Κονδύλια από κυπριακό κράτος και ΕΕ για τους καρκινοπαθείς
10 Φεβρουαρίου 2022, 06:00
Το κράτος παρέχει επαρκή στήριξη για την περίθαλψη των ασθενών με καρκίνο δηλώνει η Διευθύντρια της Ογκολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας Ρένα Ιωάννου.
Μιλώντας στο YgeiaWatch, η κ. Ιωάννου αναφέρει επίσης ότι «το κράτος προσφέρει ένα μεγάλο κονδύλι καθώς και καινοτόμα φάρμακα που διαθέτει μαζί με το Υπουργείο Υγείας για τους ασθενείς με καρκίνο».
Επίσης, «παρέχει επιδοτήσεις για τους ασθενείς όταν χρειάζονται να μεταβούν στο εξωτερικό για θεραπεία ή για οποιαδήποτε εξέταση», πρόσθεσε.
«Παρόλο που αφυπηρετώ θα ήθελα το Τμήμα να εξελιχθεί γιατί το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας είναι το μόνο Τριτοβάθμιο νοσοκομείο. Διαθέτει όλες τις ειδικότητες που μπορεί να χρειαστεί ο καρκινοπαθής στην πορεία της νόσου και μπορούν να γίνουν πολλά πιστεύω», εξέφρασε.
Ευελπιστεί, ακόμη, η στήριξη να είναι ακόμα μεγαλύτερη τώρα που θα αναλάβει τα ηνία ο ΟΚΥπΥ και ότι το Ογκολογικό Τμήμα θα πάει μπροστά και θα εξελιχθεί.
Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την Καταπολέμηση του καρκίνου
Πέραν της κρατικής στήριξης, οι ασθενείς με καρκίνο λαμβάνουν στήριξη και από την ΕΕ.
Το πρόγραμμα EU4Health και άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα έχουν διαθέσει συνολικά €4 δισ. = για δράσεις για την αντιμετώπιση του καρκίνου.
Το 2021 πραγματοποιήθηκαν δύο κύματα προσκλήσεων υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο του προγράμματος EU4Health, οδηγώντας σε 16 νέες σημαντικές πρωτοβουλίες. Το επόμενο πρόγραμμα εργασίας για το 2022 εγκρίθηκε πρόσφατα και περιλάμβανε εκ νέου σημαντικό αριθμό δράσεων για την αντιμετώπιση του καρκίνου, αυτή τη φορά με ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη και τη διάγνωση.
Σήμερα, η Επιτροπή δρομολογεί τέσσερις νέες δράσεις του σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου με στόχο να στηρίξει τα κράτη μέλη στην αντιμετώπιση των ανισοτήτων και στη βελτίωση του προσυμπτωματικού ελέγχου και του εμβολιασμού κατά του ιού HPV (Ιοί των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων) και να στηρίξει τα άτομα που έχουν βιώσει τον καρκίνο:
- Το μητρώο ανισοτήτων όσον αφορά τον καρκίνο θα εντοπίζει τις τάσεις και ανισότητες μεταξύ των κρατών μελών και των περιφερειών.
Φέρνει επίσης στην επιφάνεια τις ανισότητες όσον αφορά την πρόληψη και την περίθαλψη του καρκίνου λόγω του φύλου, του μορφωτικού επιπέδου και του επιπέδου εισοδήματος, καθώς και τις ανισότητες μεταξύ αστικών και αγροτικών περιοχών. Το μητρώο θα κατευθύνει τις επενδύσεις και τις παρεμβάσεις σε ενωσιακό, εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.
- Θα χρησιμοποιηθεί μια διαδικασία συγκέντρωσης στοιχείων για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου για την επικαιροποίηση της σύστασης του Συμβουλίου του 2003 σχετικά με τον προσυμπτωματικό έλεγχο.
Αυτό αποτελεί μέρος του στόχου του σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου να εξασφαλιστεί ότι έως το 2025 το 90% του πληθυσμού της ΕΕ που πληροί τις προϋποθέσεις για προσυμπτωματικούς ελέγχους καρκίνου του μαστού, του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου θα έχει την δυνατότητα να υποβάλλεται σ' αυτούς.
- Μια κοινή δράση για τον εμβολιασμό κατά του ιού HPV θα στηρίξει τα κράτη μέλη για την αύξηση της κατανόησης και της ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με τον ιό HPV και την προώθηση του εμβολιασμού.
Η δράση αυτή θα συμβάλει στην επίτευξη ενός βασικού στόχου του σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου: την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας μέσω του εμβολιασμού κατά του ιού HPV σε ποσοστό τουλάχιστον 90 % του πληθυσμού-στόχου της ΕΕ που είναι τα κορίτσια, και τη σημαντική αύξηση του εμβολιασμού των αγοριών έως το 2030.
- Το δίκτυο της ΕΕ για τους νεαρούς επιζώντες καρκίνου θα ενισχύσει τη μακροπρόθεσμη παρακολούθηση των σχεδίων κατά του καρκίνου σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Θα συνδέει επίσης τους νέους με ιστορικό καρκίνου και τις οικογένειές τους καθώς και τους άτυπους και τους επίσημους φροντιστές.
Το σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου εξακολουθεί να λειτουργεί σε συνδυασμό με την αποστολή του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη» για τον καρκίνο, διασφαλίζοντας τη συνοχή μεταξύ φιλόδοξων ερευνητικών στόχων και ρεαλιστικών στόχων πολιτικής.
Υπολογίζεται ότι υπάρχουν πάνω από 12 εκατομμύρια επιζώντες από καρκίνο στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων περίπου 300.000 επιζώντων από καρκίνο παιδικής ηλικίας.
Της Ουρανίας Στυλιανού
Tags: γυναικολογικός καρκίνος, Καρκίνος, καρκίνος προστάτη, Καρκίνος της μήτρας, Καρκίνος του εντέρου, Καρκίνος του μαστού, καρκίνος του νεφρού, Καρκίνος του οισοφάγου, Καρκίνος του παγκρέατος, Καρκίνος του πνεύμονα, Καρκίνος του προστάτη, καρκίνος τραχήλου μήτρας, Καρκίνος των ωοθηκών, νεφροκυτταρικός καρκίνος, Παιδικός Καρκίνος