Ετοιμάζεται οδηγός για δωρεές τροφίμων - Τί περιλαμβάνει
06 Ιουλίου 2024, 06:00
Στην ετοιμασία οδηγού διαδικασίας που θα πρέπει να ακολουθείται στις περιπτώσεις δωρεάς τροφίμων από ξενοδοχεία και νοικοκυρές της υπαίθρου που παράγουν είδη τροφίμων, συμμετέχουν οι υγειονομικές υπηρεσίες.
Σύμφωνα με απάντηση του υπουργού Υγείας, Μιχάλη Δαμιανού προς τον βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων, Χαράλαμπο Θεοπέμπτου, σε σχέση με την απλοποιημένη εφαρμογή των κανόνων HACCP σε μικρές επιχειρήσεις, διανομείς δωρεάν τροφής και βιοτεχνίες, που ανακοίνωσε η Κομισιόν τον Ιούνιο του 2020, υγειονομικές υπηρεσίες και τμήμα περιβάλλοντος συνεργάζονται για την ετοιμασία του εν λόγω οδηγού.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο ΥΠΥΓ, ο οδηγός ετοιμάζεται στο πλαίσιο του έργου LIFE-ΙΡ CYzero WASTE - «Έξυπνη Παρακολούθηση και Αποτελεσματική Μείωση Αποβλήτων στην Κύπρο» και δράσεις πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων τροφίμων.
Στόχος η διασφάλιση ασφάλειας τροφίμων
Η συμβολή των υγειονομικών υπηρεσιών στο έργο, αφορά στην πτυχή διασφάλισης της ασφάλειας των τροφίμων, σε σχέση με δράσεις δωρεάς τροφίμων όπως μαγειρεμένου φαγητού, νωπών φρούτων και λαχανικών κ.ά. από χώρους εστίασης, φιλοξενίας και επισιτιστικών υπηρεσιών.
Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την απάντηση του κ. Δαμιανού στην παρατήρηση του βουλευτή ότι γίνεται διανομή ειδών τροφίμων όπως χαλλούμια και αλλαντικά στην αγορά από νοικοκυρές της υπαίθρου χωρίς άδεια, οι εν λόγω δραστηριότητες εντάσσονται στο πλαίσιο της νομοθεσίας για τις οικοτεχνίες.
Συγκεκριμένα, εντάσσονται στον περί Δημιουργίας Οικοτεχνίας και για Άλλα Συναφή Θέματα Νόμο του 2023.
Συντονισμός για σύσταση μητρώου οικοτεχνίας
Ο ΥΠΥΓ αναφέρει ακόμη ότι στο παρόν στάδιο, οι υγειονομικές υπηρεσίες μαζί με άλλες αρμόδιες αρχές, όπως οι κτηνιατρικές υπηρεσίες και η υπηρεσία κυπριακής χειροτεχνίας, βρίσκονται σε συντονισμό με τον Κυπριακό Οργανισμό Τυποποίησης για τη σύσταση και τήρηση του μητρώου οικοτεχνίας.
Στόχος του μητρώου, επισημαίνει, είναι η εκτέλεση της απαραίτητης προεργασίας που χρειάζεται, ώστε η νομοθεσία «να μπει σε εφαρμογή και στην πράξη».
Οι υγειονομικές υπηρεσίες στο ίδιο πλαίσιο, σύμφωνα με τον ΥΠΥΓ, ετοιμάζουν εγχειρίδιο οδηγιών ορθής υγιεινής πρακτικής για οικοτεχνικές εγκαταστάσεις, που θα μπορεί να χρησιμοποιείται έναντι της εφαρμογής διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων, βάσει των αρχών HACCP.
Τι πρέπει να τηρούν οι επιχειρήσεις για δωρεές τροφίμων
Η ευελιξία που ζητείται να εφαρμοστεί από τις εν λόγω δραστηριότητες, επισημαίνεται στην απάντηση του κ. Δαμιανού, στην ουσία εναπόκειται στις επιχειρήσεις καθώς θα πρέπει να τηρούν 7 νομοθετικά σημεία, συμπεριλαμβανομένης της σχετικής ανακοίνωσης της Κομισιόν.
Ιδιαίτερα, το έβδομο σημείο αφορά στην προσαρμογή των συστημάτων διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων που εφαρμόζουν - τόσο τις διαδικασίες που βασίζονται στις αρχές του HACCP, όσο και τα προαπαιτούμενα προγράμματα.
Μεταξύ άλλων, τα επτά σημεία υποδεικνύουν ότι:
-οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι καταχωρημένες στο μητρώο επιχειρήσεων τροφίμων που τηρεί ο διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας,
-να εφαρμόζουν τις κατευθυντήριες γραμμές που αναλογούν στην επιχείρησή τους και τις δραστηριότητες αυτής, ως αυτές περιγράφονται στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2017/C 361/01,
-να συμμορφώνονται με τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 852/2004 για την υγιεινή των τροφίμων,
-να συμμορφώνονται με τους περί Τροφίμων (Έλεγχος και Πώληση) Νόμους του 1996-2014,
-να συμμορφώνονται με τους περί της Υγιεινής και του Επίσημου Ελέγχου των Τροφίμων Κανονισμούς του 2006, και
-να έχουν ενημερώσει τις υγειονομικές υπηρεσίες εκ των προτέρων για την πρόθεση τους να προβαίνουν τακτικά στη δωρεάν προσφορά τροφίμων σε κοινωφελείς φορείς-αποδέκτες.
Απαιτήσεις με βάση το δίκαιο ΕΕ
Οι επτά απαιτήσεις των υγειονομικών υπηρεσιών βασίζονται στο δίκαιο της ΕΕ και την ομοιόμορφη πολιτική της ΕΕ και των κρατών μελών, υπογραμμίζει ο κ. Δαμιανού.
«Σκοπό έχουν να διασφαλίσουν την ασφάλεια των τροφίμων και το δικαίωμα των καταναλωτών στην πληροφόρηση, χωρίς να εμποδίζεται η δωρεάν προσφορά τροφίμων και η μείωση της σπατάλης τροφίμων», επισημαίνει.
Παράλληλα, τονίζει ότι την ίδια ώρα παρέχεται η δυνατότητα ευελιξίας/ διευκόλυνσης στην εφαρμογή, είτε προαπαιτούμενων προγραμμάτων και ορθών πρακτικών υγιεινής, είτε διαδικασιών βάσει των αρχών HACCP.
Της Μαρίας Κυριακίδου
Tags: Τρόφιμα