ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η ΕΕ ζητά για μέτρα για οδικές μεταφορές και πλημμύρες

29 September 2022, 17:37

images

Μέτρα για την απόσπαση των οδηγών στον τομέα των οδικών μεταφορών και επικαιροποιημένους χάρτες για την επικινδυνότητα πλημμύρας και τους κινδύνους πλημμύρας ζητά από την Κύπρο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην τακτική της δέσμη αποφάσεων για υποθέσεις παράβασης, κινεί νομική διαδικασία κατά των κρατών μελών που δεν συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις που υπέχουν βάσει του ενωσιακού δικαίου, οι οποίες καλύπτουν διάφορους τομείς και διάφορα πεδία πολιτικής της ΕΕ και αποβλέπουν στην εξασφάλιση της ορθής εφαρμογής της ενωσιακής νομοθεσίας προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τις οδικές μεταφορές, η ΕΕ καλεί την Κύπρο, την Κροατία, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο, τη Μάλτα, τις Κάτω Χώρες, την Πορτογαλία και τη Σλοβενία, να κοινοποιήσουν μέτρα μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο των κανόνων για την απόσπαση οδηγών.

Σημειώνεται ότι οι κανόνες αυτοί διασφαλίζουν ότι οι αποσπασμένοι οδηγοί λαμβάνουν τις αποδοχές του κράτους μέλους υποδοχής για την περίοδο της απόσπασής τους. Προβλέπουν επίσης κλειστό κατάλογο διοικητικών απαιτήσεων για τις εταιρείες που αποσπούν οδηγούς σε άλλο κράτος μέλος, και εναρμονίζουν τα μέτρα επιθεώρησης σε ολόκληρη την ΕΕ.

Η προθεσμία που είχε δώσει η ΕΕ στα κράτη μέλη για να κοινοποιήσουν τα μέτρα μεταφοράς της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο ήταν η 2 Φεβρουαρίου 2022. Ως εκ τούτου, τα οκτώ αυτά κράτη μέλη έχουν από σήμερα προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσουν και να λάβουν τα αναγκαία μέτρα.

Εάν δεν υπάρξει πλήρης κοινοποίηση όλων των εθνικών μέτρων μεταφοράς, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει τις εν λόγω υποθέσεις στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Χάρτες κινδύνων πλημμύρας

Επιπρόσθετα, η ΕΕ καλεί την Κύπρο, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, τη Λιθουανία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία να παράσχουν επικαιροποιημένους χάρτες κινδύνων πλημμύρας και τους χάρτες κινδύνων πλημμύρας, όπως απαιτείται από την οδηγία για τις πλημμύρες.

Όπως αναφέρει το δελτίο Τύπου, οι χάρτες επικινδυνότητας πλημμύρας θα πρέπει να καλύπτουν τις γεωγραφικές περιοχές που θα μπορούσαν να πλημμυρίσουν, ενώ οι χάρτες κινδύνων πλημμύρας δείχνουν τις πιθανές αρνητικές συνέπειες που συνδέονται με αυτά τα σενάρια πλημμύρας.

Ακόμη, οι εν λόγω χάρτες αποτελούν τη βάση για την κατάρτιση σχεδίων διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας.

Πέραν των καταστροφικών πλημμυρών σε διάφορα κράτη μέλη κατά το 2021, όπως το Βέλγιο και τη Γερμανία, οι πλημμύρες μπορούν επίσης να απελευθερώσουν ρύπους που είναι αποθηκευμένοι στο έδαφος και να τους εξαπλώσουν σε ακόμη μεγαλύτερη ακτίνα.

Προστίθεται ότι τα κράτη μέλη όφειλαν να κοινοποιήσουν έως τις 22 Μαρτίου 2020 τις επικαιροποιήσεις που πραγματοποίησαν στους πρώτους χάρτες επικινδυνότητας πλημμύρας και τους χάρτες κινδύνου πλημμύρας.

Παρόλα αυτά, τα εν λόγω έξι κράτη μέλη εξακολουθούν να μην έχουν εγκρίνει επικαιροποιημένους χάρτες και/ή ενημερώσει σχετικά την Επιτροπή. Για τον λόγο αυτό, η Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στα εν λόγω έξι κράτη μέλη, τα οποία έχουν πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσουν και να λάβουν τα αναγκαία μέτρα.

Εάν δεν γίνει αυτό, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει τις υποθέσεις στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Σχετικά Άρθρα