινών ζητημάτων υγείας.
Όπως πολλές από αυτές τις χώρες, σημείωσε, η Κύπρος αντιμετωπίζει σημαντικό φόρτο μη μεταδοτικών ασθενειών, λόγω της χρήσης καπνού και αλκοόλ, της ανεπαρκούς σωματικής δραστηριότητας και της ανθυγιεινής διατροφής.
Ανέφερε ακόμη ότι, η κλιματική αλλαγή τροφοδοτεί επίσης την εξάπλωση των λοιμώξεων που μεταδίδονται από τα κουνούπια.
Επιπρόσθετα, όπως πολλές άλλες μικρές χώρες, σημείωσε ο Δρ Τέντρος, η Κύπρος αντιμετωπίζει προκλήσεις όσον αφορά στην προσέλκυση και διατήρηση επαρκούς αριθμού εργαζομένων στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης για να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις.
«Αλλά είμαι εντυπωσιασμένος που βλέπω ότι η Κύπρος κάνει κάτι για αυτό», είπε, σημειώνοντας ότι έμεινε έκπληκτος όταν έμαθε ότι μέχρι πριν από 14 χρόνια, η Κύπρος δεν είχε καμία δική της ιατρική σχολή, αλλά ότι τώρα έχει τρεις.
«Αυτό είναι πολύ εντυπωσιακό και πολύ ενθαρρυντικό», είπε, προσθέτοντας πως, «δεν υπάρχει υγεία χωρίς εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και της φροντίδας».
Σίγουρα, συνέχισε, η τεχνητή νοημοσύνη και άλλες τεχνολογίες προσφέρουν τεράστιες δυνατότητες για έρευνα και για διάγνωση, θεραπεία και παροχή υπηρεσιών και μία από τις προτεραιότητες του ΠΟΥ είναι να υποστηρίζει τις χώρες να αξιοποιήσουν τη δύναμη της τεχνολογίας για την υγεία.
Τίποτα όμως δεν θα αντικαταστήσει ποτέ έναν εργαζόμενο στον τομέα της υγείας, σημείωσε.
«Η πανδημία του COVID-19 μας έδειξε πόσο σημαντικοί είναι», είπε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, προσθέτοντας πως, παγκοσμίως, ωστόσο, αντιμετωπίζεται έλλειψη 10 εκατομμυρίων εργαζομένων στον τομέα της υγείας και της φροντίδας «για να επιτύχουμε τους στόχους που σχετίζονται με την υγεία στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης έως το 2030».
Ανέφερε ότι ο ΠΟΥ υποστηρίζει τις χώρες να αντιμετωπίσουν αυτά τα κενά.
Αναφερόμενος και στις συζητήσεις για μια νέα διεθνή συμφωνία για αντιμετώπιση πανδημιών (Pandemic Agreement), ο Δρ Τέντρος είπε ότι οι διαπραγματεύσεις «υπονομεύτηκαν από έναν χείμαρρο παραπληροφόρησης», συμπεριλαμβανομένων «ψευδών ισχυρισμών ότι τα έθνη θα παραχωρήσουν την κυριαρχία στον ΠΟΥ, κάτι που δεν είναι αλήθεια».
Ζήτησε από τους παρευρισκόμενους να μιλήσουν υπέρ της Συμφωνίας για την Πανδημία και ενάντια στην παραπληροφόρηση, «γιατί αυτή η Συμφωνία ανήκει σε εσάς, σε όλους μας. Είναι για να κάνουμε τον κόσμο πιο ασφαλή για όλους».
Κλείνοντας, είπε ότι ο ΠΟΥ ιδρύθηκε πριν από 76 χρόνια, το 1948, και ότι το Σύνταγμά του ήταν το πρώτο όργανο του διεθνούς δικαίου που επιβεβαίωσε ότι το υψηλότερο δυνατό επίπεδο υγείας είναι θεμελιώδες δικαίωμα για όλους τους ανθρώπους, χωρίς διάκριση.
Είναι δικαίωμα για όλους, και είναι για αυτό το δικαίωμα για το οποίο ο ΠΟΥ θα συνεχίσει να εργάζεται, είπε.
Στη δική του ομιλία ο Υπουργός Υγείας, ανέφερε ότι η Κύπρος έχει αποδειχθεί όλα αυτά τα χρόνια ότι είναι ένας από τους ηγέτες όσον αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην περιοχή. Το Υπουργείο Υγείας, είπε, προωθεί και υποστηρίζει προγράμματα κατάρτισης στον τομέα της υγείας. «Οι επενδύσεις σε δραστηριότητες ιατρικής εκπαίδευσης, έρευνας και ανάπτυξης θα ενισχύσουν και θα βελτιώσουν συνεχώς την παροχή υγειονομικής περίθαλψης στη χώρα», πρόσθεσε.
Στον 21ο αιώνα, η υγεία είναι παγκόσμια, όχι τοπική, δυναμική, όχι στατική, με ιατρικές γνώσεις να επιταχύνονται «με απίστευτο ρυθμό», ανέφερε ο κ. Δαμιανού. Για να πετύχει σε αυτό το ανταγωνιστικό περιβάλλον, το ιατρικό επάγγελμα πρέπει να εξελιχθεί, συνέχισε, σημειώνοντας ότι ο κόσμος της ιατρικής είναι ένας συνεχής κύκλος εκπαίδευσης, παροχής υπηρεσιών, ανάπτυξης δεξιοτήτων και επαγγελματικής δέσμευσης.
Απευθυνόμενος στους απόφοιτους, ο κ. Δαμιανού τους συμβούλευσε, μεταξύ άλλων, να είναι ρεαλιστές αλλά να έχουν μεγάλα όνειρα, να εργάζονται σκληρά, να επιμορφώνονται διαρκώς, να αναπτύξουν τις ερευνητικές τους δεξιότητες και να συνεισφέρουν στην αλλαγή που θέλουν να δουν στον κόσμο.
«Το Υπουργείο Υγείας είναι εδώ, δίπλα σας, για να στηρίξει εσάς και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, την ιατρική κοινότητα, τους φοιτητές, την ακαδημαϊκή κοινότητα, το ιατρικό επάγγελμα, ώστε να διασφαλιστεί η συνεχής βελτίωση του Τομέα Υγείας», είπε.
«Κύριος στόχος μας είναι να επενδύσουμε σε προγράμματα προώθησης της υγειονομικής περίθαλψης και πρόληψης ασθενειών, να παρέχουμε ισότιμη πρόσβαση στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης, να διασφαλίσουμε την ποιότητα στην υγειονομική περίθαλψη, να επενδύσουμε περαιτέρω στην έρευνα και ανάπτυξη, τις τεχνολογικές εξελίξεις και τη συνεχή ιατρική εκπαίδευση», πρόσθεσε.
Κατά την τελετή αναγορεύτηκε επίσης ως Επίτιμος Διδάκτορας της Σχολής, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας, Πάνος Εγγλέζος.
Η τελετή έληξε με την απαγγελία από τους απόφοιτους, του όρκου του Ιπποκράτη.
Tags: δημόσια υγεία, ΠΟΥ, Υγεία