Έρχεται συναινετικό διαζύγιο εξπρές
05 Οκτωβρίου 2022, 12:30
Στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση πριν τα Χριστούγεννα, υπολογίζεται να προωθηθεί η πρώτη δέσμη νομοσχεδίων για την αναθεώρηση και τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου που διέπει το οικογενειακό δίκαιο, των οποίων η συζήτηση συνεχίστηκε σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, στην παρουσία της αρμόδιας Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Στέφη Δράκου.
Σημειώνεται ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις αφορούν μεταξύ άλλων το γάμο και το διαζύγιο, τις σχέσεις γονέων και τέκνων, την κληρονομική διαδοχή ενώ εισάγεται και πλαίσιο αναφορικά με το συναινετικό διαζύγιο, αλλά και εξ ημισείας γονική μέριμνα.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, Νίκος Τορναρίτης, ανοίγοντας τη συνεδρία δήλωσε ότι στόχος είναι κατά την επόμενη συνεδρία, να αρχίσει η κατ΄ άρθρον συζήτηση των νομοσχεδίων, τα οποία στόχος είναι να οδηγηθούν στην Ολομέλεια για ψήφιση, πριν τη διακοπή των εργασιών του Κοινοβουλίου για τις διακοπές των Χριστουγέννων.
Όπως ανέφερε η κ. Δράκου μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Νομικών, υιοθετήθηκαν στα κείμενα των νομοσχεδίων σχεδόν στο σύνολο τους οι εισηγήσεις του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, της εκκλησίας, κομμάτων και άλλων εμπλεκομένων φορέων που εκφράστηκαν κατά την πρώτη συνεδρία.
Πρόσθεσε, ότι όλες οι αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο εστιάζονται κυρίως στο συμφέρον του παιδιού και στην απλοποίηση των διαδικασιών.
Μεταξύ άλλων η κ. Δράκου επεσήμανε, ότι μειώνεται ο χρόνος συνδιαλλαγής σε θρησκευτικούς γάμους από τρεις μήνες σε έξι βδομάδες, δηλαδή η προσπάθεια την οποία καταβάλλει η εκκλησία για συμφιλίωση του ζευγαριού, πριν ξεκινήσει η διαδικασία διαζυγίου, μειώνεται στο μισό.
Επίσης οι λόγοι διαζυγίου θα είναι οι ίδιοι για όλες τις θρησκευτικές ομάδες, ενώ διαγράφονται από το Σύνταγμα οι λόγοι διαζυγίου, οι οποίοι ήταν οι ίδιοι με τις πρόνοιες του καταστατικού χάρτη της Εκκλησίας.
Ανέφερε ακόμα, ότι τα δικαστήρια θα μπορούν να εκδικάζουν υποθέσεις κεκλεισμένων των θυρών, για προστασία των παιδιών.
Ίδιοι λόγοι διαζυγίου σε θρησκευτικό και πολιτικό γάμο
Αναλυτικά η υπουργός εξήγησε, ότι πέραν από τις τροποποιήσεις που αποτυπώνονται στο νομοσχέδιο «περί της Δέκατης Έβδομης τροποποίησης του Συντάγματος Νόμου», προχώρησαν επιπλέον στην διαγραφή των λόγων διαζυγίου που αναφέρονται στο Σύνταγμα μεταξύ των οποίων είναι και οι λόγοι του Καταστατικού της εκκλησίας, ως ήταν η εισήγηση του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και ορισμένων πολιτικών δυνάμεων.
Επεσήμανε ότι με την υιοθέτηση της εισήγησης αυτής, θα ισχύουν πλέον οι ίδιοι λόγοι διαζυγίου, οι οποί θα είναι συγκεντρωμένοι στο περί Γάμου Νόμο, για όλους τους πολίτες ανεξάρτητα αν κάποιος ανήκει στην ελληνική ορθόδοξη εκκλησία, ή αν έχει τελέσει θρησκευτικό ή πολιτικό γάμο.
Η κ. Δράκου ανέφερε ότι η σχετική ρύθμιση έγινε αποδεκτή, τόσο από την εκκλησία της Κύπρου όσο και από άλλες θρησκευτικές ομάδες, σημειώνοντας ότι είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα που οδηγεί στον εκσυγχρονισμό και εξορθολογισμό της νομοθεσίας .
Ηλεκτρονικά η έκδοση διαζυγίου
Όσον αφορά το δεύτερο νομοσχέδιο, το «περί απόπειρας συνδιαλλαγής και πνευματικής λύσης γάμου Νόμος», η κ. Δράκου ανέφερε ότι παραμένει η διάσταση απόψεων των εμπλεκομένων, σημειώνοντας όμως ότι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η εισήγηση που συγκεράζει στο μεγαλύτερο βαθμό της χρονικής περιόδου που πρέπει να μεσολαβήσει, μεταξύ της γνωστοποίησης της πρόθεσης διαζυγίου στον Επίσκοπο και της καταχώρησης της αγωγής διαζυγίου, είναι από τους 3 μήνες στις 6 εβδομάδες.
Παράλληλα, ανέφερε ότι παραμένει η απλοποίηση της διαδικασίας παρέχοντας την επιλογή της ηλεκτρονικής καταχώρησης της γνωστοποίησης.
Συναινετικό διαζύγιο και επιμέλεια παιδιών
Σε σχέση με το νομοσχέδιο «περί οικογενειακών δικαστηρίων Νόμος», είπε ότι εισάγεται πρόνοια ώστε να δίδεται η δυνατότητα στο Δικαστήριο, μετά από αίτημα ενός διάδικου ή όποτε ανήλικος συμμετέχει στην διαδικασία ή μέρος αυτής να διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών, ώστε να διασφαλιστεί η ιδιωτική ζωή των διάδικων και του παιδιού.
Η κ. Δράκου είπε ότι υιοθετήθηκε επίσης, εισήγηση που παρέχει τη δυνατότητα μέσω της ίδιας αίτησης για οποιαδήποτε οικογενειακή διαφορά να ξεκινά η διαδικασία και για άλλες οικογενειακές διαφορές.
Η υπουργός έδωσε και παράδειγμα, όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα λέγοντας ότι με την αίτηση διαζυγίου θα ξεκινά και η διαδικασία της γονικής μέριμνας, διατροφής και περιουσιακών διαφορών.
Σε σχέση με το συναινετικό διαζύγιο, για το οποίο είχε εκφράσει διαφορετική θέση η Επίτροπος Προστασίας του Παιδιού, στο κατά πόσο πρέπει να είναι υποχρεωτική η έκδοση απόφασης για θέματα επιμέλειας και επικοινωνίας με τα τέκνα ταυτόχρονα με την έκδοση διαζυγίου, η υπουργός είπε ότι θέση τους είναι ότι η πρόνοια πρέπει να παραμείνει ως έχει.
Όπως εξήγησε, με αυτό τον τρόπο θα αποτελεί ένα κίνητρο για τους γονείς να λύσουν τις διαφωνίες τους αναφορικά με τα παιδιά τους.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Νίκος Τορναρίτης, ζήτησε από την κ. Δράκου να προωθήσει στην Επιτροπή σε δύο βδομάδες περίπου τα αναθεωρημένα νομοσχέδια στα οποία θα έχουν ενσωματωθεί οι εισηγήσεις που υιοθετήθηκαν, ώστε να ξεκινήσει η κατ’ άρθρο συζήτηση τους και να ψηφιστούν μέχρι τον Δεκέμβριο.
Της Ελένης Χαραλάμπους