H αλυσίδα του μεταβολικού συνδρόμου και πώς αντιμετωπίζεται
18 Ιανουαρίου 2025, 08:44
Ως αρχή της αλυσίδας του μεταβολικού συνδρόμου χαρακτήρισε την παχυσαρκία ο Δρ Κώστας Τουφεξής, Διαβητολόγος, Ενδοκρινολόγος, στο πλαίσιο επιστημονικού εργαστηρίου για το μεταβολικό σύνδρομο, που πραγματοποιήθηκε για τα μέσα ενημέρωσης.
Ο Δρ Τουφεξής μίλησε συγκεκριμένα για τους παράγοντες που κάνουν την αύξηση βάρους εύκολη και την μείωση του βάρους δύσκολη, όπως ο τρόπος ζωής, τα γονίδια, η διατροφή κλπ.
Παρουσιάζοντας γενικά στοιχεία για την παχυσαρκία και τον ρόλο της στο μεταβολικό σύνδρομο, αναδείχθηκε η σοβαρότητα της παιδικής παχυσαρκίας, ζήτημα στο οποίο οι ΗΠΑ έχουν την πρωτιά.
Η λίστα προβλημάτων λόγω της παχυσαρκίας είναι μακρά, όπως επισημάνθηκε, τόσο σωματικά, όσο και ψυχικά, για τα άτομα που πάσχουν από αυτή.
Ακόμη, σύμφωνα με τον Δρ Τουφεξή, η παχυσαρκία αυξάνει τις πιθανότητες για εμφάνιση διαβήτη τύπου 2, με το ηλικιακό παράθυρο ένδειξης να έχει κατεβεί σημαντικά και να αγγίζει μέχρι και παιδιά.
Μεταβολικό σύνδρομο
Ο Δρ Τουφεξής μίλησε για τα χαρακτηριστικά του μεταβολικού συνδρόμου, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων κάποιος να είναι υπέρβαρος ή να έχει αυξημένο σπλαχνικό λίπος.
Όπως εξήγησε, το μεταβολικό σύνδρομο δόθηκε ως έννοια προειδοποίησης με αυξημένες πιθανότητες εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2 και καρδιακών παθήσεων.
Σημείωσε ακόμη ότι οι ασθενείς που πάσχουν με μεταβολικό σύνδρομο έχουν αντίσταση στην ινσουλίνη, ενώ αναφερόμενος στη συχνότητα του συνδρόμου είπε ότι επηρεάζει το ένα τέταρτο των ενηλίκων.
Τα στοιχεία για τον γενικό παιδικό πληθυσμό αναφέρονται σε επηρεασμό ποσοστού γύρω στο 4,2% με 8,4% και για τα παιδιά και για εφήβους το ποσοστό ανέρχεται στο 19,59% με 39%.
Σε ότι αφορά τρόπους για την αντιμετώπιση του μεταβολικού συνδρόμου, ο Δρ Τουφεξής αναφέρθηκε στην απώλεια βάρους, στην αύξηση της φυσικής δραστηριότητας, στη θεραπεία για την αρτηριακή υπέρταση και άλλα.
Διαβήτης τύπου 2
Η αλυσίδα όπως είπε, ολοκληρώνεται με τον διαβήτη τύπου 2 χαρακτηρίζοντας τον ως «παγκόσμια πανδημία».
Σύμφωνα με τον Δρ Τουφεξή, σε παγκόσμιο επίπεδο ο διαβήτης τύπου 2 αντιστοιχεί στο 85%-95% των περιπτώσεων που διαγιγνώσκονται.
Οι προβλέψεις, πρόσθεσε, φέρουν τους ασθενείς με διαβήτη να αυξάνονται με γρήγορο ρυθμό στις αναπτυσσόμενες χώρες, λόγω της απότομης αλλαγής στον τρόπο ζωής τους. Άλλωστε στην Ελλάδα, τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι ένα στα πέντε άτομα θα έχουν διαβήτη τύπου 2 μέχρι το 2032.
Αναφορικά με την αντιμετώπιση του εν λόγω τύπου, ο Δρ Τουφεξής υπογράμμισε, ότι είναι διαφορετική η προσέγγιση που ακολουθείται για τον κάθε ασθενή.
Εξήγησε ότι πρόκειται για προοδευτική πάθηση και πως με το πέρασμα του χρόνου η αντιμετώπιση της γίνεται δυσκολότερη. Ακόμη, σημείωσε ότι πρόκειται για πολυέξοδη πάθηση αφού το 55% των δαπανών καλύπτει τις επιπλοκές που επιφέρει ο διαβήτης.
Η ρύθμιση του αποτελεί παγκόσμια πρόκληση, όπως είπε, αφού άνω του 50% των διαγνωσμένων ατόμων παγκοσμίως είναι αρρύθμιστοι, δηλαδή δεν λαμβάνουν κάποια θεραπεία έναντι του διαβήτη τύπου 2.
Διευκρίνισε την ίδια ώρα, ότι οι ρυθμισμένοι ασθενείς, δηλαδή όσοι λαμβάνουν κάποια θεραπεία για την πάθηση, στην πορεία γίνονται αρρύθμιστοι ανεβάζοντας έτσι τα νούμερα, ενώ παράλληλα τα στοιχεία ίσως να είναι μεγαλύτερα, καθώς υπάρχουν άτομα τα οποία δεν έχουν διαγνωστεί ποτέ με την πάθηση αφού δεν δίνει συμπτώματα, ή δεν διαγνώστηκαν από γιατρό.
Αιτίες αστοχίας ρύθμισης
Σε σχέση με την αστοχία ρύθμισης των ασθενών με διαβήτη τύπου 2, ο Δρ Τουφεξής παρατήρησε ότι το γεγονός μπορεί να αποδοθεί σε συγκεκριμένα αίτια.
Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι η μη διάγνωση ενδεχομένως να οφείλεται στην μορφή της νόσου, στην ιατρική αδράνεια και σε οικονομικούς παράγοντες, αφού όπως ανέφερε, τα φάρμακα για την πάθηση είναι αρκετά κοστοβόρα.
Ακόμη, πρόσθεσε, αιτία μη ρύθμισης ενδεχομένως να είναι και ο ασθενής που μπορεί να αντιμετωπίζει μεταξύ άλλων, προβλήματα μη συμμόρφωσης, ή και φόβους υπογλυκαιμίας.
Καλύτερη ρύθμιση του διαβήτη τύπου 2 κατά τον Δρ Τουφεξή, σημαίνει 20% λιγότερο κόστος, 60% περισσότερη ζωή χωρίς επιπλοκές, 20% περισσότερο προσδόκιμο ζωής και καλύτερη ποιότητα ζωής.
Της Μαρίας Κυριακίδου