ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κονδύλι για κέντρο φροντίδας ατόμων με διατροφικές διαταραχές

20 Ιουνίου 2024, 13:02

images

Κονδύλι τη δημιουργία κέντρου ημερήσιας φροντίδας για ανήλικα και ενήλικα άτομα που αντιμετωπίζουν σοβαρές μορφές διατροφικών διαταραχών, προγραμματίζει να ενταχθεί στον προϋπολογισμό του 2025, το Υπουργείο Υγείας.

Όπως επεσήμανε η εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Νίκη Ιεροδιακόνου, στο πλαίσιο της συνεδρίας της κοινοβουλευτικής επιτροπής υγείας, όπου συζητήθηκε το θέμα της αύξησης των αριθμών περιστατικών με νευρική ανορεξία και βουλιμία στην Κύπρο, το κέντρο που θα συμβάλει στην κάλυψη του κενού που παρατηρείται, ιδιαίτερα στην πρωτοβάθμια φροντίδα και στη συνεχή παρακολούθηση των πασχόντων.

Εξειδικευμένα προγράμματα με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων

Όπως αναφέρθηκε στην επιτροπή, το κέντρο που παρέχει υπηρεσίες ημερήσιας φροντίδας στα άτομα που αντιμετωπίζουν διατροφικές διαταραχές, μέσα από εξιδεικευμένα προγράμματα και θα στελεχωθεί με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων για στήριξη των ατόμων με διατροφικές διαταραχές.

Σύμφωνα με τους μέχρι τώρα σχεδιασμούς, το κέντρο που στεγάζεται στο σημείο μεταξύ Λευκωσίας-Λεμεσού για ευκολότερη πρόσβαση των ατόμων από όλες τις επαρχίες.

Όπως ανέφερε η κ. Ιεροδιακόνου, το υπουργείο προτίθεται να εντάξει κονδύλι €1 εκατ. για ενοικίαση χώρου.

Το υπουργείο σχεδίαζε να εντάξει το κέντρο στο χώρο του νέου νοσοκομείου ψυχικής υγείας, ωστόσο κρίθηκε ότι θα έπρεπε ένα τέτοιου είδους κέντρο να βρίσκεται εκτός Λευκωσίας.

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρθηκε, τους επόμενους μήνες, ετοιμάζεται να ανοίξει τις πύλες του και το πρώτο ιδιωτικό κέντρο φροντίδας, το οποίο θα απευθύνεται σε άτομα άνω των 17 ετών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην Επιτροπή από την εκπρόσωπο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) Μαρία Παρούτη, οι παραπομπές σε κλινικό διαιτολόγο και ψυχολόγο έχουν αυξηθεί.

Συγκεκριμένα, 1.166 περιπτώσεις βουλιμίας και ανορεξίας ανηλίκων παραπέμφθηκαν σε κλινικό ψυχολόγο και 976 περιπτώσεις ανηλίκων σε αρχικό στάδιο βουλιμίας και ανορεξίας σε κλινικό διαιτολόγο.

Παράλληλα, τα περιστατικά βουλιμίας και ανορεξίας ενηλίκων ανέρχονται στις 2.997, ενώ 7.904 περιστατικά έχουν παραπεμφθεί σε κλινικό διαιτολόγο καθώς βρίσκονται στα αρχικά στάδια βουλιμίας και ανορεξίας , χωρίς σε αυτό το νούμερο να συμπεριλαμβάνονται τα περιστατικά υπερφαγίας.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ευθύμιος Δίπλαροςένα άλλο ζήτημα που τίθεται σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής είναι ότι ο ΟΑΥ δεν μπορεί να ελέγξει κατά πόσο υπάρχει συνεργασία μεταξύ των ειδικοτήτων.

«Μπορεί ένας ασθενής, ενήλικας ή ανήλικος να έχει επισκεφτεί και τον κλινικό διαιτολόγο και τον κλινικό ψυχολόγο. Είναι ένα ζήτημα που εντοπίσαμε και που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη», σημείωσε .

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα