ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νέα μέτρα για χημικές ουσίες σε ένδυση, καλλυντικά και συσκευασίες

19 September 2024, 17:47

images

Νέα μέτρα στο πλαίσιο του κανονισμού REACH —της νομοθεσίας της ΕΕ για τα χημικά προϊόντα— για την προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος, με τον περιορισμό της χρήσης του ενδεκαφθοροεξανοϊκού οξέος (PFHxA) και των συγγενών με το PFHxA ουσιών, ενέκρινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της, αυτές οι υποομάδες υπερφθοριωμένων και πολυφθοριωμένων αλκυλιωμένων ουσιών (PFAS) είναι άκρως ανθεκτικές και κινητικές στο νερό, ενώ η χρήσή τους σε ορισμένα προϊόντα, ενέχει απαράδεκτο κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.

Ο περιορισμός του PFHxA που εγκρίθηκε σήμερα, αφορά χρήσεις για τις οποίες ο κίνδυνος δεν ελέγχεται επαρκώς, υπάρχουν διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις και το κοινωνικοοικονομικό κόστος θα είναι περιορισμένο σε σύγκριση με τα οφέλη για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.

Ο περιορισμός θα απαγορεύσει την πώληση και τη χρήση PFHxA σε κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, όπως τα αδιάβροχα μπουφάν, σε συσκευασίες τροφίμων, όπως τα κουτιά πίτσας, σε μείγματα για καταναλωτές, όπως σπρέι αδιαβροχοποίησης, σε καλλυντικά, όπως προϊόντα περιποίησης του δέρματος και σε ορισμένες χρήσεις του αφρού πυρόσβεσης, για παράδειγμα στην εκπαίδευση και σε δοκιμές, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια. Ο περιορισμός αυτός δεν επηρεάζει άλλες χρήσεις του PFHxA, για παράδειγμα σε ημιαγωγούς, μπαταρίες ή κυψέλες καυσίμου για πράσινο υδρογόνο.

Ο περιορισμός του PFHxA και των συγγενών ουσιών θα τεθεί σε ισχύ μετά από μεταβατικές περιόδους μεταξύ 18 μηνών και 5 ετών, ανάλογα με τη χρήση, παρέχοντας χρόνο για την αντικατάστασή του με ασφαλέστερες εναλλακτικές λύσεις.

Γ.Χ.

Σχετικά Άρθρα