Έξαρση γαστρεντερίτιδας στα παιδιά το καλοκαίρι
20 Ιουλίου 2023, 06:00
Αυξημένα είναι τα περιστατικά οξείας γαστρεντερίτιδας στα παιδιά κατά τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο με την πλειοψηφία των περιστατικών, ωστόσο, να αντιμετωπίζεται στο σπίτι.
Η γαστρεντερίτιδα είναι μια πολύ συχνή λοίμωξη του πεπτικού συστήματος στα παιδιά και το 70-80% των περιστατικών οφείλεται σε ιούς. Συχνότερο αίτιο είναι ο ρότα ιός ενώ σπανιότερα μπορεί να οφείλεται και σε μικρόβια, όπως είναι η σαλμονέλα και η σιγκέλλα.
Όπως ανέφερε στο YgeiaWatch, o διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου Δρ Αβραάμ Ηλία, η μετάδοση της οξείας γαστρεντερίτιδας γίνεται εύκολα από άτομο σε άτομο αφού οι παθογόνοι μικροοργανισμοί που ευθύνονται για την πρόκλησή της, αποβάλλονται στα κόπρανα και τον εμετό και επιβιώνουν στις μολυσμένες επιφάνειες για ώρες.
«Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά μεταφέρουν τους παθογόνους αυτούς μικροοργανισμούς φέρνοντας τα μολυσμένα χέρια τους στο στόμα ή πιάνοντας παιχνίδια τα οποία πολύ σύντομα θα βρεθούν στο στόμα κάποιου άλλου παιδιού. Επίσης οι ενήλικες οι οποίοι φροντίζουν τα παιδιά, μπορεί να μεταδώσουν τη νόσο από το ένα παιδί στο άλλο αλλά και στον ίδιο τους τον εαυτό εάν δεν τηρούν επιμελώς τους κανόνες υγιεινής», είπε.
Σύμφωνα με το Δρ Ηλία, το καλοκαίρι με τις ψηλές θερμοκρασίες, η πιθανότητα οξείας γαστρεντερίτιδας είναι μεγαλύτερη λόγω του ότι οι παθογόνοι μικροοργανισμοί μεταφέρονται από νοσούντα άτομα που κάνουν χρήση της πισίνας η οποία πιθανώς δεν συντηρείται επαρκώς ή στη θάλασσα εάν υπάρχει πολυκοσμία.
Επιπλέον, τονίζει, μέσω της αλλοίωσης των τροφών που συντηρούνται εκτός ψυγείου σε συνδυασμό με τις ψηλές θερμοκρασίες, αναπτύσσονται παθογόνοι μικροοργανισμοί οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν οξεία γαστρεντερίτιδα ή όταν οι τροφές δεν είναι καλομαγειρεμένες.
Όπως εξήγησε ο Δρ Ηλία, «η οξεία γαστρεντερίτιδα συνήθως εκδηλώνεται με γαστρεντερικές διαταραχές δηλαδή τάση για εμετό ή εμετό με διαρροϊκές κενώσεις, πόνο στη κοιλιά, αδιαθεσία, μερικές φορές πυρετό. Αν όμως είναι μικροβιακή η γαστρεντερίτιδα, το παιδί μπορεί να παρουσιάσει πιο θορυβώδη κλινική εικόνα, που συμπεριλαμβάνει έντονο πόνο στην κοιλιά, πυρετό ο οποίος μπορεί να είναι ψηλός και κενώσεις με πρόσμιξη αίματος. Σε τέτοια περίπτωση μπορεί να χρειαστεί υπό προϋποθέσεις νοσηλεία στο νοσοκομείο».
Σύμφωνα με τον Δρ Ηλία, ένα παιδί χρήζει νοσηλείας και πρέπει να του χορηγηθούν ενδοφλέβια υγρά λόγω σοβαρής αφυδάτωσης όταν:
- είναι νωθρό,
- έχει μειωμένη δραστηριότητα,
- παρουσιάζει στεγνούς στοματικούς βλεννογόνους (δηλαδή αν ο γονιός βάλει στο χέρι στη στοματική κοιλότητα του παιδιού θα δει ότι αυτή είναι εντελώς στεγνή)
- μείωση της ελαστικότητας του δέρματος
- ολιγουρία
- δεν θα έχει παραγωγή δακρύων σε περίπτωση κλάματος
Αντιμετώπιση της οξείας γαστρεντερίτιδας
Η αντιμετώπιση της οξείας γαστρεντερίτιδας έχει σκοπό και στόχο την πρόληψη και την αντιμετώπιση της αφυδάτωσης λόγω της μεγάλης απώλειας υγρών και ηλεκτρολυτών που μπορεί να παρουσιάσει ένα παιδί.
«Αρχικά τις πρώτες 4 με 6 ώρες χορηγούνται στο παιδί μόνο υγρά, κυρίως ηλεκτρολυτικά διαλύματα πάντα με βάση τις οδηγίες του γιατρού και στη συνέχεια ακολουθεί η σταδιακή επανασίτιση αποφεύγοντας αρχικά τις λιπαρές τροφές, τις φυτικές ίνες και τα διάφορα καρυκεύματα τα οποία μπορεί να είναι ερεθιστικά για το πάσχων γαστρεντερικό σύστημα του παιδιού», εξηγεί.
Επισημαίνει ότι σημαντικό για το παιδί με οξεία γαστρεντερίτιδα είναι η αποφυγή έκθεσής του στον ήλιο, είτε άμεση είτε έμμεση, γιατί οι συνθήκες καύσωνα μπορεί να επιδεινώσουν την αφυδάτωσή του και να το οδηγήσουν σε σοβαρότερη κλινική εικόνα.
Πρόληψη και προστασία
Ο Δρ Ηλία υπογραμμίζει ότι άτομα τα οποία παρουσιάζουν συμπτωματολογία με γαστρεντερικές διαταραχές, εμετούς, διαρροϊκές κενώσεις και πόνο στην κοιλιά, θα πρέπει να μένουν περιορισμένα για να μην μεταδώσουν τον παθογόνο μικροοργανισμό, είτε σε άλλα παιδιά, είτε ακόμη και σε ενήλικες.
«Για το λόγο αυτό τα παιδιά τα οποία πάσχουν από γαστρεντερίτιδα δεν πρέπει να πηγαίνουν σε βρεφοκομικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία γιατί υπάρχει ο κίνδυνος ταχείας εξάπλωσης και σε άλλα άτομα. Αυτό το οποίο απαιτείται για την πρόληψη της γαστρεντερίτιδας είναι ο σεβασμός των κανόνων υγιεινής, το καλό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι μετά τη χρήση της τουαλέτας, μετά την αλλαγή της πάνας ή μετά από επαφή με άτομο που έχει γαστρεντερικές διαταραχές. Επίσης σημαντικό είναι το καλό πλύσιμο χεριών πριν από την προετοιμασία γεύματος και αποφυγή κοινής χρήσης προσωπικών αντικειμένων όπως πιάτα, ποτήρια», σημειώνει.
Της Μόνικας Μακρυγιάννη
Tags: γαστρεντερίτιδα, παιδιά