ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νοσηλεία ασθενών ήπατος στη μεταμοσχευτική κλινική ΓΝΛ

12 September 2024, 06:21

images

Πιάνει δουλειά σήμερα η επιτροπή υγείας της βουλής, μετά την ανάπαυλα των καλοκαιριών διακοπών, με πρώτο θέμα συζήτησης την προώθηση της δημιουργίας Ηπατολογικής Κλινικής για ενηλίκους (σε συνέχεια του παιδιατρικού κέντρου ήπατος) και τρόπους κάλυψης της μετάβασης των νεαρών ενήλικων ασθενών σε γιατρούς ενηλίκων.

Σε σημείωμά του στην επιτροπή, ο γενικός εκτελεστικός διευθυντής του ΟΚΥπΥ, Κύπρος Σταυρίδης, σημειώνει ότι οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς ήπατος σε περίπτωση που χρήζουν νοσηλείας, θα νοσηλεύονται πλέον στη μεταμοσχευτική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και θα τυγχάνουν παρακολούθησης από τους παθολόγους με ειδικό ενδιαφέρον ή και εμπειρία στη μεταμόσχευση ήπατος, υπό την ευθύνη της παθολογικής κλινικής του ΓΝΛ.

Παράλληλα, πληροφορεί ότι οι διαβουλεύσεις για αποστολή γιατρών στο εξωτερικό για εκπαίδευση, βρίσκονται στο τελικό στάδιο.

Δεν είναι πλέον προτεραιότητα

Σε δικό τους υπόμνημα που κατέθεσαν στην επιτροπή ενόψει της σημερινής συζήτησης, η Παγκύπρια Συμμαχία Σπάνιων Παθήσεων (ΠαΣΣΠ), ο Σύνδεσμος Οικογενούς Αμυλοειδικής Πολυνευροπάθειας και ο Σύνδεσμος Παιδιά με Ηπατικές Παθήσεις «Γιώργος Ψαράς» Round Table, αναφέρουν ότι το θέμα της δημιουργίας Ηπατολογικής Κλινικής, έπαψε να βρίσκεται σε προτεραιότητα καθώς τα εμπλεκόμενα μέρη έχουν αποφασίσει την εισαγωγή εξειδίκευσης για την παρακολούθηση και διαχείριση των μεταμοσχευμένων ασθενών ήπατος και νοσηλείας τους σε εξειδικευμένη δομή.

Σημειώνουν ακόμη ότι η συζήτηση για τη δημιουργία Ηπατολογικής Κλινικής, πρέπει να γίνει κάτω υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, δηλαδή που να αφορούν στην κοστολόγηση, την απόκτηση εμπειρογνωμοσύνης και τη μελέτη δημιουργίας μιας τέτοιας δομής, χωρίς να επηρεάζεται η διαδικασία υλοποίησης των όσων έχουν μέχρι τώρα συμφωνηθεί.

Παράλληλα, ζητούν την προκήρυξη 2 θέσεων για την πρόσληψη ιατρών που να διαθέτουν ειδικότητα Γαστρεντερολογίας – Ηπατολογίας ή Παθολόγους που να κατέχουν υπό-ειδίκευση στη Μεταμοσχευτική Ηπατολογία.

Η προκήρυξη, τονίζουν, θα πρέπει να αναφέρεται και σε υφιστάμενο προσωπικό (με τις πιο πάνω ειδικότητες) που να ενδιαφέρεται να αποκτήσει τη συγκεκριμένη υπό-ειδίκευση (Transplant Hepatology Fellowship). «Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο προς τον ΟΚΥπΥ ότι πρέπει να δοθεί η ευκαιρία και σε υφιστάμενο προσωπικό να εκδηλώσει ενδιαφέρον», υποδεικνύουν.

Παράλληλα, απαιτούν όπως γίνουν άμεσες ενέργειες και επαφές με τη διεύθυνση της Μεταμοσχευτικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας ούτως ώστε να καταρτιστεί, με σαφή χρονοδιαγράμματα, το πλάνο επέκτασης της κλινικής, ούτως ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει και τους μεταμοσχευμένους ασθενείς ήπατος.

Σε κοινό θάλαμο οι ασθενείς ήπατος

Σε δεύτερο υπόμνημα, αναφέρουν ότι ο ΟΚΥπΥ με την παρέλευση μιας εβδομάδας από τη συνεδρία της 28ης Μαρτίου, όφειλε να ενημερώσει γραπτώς την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας αν θα προχωρήσει με τις απαραίτητες ρυθμίσεις, ούτως ώστε οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς ήπατος, σε περίπτωση που χρειαστεί να νοσηλευτούν, η εισαγωγή τους να γίνεται στην υφιστάμενη Μεταμοσχευτική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και όχι στους διάφορους παθολογικούς θαλάμους.

