ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο ΠΑΣΥΝΜ υποστηρίζει προσπάθειες ΠΟΥ για υγιεινή των χεριών

03 Μαΐου 2024, 12:15

images

Ο Τομέας Νοσηλευτικής Ελέγχου Λοιμώξεων του Παγκυπρίου Συνδέσμου Νοσηλευτών και Μαίων (ΠΑΣΥΝΜ) σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε για την Παγκόσμια Ημέρα Υγιεινής των Χεριών (5η Μαίου), δηλώνει ότι με στόχο την προάσπιση της υγείας και της ασφάλειας των ασθενών, υποστηρίζει τις προσπάθειές του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών υγείας, στη σημασία της υγιεινής των χεριών.

"Όλοι μαζί μπορούμε να ενισχύσουμε τη δράση για την προληψη και τον έλεγχο των νοσοκομεικών λοιμώξεων, για μια ασφαλεστερη και ποιοτικότερη φροντίδα υγείας", προσθέτει.

Αναφέρει περαιτέρω ότι ο βασικός στόχος της φετινής εκστρατείας SAVE LIVES: Clean Your Hands 2024,, είναι η προώθηση της γνώσης και η ενίσχυση των ικανοτήτων των επαγγελματιών υγείας, σχετικά με την πρόληψη και τον έλεγχο των λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένης της υγιεινής των χεριών.

Προσθέτει ότι οι επιμέρους στόχοι περιλαμβανουν, ενίσχυση των προσεγγίσεων μάθησης, με γνώσεις, δεξιότητες και κατάλληλες συμπεριφορές, ώστε να καταστεί δυνατή η εφαρμογή ενός καινοτόμου και αποτελεσματικού προγράμματος εκπαίδευσης των επαγγελματιών υγείας στην υγιεινή των χεριών, προώθηση της πρόσβασης σε καινοτόμους πόρους εκπαίδευσης για την υγιεινή των χεριών, ευαισθητοποίηση για τη σημασία της γνώσης και της εκπαίδευσης, στην εφαρμογή της υγιεινής των χεριών, στις κατάλληλες στιγμές (ενδείξεις) για την πρόληψη των λοιμώξεων. και ενθάρρυνση για την εφαρμογή μηχανισμών αξιολόγησης της εκπαίδευσης στα ορθά πρότυπα και πρακτικές πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένης της υγιεινής των χεριών, καθώς και της επίδρασής τους στην πρόληψη των νοσοκομειακών λοιμώξεων (HAIs) και της μικροβιακής αντοχής (AMR).

Αναφέρει ακόμα ότι η εκστρατεία SAVE LIVES: Clean Your Hands 2024, συμπίπτει με τη σύσταση οι χώρες να εξετάσουν άμεσα την εφαρμογή της πρώτης παγκόσμιας στρατηγικής για την ανάπτυξη ενός προγράμματος Πρόληψης και Ελέγχου Λοιμώξεων (IPC), που εγκρίθηκε από όλες τις χώρες το 2023 (Global strategy on infection prevention and control. Geneva, Switzerland: World Health Organization; 2023 (https://www.who.int/publications/m/item/global-strategy-on-infection-prevention-and-control).

Προσθέτει ότι οι παρεμβάσεις ενός προγράμματος IPC, συμπεριλαμβανομένης της υγιεινής των χεριών, αποδεδειγμένα μειώνουν τις HAIs και την AMR κατά 35-70% και συμπληρώνει ότι σε πολλαπλές έρευνες του ΠΟΥ, η κατάρτιση και η εκπαίδευση ήταν το πιο αδύναμο στοιχείο των προγραμμάτων IPC παγκοσμίως τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο εγκαταστάσεων. 

Σχετικά Άρθρα