Η συμβολή του οικογενειακού ιστορικού στην ευεξία και ψυχική υγεία
06 September 2024, 07:07
Η γνώση περί της καταγωγής μπορεί να ενισχύσει την ψυχική υγεία και να δράσει ως ένα ισχυρό εργαλείο για την υποβοήθηση της επούλωσης γενεαλογικών τραυμάτων, υποδεικνύει νέα έρευνα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, η έρευνα προτείνει ότι η αλληλεπίδραση με την καταγωγή, μπορεί να επιφέρει πρωτόγνωρα ψυχολογικά οφέλη, όπως η δημιουργία συναισθηματικής ανθεκτικότητας, η έμπνευση προσωπικής ανάπτυξης και το σπάσιμο του κύκλου γενεαλογικού τραύματος.
Σύμφωνα με την έρευνα, είτε εάν κάποιος κυριαρχείται από περιέργεια, είτε εάν θέλει να ανακαλύπτει προκλητικές αλήθειες, ανακαλύπτοντας την κληρονομιά του το κάθε άτομο, μπορεί να θέτει στο μικροσκόπιο τις δικές του εμπειρίες.
Μπορεί να υπενθυμίσει στο κάθε άτομο ότι ακόμη και τα πιο αρνητικά συναισθήματα, μπορούν να πλαισιώνονται σε ενδυναμωτικά αφηγήματα ανθεκτικότητας, μετατρέποντας τα σε ένα ισχυρό εργαλείο επούλωσης τραυμάτων.
Πρόσθετα, μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή τέτοια τραύματα να επαναληφθούν στις μετέπειτα γενεές.
Ορόσημο για ευεξία νέων γενιών
Η επίτιμη καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας στο Swinburne, Susan Moore, εξήγησε ότι οι οικογενειακές ιστορίες σε σχέση με την υπέρβαση των αντιξοοτήτων, μπορούν να είναι ενδυναμωτικές όταν διαδίδονται στις νέες γενεές.
Σύμφωνα με τα ευρήματα από δική της έρευνα σε σχέση με την καταγωγή και την ευεξία, η εξερεύνηση της οικογενειακής ιστορίας ενός ατόμου, μπορεί να προσφέρει σημαντικά ψυχολογικά οφέλη.
Η ίδια υποδεικνύει ότι οι νέοι άνθρωποι, τα παιδιά και οι έφηβοι που μαθαίνουν περισσότερα για την οικογενειακή τους ιστορία, έχουν υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης και ευεξίας.
Η έρευνα της Moore περιλαμβάνει την ανάλυση σχεδόν 1,000 Αυστραλιανών γενεαλόγων που ασχολούνται με το ζήτημα ως χόμπι, ώστε να εξετάσει τους ψυχολογικούς παράγοντες πίσω από την έρευνα του οικογενειακού ιστορικού.
Στα αποτελέσματα της έρευνας αναφέρεται ακόμη ότι η διερεύνηση καταγωγής οδηγεί τους ανθρώπους να νιώθουν ότι έχουν περισσότερο έλεγχο της ζωής τους αλλά και της εμπειρίας να έχουν μία βαθύτερη κατανόηση του εαυτού τους και της θέσης τους στον κόσμο.
Αυτό, περιλαμβάνει την ευγνωμοσύνη των ατόμων σε σχέση με τις αντιξοότητες που αντιμετώπισαν οι προκάτοχοι τους.
Εξάλλου, άλλες μελέτες έχουν καταδείξει ότι όταν οι νέοι άνθρωποι έχουν εις γνώση το οικογενειακό τους ιστορικό, μπορούν να αναπτύξουν και την έννοια του εαυτού τους, κάτι που μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο κλινικό δείκτη της ψυχολογικής ευεξίας.
Μ.Κ.
Tags: ευεξία, ψυχική υγεία