«Παρά τις διαβεβαιώσεις που λάβαμε, τόσο από τον ΟΚΥπΥ όσο και από το Υπουργείο Υγείας, εντούτοις όταν μεταμοσχευμένος ασθενής ήπατος χρειάστηκε να εισαχθεί για νοσηλεία στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας στις 08/06 δεν τηρήθηκαν οι συμφωνίες και εισήχθη σε κοινό τετράκλινο χειρουργικό θάλαμο και μόνο μετά από διάφορες παρεμβάσεις και με την παρέλευση 4 ημερών μεταφέρθηκε στην Μεταμοσχευτική Κλινική», σημειώνουν.

«Εντός τεσσάρων εβδομάδων από τη συνεδρία της 28ης Μαρτίου, ο ΟΚΥπΥ και το Υπουργείο Υγείας θα ανακοίνωναν δημόσια τα ονόματα του ιατρού/ων καθώς και το κέντρο του εξωτερικού που θα αποσταλούν, ούτως ώστε να εκπαιδευτούν και να λάβουν την εξειδίκευση στη Μεταμοσχευτική Ηπατολογία. Αν και έχουν παρέλθει σχεδόν 6 μήνες, δεν έχει υπάρξει καμία τέτοια ανακοίνωση», προσθέτουν.

Επιπλέον, υποστηρίζουν ότι «δεν έχουμε τύχει καμίας ενημέρωσης σε ότι αφορά την πορεία υλοποίησης της συμφωνίας με ιατρικό κέντρο του Ηνωμένου Βασιλείου με το οποίο είχε μάλιστα υπογραφεί Μνημόνιο Συναντίληψης».

«Για πολλοστή φορά αθετούνται όλες οι υποσχέσεις που έχουν δοθεί από την Πολιτεία καθώς δεν έχει τηρηθεί καμία υπόσχεση και κανένα χρονοδιάγραμμα επί του θέματος, ενώ ως οργανωμένοι ασθενείς απαιτούμε την ανάληψη και την απόδοση ευθυνών», τονίζουν.

ΠΑΣΥΚΙ: Επικροτεί παροχή ποιοτικών υπηρεσιών

Η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ), σε σημείωμά της αναφέρει ότι «ως μέρος της μάχιμης ιατρικής κοινότητας στηρίζει και επικροτεί την παροχή ποιοτικών και ασφαλών υπηρεσιών υγείας προς κάθε ασθενή».

«Εκ της επιστημονικής και ιατρικής μας ιδιότητας είμαστε αναγκασμένοι, όχι μόνο να υποβάλουμε, αλλά και να απαιτήσουμε όπως καθοριστούν στη βάση διεθνών πρακτικών οι ορισμοί «Παιδιατρικό κέντρο ήπατος», καθώς και «Ηπατολογική Κλινική για ενήλικους», αναφέρει».

Την ίδια ώρα, σημειώνουν ότι θα πρέπει να καθοριστεί η/ οι ειδικότητες των ιατρών που θα στελεχώσουν τις συγκεκριμένες δομές, με εκπαίδευση, η οποία θα αναγνωρίζεται από την ισχύουσα νομοθεσία/ κανονισμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Απαραίτητη παράμετρος είναι να καθοριστεί το φάσμα ενασχόλησης και των παρεχόμενων υπηρεσιών στο πλαίσιο των υπό αναφορά δομών».

Στη σειρά άλλα νομοσχέδια

Την επιτροπή υγείας, αναμένεται να απασχολήσουν το επόμενα διάστημα και άλλα νομοσχέδια.

Όπως δήλωσε πρόσφατα στο YgeiaWatch, ο πρόεδρος της επιτροπής υγείας, Ευθύμιος Δίπλαρος, αναμένεται η συζήτηση μίας σειράς νομοσχεδίων που βρίσκονται σε διαβούλευση με το υπουργείο Υγείας όπως είναι το νομοσχέδιο για τη δημιουργία της ανεξάρτητης εθνικής αρχής ασθενοφόρων, το νομοσχέδιο για τις πανεπιστημιακές κλινικές, το συνήγορο του ασθενή, τα κέντρα αποκατάστασης καθώς επίσης και η δημιουργία του εθνικού ινστιτούτου καρκίνου.

Της Γεωργίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα