ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

«Κουλτούρα μη σεβασμού» δημόσιου χρήματος στον ΟΚΥπΥ

16 September 2024, 11:17

images

Λόγο για κουλτούρα μη σεβασμού στο δημόσιο χρήμα εκ μέρους του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, κάνει η ελεγκτική υπηρεσία.

Στην ειδική της έκθεση με θέμα «Κεντρική Διοίκηση Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας Κανονιστικός και Διαχειριστικός Έλεγχος για το έτος που έληξε στις 31.12.2022», αναφέρει ότι σύμφωνα με το επεξηγηματικό υπόμνημα του ΟΚΥπΥ για τον προϋπολογισμό του 2022, το κονδύλι για έξοδα φιλοξενίας (άρθρο 03114), αφορά σε πρόνοια η οποία προορίζεται να καλύψει έξοδα φιλοξενίας που παρέχονται από τη διοίκηση του Οργανισμού σε διάφορους φορείς.

Μετά από καταγγελία, η Υπηρεσία προέβη σε ενδελεχή έλεγχο των πιο πάνω δαπανών οι οποίες δεικνύουν κουλτούρα μη σεβασμού στο δημόσιο χρήμα.

Καμία διαδικασία

Όπως διαπιστώθηκε, δεν υπάρχει στον Οργανισμό διαδικασία/πολιτική για έξοδα φιλοξενίας.

Ενδεικτικά αναφέρονται παραδείγματα που δεικνύουν περιπτώσεις γευμάτων και δείπνων, ορισμένες φορές πολύ υψηλού κόστους, στα οποία δεν υπάρχουν καθόλου εξωτερικοί προσκεκλημένοι παρά μόνο υπάλληλοι του Οργανισμού, ή στα οποία οι προσκεκλημένοι είναι πολύ λιγότεροι από τους υπαλλήλους του Οργανισμού.

Σημειώνεται ότι αριθμός διευθυντικών στελεχών που παρακάθονται στα γεύματα, λαμβάνουν σε μηνιαία βάση επίδομα φιλοξενίας ύψους €297 έκαστος.

Η απουσία διαδικασίας για έξοδα φιλοξενίας διαπιστώθηκε και από τη Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου του Οργανισμού μετά τον έλεγχο που διενεργήθηκε από την Υπηρεσία η οποία επιβεβαίωσε ότι παρατηρούνται αχρείαστες χρεώσεις στα έξοδα φιλοξενίας του Οργανισμού και ταυτόχρονα αλόγιστη σπατάλη και κατάχρηση των μικρών ταμείων που διατηρούνται στην ΚΔ ΟΚΥπΥ και η οποία εισηγήθηκε την ετοιμασία πολιτικής καταβολής εξόδων φιλοξενίας άμεσα.

Υπέρογκες χρεώσεις σε ταξίδια διευθυντών

Σύμφωνα με την ΕΥ, το σχετικό σημείωμα αναφέρει επίσης ότι ο ΓΕΔ του ΟΚΥπΥ έλαβε επίδομα φιλοξενίας ύψους €1.353 από 1.1.2022 μέχρι 17.5.2022 υπό την ιδιότητά του ως Γενικός Οικονομικός Διευθυντής, για Υπηρεσιακά ταξίδια στο εξωτερικό.

Διαπιστώθηκε ότι για δύο υπηρεσιακά ταξίδια στην Αγγλία δεν υπήρχε εκ των προτέρων έγκριση από τον άμεσα προϊστάμενο. Διαπιστώθηκε επίσης ότι για το ταξίδι που αφορούσε σε δύο διευθυντικά στελέχη, ο Οργανισμός κάλυψε δαπάνη διαμονής τους στο Λονδίνο, ύψους €2.406 για τρία βράδια που αντιστοιχεί σε δύο superior double rooms (€401/άτομο/βράδυ), επιλογή η οποία δεν ήταν η οικονομικότερη.

Ο ΓΕΔ του ΟΚΥπΥ ενημέρωσε ότι η κράτηση της διαμονής διευθετήθηκε σε διπλό δωμάτιο καθότι το σύστημα/ ξενοδοχείο δεν έδινε την επιλογή για άλλου είδους κράτηση του ενός ατόμου.

Επιπρόσθετα, διαπιστώθηκε ότι για το ταξίδι που αφορούσε στον ΓΕΔ, ο Οργανισμός κάλυψε δαπάνη διαμονής του στο Λονδίνο, ύψους €2.480 για δύο βράδια που σύμφωνα με το ταξιδιωτικό γραφείο μέσω του οποίου έγινε η κράτηση αντιστοιχεί σε superior room ενώ, σύμφωνα με πληροφόρηση από το ξενοδοχείο, αντιστοιχεί σε executive suite, επιλογή η οποία δεν ήταν η οικονομικότερη.

