Μακριά το ενδεχόμενο κάλυψης αντισύλληψης από το ΓεΣΥ
26 September 2022, 06:00
Απομακρυσμένο είναι το ενδεχόμενο κάλυψης της αντισύλληψης από το ΓεΣΥ, ωστόσο το θέμα αυτό έχει ξεκινήσει να απασχολεί την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών.
Την εισήγηση για το δικαίωμα να καλύπτεται η αντισύλληψη καθώς και η άμλβωση από το ΓεΣΥ για όλες τις γυναίκες ανεξαιρέτως, και ειδικότερα για τις γυναίκες που δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια, έκανε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Κουκουμάς.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης στις 26 Σεπτεμβρίου 2022, είναι σημαντικό να αναφερθεί τι ισχύει στην Κύπρο αναφορικά με την αντισύλληψη.
Ο Γενικός Διευθυντής του ΟΑΥ Άθως Τσινωντίδης, ανέφερε στο YgeiaWatch ότι τα αντισυλληπτικά αναλώσιμα δεν καλύπτονται από το πλαίσιο του ΓεΣΥ, προσθέτοντας ότι «επί του παρόντος δεν υπάρχει κάποιο ενδεχόμενο ένταξης των αντισυλληπτικών αναλώσιμων στο ΓεΣΥ, καθώς οι παροχές που επικεντρώνεται ο ΟΑΥ είναι οι ιατρικά αναγκαίες».
Η Ανώτερη Λειτουργός του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) Μόνικα Κυριάκου, δήλωσε στο YgeiaWatch ότι στο πλαίσιο του ΓεΣΥ καλύπτεται η ενδομήτρια συσκευή (coil) η οποία παρέχεται μόνο για ιατρικούς λόγους και για κάποιες εξαιρέσεις στο πλαίσιο ενδονοσοκομειακής φροντίδας. Πρόσθεσε ότι αποζημιώνεται μόνο ο γιατρός για την ιατρική πράξη.
Ακόμη, σύμφωνα με στοιχεία του Κυπριακού Συνδέσμου Οικογενειακού Προγραμματισμού, οι μέθοδοι αντισύλληψης οι οποίες είναι διαθέσιμες στην Κύπρο είναι τα αντισυλληπτικά χάπια, τα οποία είναι διαθέσιμα με συνταγή γιατρού, το ανδρικό προφυλακτικό, τα ενδομήτρια σπειράματα και η στείρωση. Επίσης, το σπιράλ, δεν προσφέρεται στα κρατικά νοσηλευτήρια και κοστίζει €200–€250.
Όπως επισημαίνεται από το Σύνδεσμο Οικογενειακού Προγραμματισμού, θα πρέπει και στην Κύπρο να αναγνωριστεί η σημασία της πρόσβασης σε σύγχρονες μεθόδους αντισύλληψης και της επιλογής που θα διασφαλίσουν την υγεία και την προστασία των ατόμων.
Αντίθετα, στην περίπτωση της Γαλλίας, παρέχεται δωρεάν αντισύλληψη για κάθε γυναίκα κάτω των 25 ετών, ενώ προηγουμένως εξασφαλιζόταν μόνο για τα άτομα κάτω των 18 ετών.
Επένδυση στον οικογενειακό προγραμματισμό
Η Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 26 Σεπτεμβρίου και στόχο έχει να βελτιωθεί η συνειδητοποίηση όλων των διαθέσιμων μεθόδων αντισύλληψης και να δοθεί η δυνατότητα στους νέους να κάνουν συνειδητές επιλογές για τη σεξουαλική και αναπαραγωγική τους υγεία.
Σύμφωνα με τη συλλογή δεδομένων από το Τμήμα Πληθυσμού του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), σε παγκόσμιο επίπεδο, μεταξύ των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας που είναι παντρεμένες ή σε μία ένωση, το ποσοστό των οποίων η ανάγκη για οικογενειακό προγραμματισμό ικανοποιείται με σύγχρονες μεθόδους αντισύλληψης αυξήθηκε από 75% το 2000 σε 77% το 2018.
Ακόμη, η πρόοδος σε αυτό ήταν ιδιαίτερα σημαντική στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, όπου το ποσοστό αυτό αυξήθηκε από 39% το 2000 σε 59% το 2018.
Ωστόσο, το 2018, παραμένουν 45 χώρες, συμπεριλαμβανομένων 27 στην υποσαχάρια Αφρική, όπου λιγότερο από το ήμισυ της υπάρχουσας ανάγκης για οικογενειακό προγραμματισμό, ικανοποιείται με σύγχρονες μεθόδους.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τα στοιχεία υποδεικνύουν την ανάγκη για αύξηση των επενδύσεων στον οικογενειακό προγραμματισμό, ειδικά στις περιοχές του κόσμου όπου η επικράτηση της αντισύλληψης και η ζήτηση για οικογενειακό προγραμματισμό που ικανοποιείται με σύγχρονες μεθόδους είναι ακόμη χαμηλή, καθώς επίσης ο αριθμός των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία αυξάνεται ραγδαία.
Της Ουρανίας Στυλιανού