ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κρίνεται η εργατική ειρήνη στα νοσηλευτήρια

16 Ιουλίου 2024, 06:00

images

Καθοριστική συνάντηση με σκοπό την αποτροπή των απεργιακών μέτρων που εξήγγειλαν για τις 23 Ιουλίου οι ωρομίσθιοι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσηλευτήρια, αναμένεται να έχουν σήμερα οι συντεχνίες και ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ).

Υπενθυμίζεται, ότι όπως υποστηρίζουν οι συντεχνίες, ενώ υπάρχει υποστελέχωση και μόνιμες ανάγκες, ο Οργανισμός αντί να προχωρήσει σε πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, καλύπτει τα κενά με πρόσληψη εποχικών εργαζομένων ή/και αγορά υπηρεσιών.

Μέσα στα πλαίσια όσων συζητήθηκαν την 4η Ιουλίου 2024, οι συντεχνίες απέστειλαν τη Δευτέρα 8 Ιουλίου ολοκληρωμένο υπόμνημα θέσεων των συνδικαλιστικών οργανώσεων, ζητώντας συνάντηση ούτως ώστε να καταστεί δυνατή συμφωνία και υπογραφή ενός πρακτικού που να δεσμεύει και τις 2 πλευρές με στόχο να προχωρήσει άμεσα η επίλυση των προβλημάτων όπως λέχθηκε στη συνάντηση.

Απαιτήσεις συντεχνιών

Σύμφωνα με τις συντεχνίες, ο ΟΚΥπΥ επιβάλλεται να συνεργάζεται εποικοδομητικά με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του ωρομίσθιου προσωπικού και να υλοποιεί τα συμφωνηθέντα μέσα στα χρονοδιαγράμματα που θα συμφωνούνται.

Παράλληλα, υποστηρίζουν ότι οι κενές μόνιμες θέσεις του ωρομίσθιου προσωπικού πρέπει να πληρώνονται χωρίς καθυστέρηση και όπως καθορίζεται στον σχετικό κανονισμό απασχόλησης (Σχέδιο Πλήρωσης Θέσεων).

Την ίδια ώρα, αναφέρουν ότι οι μόνιμες ανάγκες θέσεων εργασίας πρέπει να καλύπτονται με την πρόσληψη μόνιμου Ωρομίσθιου Προσωπικού είτε αυτό αφορά επεκτάσεις κτηρίων, νέες υπηρεσίες ή ακόμη και επέκταση ωραρίου. Για τις μόνιμες ανάγκες θέσεων εργασίας για τις οποίες έχει προσληφθεί εποχικό προσωπικό, πρέπει να αρχίσει άμεσα η διαδικασία που προβλέπεται στους κανονισμούς απασχόλησης (Σχέδιο Πλήρωσης Θέσεων) για τη πλήρωση τους με μόνιμο προσωπικό.

Τονίζουν επίσης ότι η πρόσληψη εποχικού προσωπικού να γίνεται μόνο εκεί και όπου υπάρχει εποχική/ έκτακτη ανάγκη μετά από διαβούλευση και συμφωνία με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Ανησυχία προκαλεί στις συντεχνίες (ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΠΑΣΥΔΥ, ΔΕΟΚ, ΠΑΣΥΚΙ και ΠΑΣΥΝΟ) και η καθυστέρηση που παρατηρείται από τον ΟΚΥπΥ σε ότι αφορά τις συζητήσεις αναφορικά με την επίτευξη συμφωνίας για συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης των εργαζομένων στα δημόσια νοσηλευτήρια.

SOS για κατάσταση νοσηλευτηρίων

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα το ΑΚΕΛ εξέφρασε τη δυσφορία αλλά ταυτόχρονα και την αγωνία του για τη «δραματική» κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσηλευτήρια.

Το ΑΚΕΛ θέτει προ των ευθυνών του, για την κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσηλευτήρια, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη και την κυβέρνησή του, προειδοποιώντας πως ό,τι συμβεί στο χώρο της υγείας θα είναι δική τους η ευθύνη και θα κληθούν να λογοδοτήσουν.

Γ.Χ.

Σχετικά Άρθρα