Καμπανάκι Κομισιόν για σπατάλη εκατομμυρίων τόνων τροφίμων
29 September 2024, 07:42
Η Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, είναι η Διεθνής Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την απώλεια και τη σπατάλη τροφίμων.
Η σπατάλη τροφίμων έχει αρνητικές επιπτώσεις στο σύνολο της κοινωνίας, επηρεάζοντας όχι μόνο την επισιτιστική ασφάλεια, αλλά και τις οικονομίες και τις κοινωνίες.
Σε γραπτή της δήλωση η επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, αναφέρει ότι «προκαλεί αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι, το 2024, σχεδόν το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγονται παγκοσμίως χάνεται ή σπαταλάται».
Μόνο στην Ευρώπη, κάθε χρόνο σπαταλώνται 59 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων, με κόστος που αποτιμάται σε δισεκατομμύρια ευρώ. Ταυτόχρονα, εκατομμύρια Ευρωπαίοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να απολαύσουν ένα υγιές γεύμα σε καθημερινή βάση.
«Πρόκειται για απαράδεκτη σπατάλη πόρων, από το νερό και τη γη ως την ενέργεια και την εργασία», τονίζει η κ. Κυριακίδου.
Κίνδυνος και για το περιβάλλον
Όπως υποδεικνύει, η απώλεια και η σπατάλη τροφίμων αποτελούν επίσης κίνδυνο για το περιβάλλον. Κάθε τόνος αποβλήτων τροφίμων συμβάλλει στην αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, στην επιτάχυνση της κλιματικής αλλαγής και στην εξάντληση των φυσικών πόρων του πλανήτη μας. «Ως εκ τούτου», υπογραμμίζει, «είναι ηθική και οικολογική μας επιταγή να δράσουμε».
«Στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμευόμαστε να μειώσουμε κατά το ήμισυ τα κατά κεφαλήν απόβλητα τροφίμων στο λιανικό εμπόριο και την κατανάλωση έως το 2030, σύμφωνα με τη δέσμευσή μας στο πλαίσιο του στόχου βιώσιμης ανάπτυξης 12.3 των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος απαιτεί υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή σε παγκόσμιο επίπεδο. Για να επιταχύνουμε την πρόοδό μας, προτείναμε ένα σύνολο νομικά δεσμευτικών στόχων για τη μείωση των αποβλήτων σε ολόκληρη την αλυσίδα τροφίμων, από την παραγωγή και τη μεταποίηση έως τα νοικοκυριά. Αυτό ακριβώς αναμένουν οι πολίτες μας από εμάς», σημειώνει.
Σύμφωνα με την κ. Κυριακίδου, η επίτευξη αυτού του στόχου απαιτεί τη συλλογική προσπάθεια όλων των τομέων της κοινωνίας, των κυβερνήσεων, των επιχειρήσεων και των ιδιωτών.
«Η καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις καθημερινές μας επιλογές και δράσεις. Είναι καιρός να βελτιώσουμε τον τρόπο με τον οποίο αγοράζουμε και καταναλώνουμε τρόφιμα, να επανεξετάσουμε το σύστημα τροφίμων μας και να ενθαρρύνουμε τις βιώσιμες καταναλωτικές συνήθειες. Θα δούμε τις θετικές συνέπειες αυτής της προσέγγισης και στο πορτοφόλι μας, καθώς το κόστος της σπατάλης τροφίμων θα μειωθεί», τονίζει.
Γ.Χ.
Tags: Τρόφιμα