«Για ψύλλου πήδημα» στους νευρολόγους οι Κύπριοι
04 Απριλίου 2024, 11:31
Τέσσερις νευρολόγους σε τέσσερις ημέρες, επισκέφθηκε γυναίκα ενώ άνδρας σε διάστημα είκοσι ημερών επισκέφθηκε τρεις νευρολόγους, ανέφερε ο Πρόεδρος της Νευρολογικής Εταιρείας Mιχάλης Πρωτοπαπάς.
Στο πλαίσιο της συζήτησης στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, ο Δρ. Πρωτοπαπάς, τόνισε ότι «με τα δεδομένα που εμείς οι γιατροί βλέπουμε καθημερινά μέσα στο ΓεΣΥ, κρίνουμε ότι πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα».
«Πέραν από την κατάχρηση του συστήματος προκαλείται και συμφόρηση και λίστες αναμονής. Ψάχνουμε λύσεις με σκοπό να εξυπηρετούνται οι δικαιούχοι. Οι λίστες αναμονής ταλαιπωρούν τόσο τους ασθενείς όσο και τους γιατρούς», τόνισε.
Όπως ανέφερε ο κ. Πρωτοπαπάς «μου έτυχε να έρθει γυναίκα στο νοσοκομείο να ζητήσει επειγόντως να με δει για ένα «φρικτό» πρόβλημα».
«Εκτός προγράμματος άκουσα το πρόβλημα της και της είπα να έρθει την επομένη για να κάνουμε κανονική εξέταση. Ήρθε την επομένη η ώρα 2. Όταν μπήκα στο λογισμικό να καταχωρήσω την επίσκεψη είδα ότι η συγκεκριμένη ασθενής, μια ώρα νωρίτερα είχε επισκεφθεί άλλο συνάδελφο νευρολόγο», ανέφερε.
«Με ένα παραπεμπτικό δικαιούσαι 2 επισκέψεις. Εάν για παράδειγμα με επισκεφθεί ένας ασθενής και τον ενημερώσω ότι χρειάζεται εγκεφαλογράφημα. Για να τον εξετάσω ξανά σε κάποιο διάστημα ζητώ από τον προσωπικό του γιατρό ένα χρόνιο παραπεμπτικό. Σε πολλές περιπτώσεις οι δικαιούχοι χρησιμοποιούν αυτό το χρόνιο παραπεμπτικό και επισκέπτονται όλους τους νευρολόγους», σημείωσε.
Επιπλέον, η νευρολογική εταιρεία πρότεινε όπως το χρόνιο παραπεμπτικό να αφορά τον γιατρό που το αιτήθηκε.
Παράλληλα οι εκπρόσωποι της νευρολογικής εταιρείας κατέθεσαν τις προτάσεις τους για μείωση των λιστών αναμονής με τα μέλη της Επιτροπής να αναγνωρίζουν το πρόβλημα που υπάρχει.
Την ίδια ώρα αναφέρθηκαν και στον περιορισμό των μονάδων που έθεσε ο ΟΑΥ στις επισκέψεις ασθενών ενώ εισηγήθηκε μια επίσκεψη να διαρκεί τουλάχιστον μισή ώρα και να αποζημιώνεται με λογικό ποσό.
Σημειώνεται ότι την ερχόμενη Πέμπτη στην συνεδρία της Επιτροπής θα συζητηθεί το ζήτημα της ενημέρωσης των πολιτών για τη σωστή χρήση του ΓεΣΥ.
Της Μόνικας Μακρυγιάννη