ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΕΥ: Αβέρτα επιδόματα σε ιατρικό προσωπικό

16 September 2024, 10:50

images

Αβέρτα επιδόματα σε ιατρικό προσωπικό, εντοπίζει η ελεγκτική υπηρεσία, σημειώνοντας μάλιστα ότι παραχωρούνται χωρίς διασύνδεση με την παραγωγικότητά του και τα οικονομικά αποτελέσματα του Οργανισμού.

Σε ειδική της έκθεση με θέμα «Κεντρική Διοίκηση Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας Κανονιστικός και Διαχειριστικός Έλεγχος για το έτος που έληξε στις 31.12.2022», η EY τονίζει ότι μετά την αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων, συνέχισε η παροχή επιπρόσθετων επιδομάτων στο ιατρικό προσωπικό, χωρίς διασύνδεση με την παραγωγικότητά του και τα οικονομικά αποτελέσματα του Οργανισμού.

«Παρατηρήσαμε ότι 214 ιατρικοί λειτουργοί, 26 νοσηλευτικοί λειτουργοί, τρεις τηλεφωνητές και τρεις διασώστες/πλήρωμα ασθενοφόρου οι οποίοι είναι αποσπασμένοι στον ΟΚΥπΥ έλαβαν, για το έτος 2022, επιδόματα και υπερωρίες τα οποία υπερβαίνουν τη μηνιαία μισθοδοσία τους», αναφέρεται.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα ευρήματα της υπηρεσίας, 186 ιατρικοί λειτουργοί, τέσσερεις νοσηλευτές/νοσηλευτικοί λειτουργοί και ένας διασώστης, υπάλληλοι του ΟΚΥπΥ έλαβαν, για το έτος 2022, επιδόματα και υπερωρίες τα οποία υπερβαίνουν τη μηνιαία μισθοδοσία τους.

Βοηθός διευθυντής κλινικής με ετήσιο μισθό (από το δημόσιο) €76.379, έλαβε το 2022 επιπρόσθετα επιδόματα και υπερωρίες ύψους €230.099. Οι συνολικές απολαβές του για το έτος ανήλθαν σε €307.378.

Επίσης, διευθυντής κλινικής με ετήσιο μισθό €91.566, έλαβε σε υπερωρίες και επιδόματα €205.932.

Ιατρικός λειτουργός πρώτης τάξης με ετήσιο μισθό €68.156 έλαβε το 2022, υπερωρίες και επιδόματα ύψους €170.064. Ακόμη, ιατρικός λειτουργός με ετήσιο εισόδημα €53.746, έλαβε υπερωρίες και επιδόματα ύψους €125.565, ενώ άλλος ιατρικός λειτουργός με ετήσιο εισόδημα €59.173, έλαβε σε υπερωρίες και επιδόματα €196.190.

Συστάσεις για επαναξιολόγηση επιδομάτων

Η ΕΥ εισηγήθηκε όπως το σύστημα παραχώρησης επιδομάτων εφημερίας και κινήτρων επαναξιολογείται σε τακτά χρονικά διαστήματα ανάλογα με τα εισοδήματα του Οργανισμού και τη βιωσιμότητά του.

Υπογραμμίζεται ότι τα επιδόματα και τα κίνητρα θα πρέπει να συνδεθούν με την παραγωγικότητα, αφού εξεταστούν και οι αντίστοιχες πρακτικές που ακολουθούνται για τους ιατρούς στον ιδιωτικό τομέα, που είναι συμβεβλημένοι με το ΓεΣΥ.