Σημειώνεται ότι ο πρώην Υπουργός Υγείας τον οποίο συνόδευε ο ΓΕΔ του ΟΚΥπΥ διέμεινε στο ίδιο ξενοδοχείο μετά συζύγου σε superior room με συνολικό κόστος €1.280 για δύο βράδια.

Επιδόματα Προϊστάμενου Μονάδας Πληροφορικής και Προϊστάμενης Μονάδας Αγορών και Προμηθειών

Στην έκθεση, αναφέρεται ακόμη ότι κατόπιν έγκρισης του ΔΣ (με διαφωνία της Γενικής Διευθύντριας του ΥΥ) σε συνεδρία του ημερομηνίας 25.4.2023, παραχωρήθηκαν στον Προϊστάμενο της Μονάδας Πληροφορικής και στην Προϊστάμενη της Μονάδας Αγορών και Προμηθειών, επιδόματα (επιπλέον του μισθού τους) ύψους €500 μηνιαίως, με την αιτιολογία των αυξημένων καθηκόντων που ασκούν και το αυξημένο επίπεδο ευθύνης που φέρουν σε σχέση με την περιγραφή εργασίας της θέσης τους.

Τα εν λόγω επιδόματα παραχωρήθηκαν για την περίοδο 25.4.2023 μέχρι 24.4.2024.

Κατά την άποψη της ΕΥ, τα καλούμενα «επιπλέον» καθήκοντα και ευθύνες που χρησιμοποιήθηκαν ως αιτιολογία για την παραχώρηση των επιδομάτων, περιλαμβάνονται στα υφιστάμενα Σχέδια Υπηρεσίας των θέσεων.

Το ΔΣ απέρριψε νέο αίτημα της Διεύθυνσης για συνέχιση καταβολής των πιο πάνω επιδομάτων και η καταβολή τους τερματίστηκε στις 24.4.2024.

Χωρίς δέουσα διασπορά ταμειακών διαθεσίμων

Τα υπόλοιπα των ταμειακών διαθεσίμων του Οργανισμού στις 31.12.2022 ανέρχονταν σε €158,06 εκατ., στις 31.12.2023 σε €156,70 εκατ. και στις 31.3.2024 σε €157,90 εκατ.

Όπως τονίζεται, ο Οργανισμός δεν φαίνεται να έχει επιτύχει μέχρι σήμερα τη δέουσα διασπορά των ταμειακών του διαθεσίμων. Σημειώνεται ότι ο/η Οικονομικός Διευθυντής της Τράπεζας, στην οποία το 2023 ο ΟΚΥπΥ μετάφερε €70,4 εκατ. καταθέσεις, είναι σύζυγος προσώπου που κατέχει διευθυντική θέση στον Οργανισμό.

Μέχρι σήμερα δεν έχει υιοθετηθεί πολιτική αξιολόγησης της ρευστότητας των ταμειακών διαθέσιμων ώστε να διασφαλιστεί οικονομική σταθερότητα.

Σοβαρά κενά και αδυναμίες

Στα συμπεράσματά της η υπηρεσία, αναφέρει ότι η μέχρι σήμερα λειτουργία του Οργανισμού χαρακτηρίζεται από σοβαρά κενά και αδυναμίες όσον αφορά στη χρηματοοικονομική διαχείριση, τη διαχείριση θεμάτων ανθρώπινου δυναμικού και την εταιρική διακυβέρνηση.

Προσθέτει ότι οι δράσεις στις οποίες έχει προβεί ο Οργανισμός για την απεξάρτηση του από την κρατική στήριξη και την ομαλή μετάβαση σε συνθήκες πλήρους ανταγωνισμού την 1.6.2025 δεν είχαν το ζητούμενο αποτέλεσμα και οι δαπάνες παρουσιάζουν σημαντική αύξηση λόγω συνεχούς αύξησης του κόστους μισθοδοσίας.

Ταυτόχρονα, ο Οργανισμός χάνει συνεχώς μερίδιο από την αγορά στον τομέα της Υγείας και δεν προβλέπεται να πετύχει την καθορισμένη αυτονόμηση, ούτε κατά τη λήξη της αναθεωρημένης προθεσμίας που του έχει δοθεί.

Της Γεωργίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα