ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γυναίκες το 90% θυμάτων σεξουαλικής παρενόχλησης

25 Μαΐου 2022, 06:00

images

Το 90% των θυμάτων σεξουαλικής παρενόχλησης είναι γυναίκες και το 10% από άνδρες, σύμφωνα με την Επίτροπο Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Στυλιανού Λοττίδη.

Σε ομιλία της στην ημερίδα με θέμα «Το πλαίσιο προστασίας προσωπικών δεδομένων στην ΕΦ» δήλωσε ότι η ανεπιθύμητη συμπεριφορά προσβάλει την αξιοπρέπεια των θυμάτων και συνιστά διάκριση λόγω φύλου.

Κάνοντας αναφορά σε έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, η κ. Λοττίδη είπε ότι η σεξουαλική παρενόχληση είναι η πιο διαδεδομένη μορφή βίας κατά των κοριτσιών και γυναικών στην ΕΕ, καθώς το 32% των ερωτηθέντων γυναικών στην ΕΕ αναγνωρίζουν κάποιον από τον χώρο εργασίας τους (συνάδελφο, αφεντικό, πελάτη) ως το δράστη.

Οδηγίες ΕΕ για μέτρα πρόληψης

Σύμφωνα με οδηγία της ΕΕ, κράτη μέλη ενθαρρύνουν τους εργοδότες και τους αρμοδίους για την πρόσβαση στην επαγγελματική κατάρτιση να εισαγάγουν αποτελεσματικά μέτρα για την πρόληψη κάθε μορφής διάκρισης βάσει του φύλου και ιδίως της παρενόχλησης και της σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας ή όσον αφορά την πρόσβαση στην απασχόληση, την επαγγελματική κατάρτιση και την ανέλιξη.

Η κ. Λοττίδη υπέδειξε ότι οι εργοδότες έχουν υποχρέωση να λαμβάνουν κάθε πρόσφορο και έγκαιρο μέτρο για να αποτρέψουν τέτοιες πράξεις και σημείωσε πως θεωρείται ότι λαμβάνουν τέτοιο μέτρο όταν εισάγουν κώδικα συμπεριφοράς για αποτροπή τέτοιων πράξεων, ενώ η παράλειψη εισαγωγής τέτοιου κώδικα δημιουργεί ευθύνη στους εργοδότες.

«Ο κάθε εργοδότης έχει υποχρέωση να λαμβάνει πρόσφορα και έγκαιρα μέτρα για την αποτροπή σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας», ανέφερε και πρόσθεσε ότι η εισαγωγή και λήψη μέτρων για την εφαρμογή κώδικα συμπεριφοράς συνιστά τεκμήριο συμμόρφωσης προς την υποχρέωση αυτή.

Ακόμη, πρόσθεσε, ο κώδικας συμπεριφοράς ενημερώνει τους εργαζομένους και τις εργαζόμενες σε σχέση με την προστασία που τους παρέχει η ισχύουσα νομοθεσία για τις ενέργειες που πρέπει να προβαίνουν όταν θεωρούν ότι είναι θύματα παρενόχλησης ή σεξουαλικής παρενόχλησης.

Σημείωσε ότι στόχος του κώδικα είναι να καθοδηγήσει τους εργοδότες σε σχέση με τις υποχρεώσεις τους έναντι των εργαζομένων και συγκεκριμένα μεταξύ άλλων στην υποχρέωση τους για διασφάλιση υγιούς και ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος απαλλαγμένο από διακρίσεις και εφαρμογή πολιτικής πρόληψης της σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας και της παροχής άμεσης προστασίας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι κρίθηκε αναγκαία η εισαγωγή του κώδικα συμπεριφοράς στην δημόσια υπηρεσία, ο οποίος εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Ιούλιο του 2018 και έχει εφαρμογή σε όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στην δημόσια υπηρεσία ανεξαρτήτως από το καθεστώς απασχόλησης τους.

Οι αντίστοιχοι κώδικες υιοθετήθηκαν από τον ΘΟΚ, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ΣΕΚ και ΠΕΟ, την  ΟΕΒ και το ΚΕΒΕ και αποτελούν πλέον μέρος των συλλογικών εργατικών συμβάσεων που υπογράφονται στον ιδιωτικό τομέα.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα