Λήξη συναγερμού λόγω έλλειψης ασθενών για το προσωρινό νοσοκομείο του Λονδίνου
05 Μαΐου 2020, 07:38
Χωρίς να χρειαστεί να λειτουργήσει παρά μόνο σε κλάσμα της δυνητικής χωρητικότητας των 4.000 ασθενών του κορωνοϊού ολοκληρώνει τη λειτουργία του το έκτακτο προσωρινό νοσοκομείο NHS Nightingale που στήθηκε σε εκθεσιακό κέντρο του Λονδίνου εντός εννέα ημερών στις αρχές Απριλίου.
Η κυβέρνηση ανήγγειλε ότι το νοσοκομείο δε θα διαλυθεί μεν, αλλά τίθεται «σε κατάσταση αναμονής» για την περίπτωση πολλαπλασιασμού των νέων κρουσμάτων, κάτι πάντως που «δεν αναμένεται» να συμβεί.
«Δεν είναι πιθανό τις προσεχείς ημέρες να χρειαστεί να εισαγάγουμε ασθενείς στο νοσοκομείο Nightingale του Λονδίνου, καθώς ο κορωνοϊός στην πρωτεύουσα παραμένει υπό έλεγχο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού.
Καθώς ο αριθμός των νοσηλευομένων λόγω κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο συνεχώς μειώνεται τις τελευταίες εβδομάδες, πλέον σε νοσοκομεία του Λονδίνου βρίσκονται περίπου 2.000 ασθενείς επί συνόλου 14.248 ασθενών στα νοσοκομεία όλης της χώρας.
Ο εκπρόσωπος υπερασπίστηκε την κατασκευή ακόμα έξι αντίστοιχων νοσοκομείων σε διάφορες περιοχές της χώρας, λέγοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν αποτέλεσαν αχρείαστη δαπάνη.
«Είναι κάτι θετικό το ότι δε χρησιμοποιήθηκαν κατά σημαντικό τρόπο», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Εν τω μεταξύ, στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Σαουθάμπτον ένα νέο φάρμακο που αναπτύχθηκε από βρετανική εταιρεία για τον κορωνοϊό άρχισε να χορηγείται δοκιμαστικά σε ασθενείς.
Το φάρμακο της εταιρείας Synairgen είναι εισπνεόμενο και βασίζεται σε μία πρωτεΐνη που αναπτύσσει ο ανθρώπινος οργανισμός όταν προσβάλλεται από ιούς.
Τα πρώτα αποτελέσματα από τις δοκιμές αναμένονται περί τα τέλη Ιουνίου.
Εξάλλου, στη δημοσιότητα δόθηκαν τα ονόματα 50 επιστημόνων που απαρτίζουν την επιστημονική συμβουλευτική ομάδα της κυβέρνησης για επείγουσες καταστάσεις, γνωστή ως SAGE.
Τα ονόματα δημοσιοποιήθηκαν κατόπιν επικρίσεων για αδιαφάνεια στις συστάσεις που λαμβάνει η κυβέρνηση, ιδίως μετά από την αποκάλυψη ότι σε συσκέψεις της επιτροπής είχε συμμετάσχει ο αμφιλεγόμενος ανώτερος πολιτικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Τζόνσον, Ντόμινικ Κάμινγκς και ο συνεργάτης του Μπεν Γουόρνερ.
Τα ονόματα των κ.κ. Κάμινγκς και Γουόρνερ δεν περιλαμβάνονται στη λίστα που δόθηκε στη δημοσιότητα, η οποία συνοδεύεται από τη σημείωση πως δύο μέλη της επιτροπής δεν έδωσαν άδεια να δημοσιοποιηθεί το όνομά τους.
Μεταξύ των επιστημόνων συγκαταλέγεται και ο ελληνοκυπριακής καταγωγής Δρ Ντέμης Χασάμπης ως επιστήμονας ανάλυσης δεδομένων, γνωστός παγκοσμίως για την πρωτοποριακή δουλειά του στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.