ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κρίνεται η εργατική ειρήνη στα δημόσια νοσηλευτήρια

18 Ιουνίου 2024, 06:00

images

Καθοριστική συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τις 12 το μεσημέρι μεταξύ του ΟΚΥπΥ και του κλάδου ιατρών και κλινικών διευθυντών ΠΑΣΥΔΥ και της ΠΑΣΥΚΙ, σε μία ύστατη προσπάθεια να αποτραπεί η εξαγγελθείσα 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση σε όλα τα δημόσια νοσηλευτήρια την ερχόμενη Πέμπτη.

Πρόθεση των δύο πλευρών, είναι βρεθεί η χρυσή τομή ως προς τις ουσιώδεις διαφορές οι οποίες εστιάζονται κυρίως στις αξιώσεις των γιατρών του δημοσίου για την καταβολή των δεδουλευμένων τους, στη βάση της συμφωνίας που έχει επιτευχθεί σε σχέση με την παροχή κινήτρων στο ιατρικό προσωπικό των κρατικών νοσηλευτηρίων.

Η παγκύπρια συντεχνία κυβερνητικών ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) και ο κλάδος ιατρών και κλινικών διευθυντών της ΠΑΣΥΔΥ έχουν ήδη προειδοποιήσει τον ΟΚΥπΥ ότι στην περίπτωση που δεν γεφυρωθούν οι μεταξύ τους διαφορές, τότε την 24ωρη απεργία θα ακολουθήσει επέκταση των δυναμικών μέτρων στις 2 και 3 Ιουλίου.

Σ. Κούμας: Διεκδικούμε τα δεδουλευμένα μας

Σε δηλώσεις στο YgeiaWatch o πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρης Κούμας, ανέφερε ότι, «αναμένουμε από τον ΟΚΥπΥ να έρθει κοντά στις θέσεις των συντεχνιών. Διεκδικούμε τα δεδουλευμένα μας. Το να καλύπτονται πίσω από δήθεν συμφωνίες, δεν είναι ότι το καλύτερο. Η συμπεριφορά των διοικούντων του ΟΚΥπΥ προς τους γιατρούς, πρέπει να είναι η αρμόζουσα. Στο τραπέζι προς το παρόν , είναι τα μέτρα που έχουμε προκηρύξει».

Ο πρόεδρος του κλάδου γιατρών της ΠΑΣΥΔΥ, Μωυσής Λάμπρου επισημαίνει ότι «η ουσία της υπόθεσης είναι ότι εμείς εμμένουμε στη συμφωνία την οποία κάναμε και είναι βασισμένη στην παραγωγικότητα. Άρα τα χρήματα τα οποία διεκδικούμε είναι τα χρήματα τα οποία βοηθούν στην επιβίωση του ΟΚΥπΥ. Όσο περισσότερο παράγουμε σε ιατρικές πράξεις, τόσο περισσότερη είναι η αμοιβή. Άρα ούτε το οριζόντιο, ούτε το κάθετο κίνητρο, δεν είναι δώρο».

ΟΚΥπΥ: Δεν χρωστάμε σε κανένα

Από την πλευρά του ο ΟΚΥπΥ μέσω του εκπροσώπου Τύπου Χαράλαμπου Χαριλάου σε πρόσφατες δηλώσεις του στο YgeiaWatch διεμήνυσε ότι δεν χρωστά τίποτα και σε κανέναν.

«Στο ακέραιο πληρώνει τις υποχρεώσεις ο ΟΚΥπΥ και δεν χρωστάει τίποτα και σε κανένα. Ο ΟΚΥπΥ ως οργανισμός δημοσίου δικαίου πληρώνει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις του και ειδικά τα δεδουλευμένα των εργαζομένων. Καταβάλλει τους μισθούς, τις υπερωρίες τα επιδόματα και οτιδήποτε αναλογεί στο προσωπικό και δεν έχει την οποιαδήποτε εκκρεμότητα», τόνισε.

Εκείνο το οποίο ζητούν οι γιατροί, υπογράμμισε ο κ. Χαριλάου είναι τη μονομερή τροποποίηση της συμφωνίας για την παραχώρηση κινήτρων, ούτως ώστε να λάβουν περισσότερα χρήματα για την ίδια εργασία που κάνουν ή για άλλη εργασία που ήδη πληρώθηκαν.

Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, η ουσία της διαφωνίας

Φαίνεται ότι η διευθέτηση της σημερινής συνάντησης είναι αποτέλεσμα των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων που είχαν γίνει μεταξύ των δύο μερών.

Συγκεκριμένα, η διαφωνία αφορά στον καθορισμό των οικονομικών κινήτρων που παραχωρεί ο ΟΚΥπΥ στους γιατρούς κάθε μήνα, πέρα από τον βασικό τους μισθό, βάσει των εσόδων του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) για τις υπηρεσίες που προσφέρουν τα δημόσια νοσηλευτήρια μέσω του ΓεΣΥ.

Μέχρι το Σεπτέμβριο του 2023, ο ΟΚΥπΥ αποζημιωνόταν από τον ΟΑΥ βάσει καθορισμένης τιμής μονάδας. Αυτή η τιμή μονάδας χρησιμοποιούνταν και για τον υπολογισμό των οικονομικών κινήτρων των γιατρών. Με την αλλαγή στον τρόπο αποζημίωσης των νοσοκομείων του ΓεΣΥ από τον ΟΑΥ, η τιμή μονάδας για τον ΟΚΥπΥ μειώθηκε, οδηγώντας σε αναπροσαρμογή των οικονομικών κινήτρων των γιατρών για την περίοδο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2023.

Αυτή η αναπροσαρμογή προκάλεσε αντιδράσεις από τις δύο συντεχνίες, οι οποίες διαφωνούν με τις μειώσεις και απαιτούν την καταβολή των κινήτρων βάσει της προηγούμενης τιμής μονάδας. Η οικονομική διαφορά ανάμεσα στις δύο πλευρές εκτιμάται ότι ανέρχεται σε περίπου €1,5 εκατ., το οποίο αφορά περίπου 650 ειδικούς γιατρούς του δημοσίου.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα