ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νέο στρατηγικό σχεδιασμό για την αιμοδοσία ζητά ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Θαλασσαιμίας

13 September 2024, 09:12

images

Νέο στρατηγικό σχεδιασμό για την αιμοδοσία από την πολιτεία, ζητά ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Θαλασσαιμίας, τονίζοντας ότι μετά την εφαρμογή του ΓεΣΥ, έχουν αυξηθεί δραματικά οι ανάγκες σε αίμα.

Σε δηλώσεις του στο Πρωινό Δρομολόγιο, ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Θαλασσαιμίας, Μίλτος Μιλτιάδου, αναφέρθηκε στα μηνύματα τα οποία εστάλησαν σε θαλασσαιμικούς για αναβολή των μεταγγίσεώς τους.

Επεσήμανε ότι πρέπει να ισχύσουν αυστηρότερα κριτήρια, αναφορικά με τη διαχείριση του μητρώου αιμοδοτών και του Κέντρου Αίματος, με ακριβή καταγραφή όσον αφορά το πού διατίθενται τα αποθέματα αίματος.

Υπογράμμισε ότι τα άτομα με θαλασσαιμία δεν μπορεί να πληρώνουν την αδυναμία εξεύρεσης των αναγκαίων ποσοτήτων, καθότι αυτό επηρεάζει ολόκληρη τη ζωή τους.

Παραδέχθηκε ότι ενδεχομένως ο παραδοσιακός τρόπος προσέγγισης των αιμοδοτών να μην είναι πλέον αρκετός και να χρειάζεται η αξιοποίηση των σύγχρονων μέσων κοινωνικής δικτύωσης και η διαφώτιση σε σχολεία και στρατόπεδα.

Καταβάλλεται προσπάθεια για νέο σχεδιασμό

Μιλώντας επίσης στο Πρωινό Δρομολόγιο, η προϊστάμενη του Κέντρου Αίματος, Άντρη Παναγιώτου, ανέφερε ότι μέσω του Συμβουλίου Αίματος καταβάλλεται προσπάθεια όσον αφορά τον νέο στρατηγικό σχεδιασμό για την αιμοδοσία.

Υπέδειξε ωστόσο ότι χρειάζεται κάποιος χρόνος για να φανούν τα αποτελέσματα.

Η κ. Παναγιώτου ανέφερε ότι υπάρχουν αυξημένες ανάγκες για αίμα, επισημαίνοντας ότι για την τρέχουσα εβδομάδα, υπήρξε χαμηλή ροή αιμοδοτών.

Επεσήμανε ότι λόγω των έκτακτων περιστατικών που παρουσιάστηκαν χθες, έγινε προτεραιοποίηση αναγκών και αναβλήθηκε για ένα 24ωρο η μετάγγιση χρόνιων ασθενών που δεν διατρέχουν κίνδυνο.

Γ.Χ.

Σχετικά Άρθρα