Εξηγήσεις ΟΚΥπΥ για οριζόντια και κάθετα κίνητρα

Ο ΟΚΥπΥ πληροφόρησε ότι η εφαρμογή της Α’ φάσης του ΓεΣΥ, οδήγησε σε μαζική φυγή ιατρών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα. Με γνώμονα τη συγκράτηση των ιατρών, την αποφυγή περαιτέρω απώλειας της εμπειρογνωμοσύνης των νοσηλευτηρίων, καθώς και τη μείωση της διαφοράς των απολαβών των ιδιωτών ιατρών με τους ιατρούς του Δημοσίου, ο Οργανισμός, προχώρησε στην υπογραφή συμφωνίας για παροχή σχεδίου κινήτρων σε ειδικούς ιατρούς, το οποίο χωρίζεται σε οριζόντιο και κάθετο κίνητρο βάσει συγκεκριμένων οικονομικών στόχων.

Όπως υποστήριξε ο ΟΚΥπΥ, το οριζόντιο κίνητρο το οποίο καταβάλλεται σε όλους τους ειδικούς ιατρούς μηνιαίως, δεν θεωρείται ως αύξηση του μισθού τους και ούτε ως κάτι κεκτημένο που να μην δύναται να τροποποιηθεί στο μέλλον.

Το κάθετο κίνητρο βασίζεται σε συγκεκριμένους οικονομικούς στόχους, λαμβάνοντας υπόψη τα συνολικά έσοδα του Οργανισμού και κατανέμεται βασιζόμενο αποκλειστικά στην παραγωγικότητα και τα έσοδα ανά Κλινική/Τμήμα ανά νοσηλευτήριο ξεχωριστά.

Το επίδομα εφημερίας καθορίζεται στη συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ του Κράτους και των Συντεχνιών των Ιατρών του Δημοσίου περί τα τέλη του 2018 (πριν την ανάληψη των δημόσιων νοσηλευτηρίων από τον ΟΚΥπΥ), λαμβάνοντας υπόψη τη συχνότητα των κλήσεων εκτός ωρών εργασίας, καθώς και άλλων παραγόντων για κάθε Κλινική/Τμήμα ξεχωριστά

Ο ΟΚΥπΥ συμφώνησε με τη σύσταση για αναθεώρηση και εξορθολογισμό των επιδομάτων εφημερίας και κινήτρων που παρέχονται, ούτως ώστε να συνδέονται με την παραγωγικότητα και τα έσοδα από κάθε Κλινική/Τμήμα/Ιατρό των νοσηλευτηρίων και πληροφόρησε ότι προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται ο Οργανισμός. Σημείωσε επίσης ότι η συμφωνία για την παραχώρηση εφημεριών και κινήτρων επικαιροποιείται σε ετήσια βάση λαμβάνοντας υπόψη τα εισοδήματα και τη βιωσιμότητα του Οργανισμού.

Πρόθεση για απόλυτη σύνδεση με παραγωγικότητα

Ο ΟΚΥπΥ ανέφερε ακόμη ότι προσπάθεια της Διεύθυνσης του Οργανισμού αποτελεί η μετατροπή του σχεδίου κινήτρων σε μία πιο κάθετη εκδοχή, ούτως ώστε να συνδέεται απόλυτα με την παραγωγικότητα, την ανάπτυξη της εισοδηματικής ικανότητας, όπως επίσης, την κερδοφορία του Οργανισμού.

Επίσης ενημέρωσε ότι θα εξετασθεί η εισήγηση της Υπηρεσίας για εξέταση αντίστοιχων πρακτικών που ακολουθούνται στον ιδιωτικό τομέα, ωστόσο από προκαταρκτικά στοιχεία φαίνεται ότι η πλειονότητα των ιδιωτών ιατρών που είναι συμβεβλημένοι με το ΓεΣΥ είναι αυτοτελώς εργαζόμενοι και αποζημιώνονται πλήρως για τις ιατρικές πράξεις που διενεργούν, σε αντίθεση με τους ιατρούς που είναι εργοδοτούμενοι στον Οργανισμό και λαμβάνουν μισθό και επιδόματα.

Ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) είναι ο μεγαλύτερος πάροχος υγείας στην Κύπρο, με 9 νοσηλευτήρια και 38 κέντρα υγείας σε όλες τις πόλεις και επαρχίες, και 7.178 άτομα προσωπικό.

Της Γεωργίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα