Επετειακή 10η Παγκύπρια Ημερίδα Δημόσιας Υγείας
07 Οκτωβρίου 2024, 09:24
Συμπληρώνοντας 10 χρόνια ζωής, η φετινή Παγκύπρια Ημερίδα Δημόσιας Υγείας, του Διεθνούς Ινστιτούτου Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία του ΤΕΠΑΚ (CII), παίρνει επετειακό χαρακτήρα, γίνεται διημερίδα και για πρώτη φορά βγαίνει εκτός Λεμεσού.
Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο καθηγητής του Διεθνούς Ινστιτούτου Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία του ΤΕΠΑΚ, Δρ Κωνσταντίνος Μακρής, η Παγκύπρια Ημερίδα Δημόσιας Υγείας, που έχει καταστεί θεσμός για τα δρώμενα της Λεμεσού, αποτελεί ένα μέσο για τους φορείς της δημόσιας υγείας να επικοινωνήσουν και να ενημερώσουν για τα αποτελέσματα δράσεων και ερευνών σε συστηματική δράση.
Η επετειακή 10η Παγκύπρια Ημερίδα Δημόσιας Υγείας, συνέχισε, θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στη Λευκωσία, το διήμερο 8 και 9 Οκτωβρίου και συγκεκριμένα στο κτίριο του Συμβουλίου/Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κύπρου «Αναστάσιος Γ. Λεβέντης» στην Πανεπιστημιούπολη, σε συνεργασία με το Κέντρο Αριστείας για τη Βιοτράπεζα και Βιοϊατρική Έρευνα, το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κύπρου και το Διεθνές Δίκτυο INCHES.
Η φετινή θεματική «Αναβαθμίζοντας τα σχολεία μας σε υγιή σχολεία για υγιή παιδιά», πρόσθεσε, στοχεύει στο να συγκεντρώσει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για να διερευνήσουν τις προοπτικές βιώσιμων πρωτοκόλλων πρόληψης και βελτίωσης της υγείας των παιδιών στο σχολικό περιβάλλον.
Η προαγωγή της υγείας δεν εξαντλείται στους υφιστάμενους κανονισμούς που διέπουν θέματα υγείας μαθητών ή τη διδασκαλία θεμάτων αγωγής υγείας, ανέφερε ο κ. Μακρής, σημειώνοντας ότι «η έννοια του υγιούς σχολείου περιλαμβάνει όλες τις πτυχές της σχολικής ζωής και όλους τους παράγοντες, πόρους, πολιτικές, υποδομές αλλά και τα σχολικά περιβάλλοντα, υποστηρίζοντας έτσι ένα ολιστικό πλαίσιο μάθησης και συνεργασίας για μαθητές, εκπαιδευτικούς, και γονείς».
Επιπρόσθετα, υπέδειξε ότι, στη βάση της πρωτοβουλίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για υγιή σχολεία και υγιή παιδιά, οι συμμετέχοντες/ουσες της ημερίδας θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν αλλά και να συνεισφέρουν ουσιαστικά σε συζητήσεις και συλλογικές δραστηριότητες που θα επικεντρωθούν στις θεματικές ενότητες για την σωματική, ψυχική, κοινωνική και περιβαλλοντική υγεία των παιδιών στα σχολεία.
Η διημερίδα απευθύνεται σε επαγγελματίες υγείας (παιδίατροι, επισκέπτες υγείας), σε εκπαιδευτικούς, διευθυντές, σχολικές εφορείες, συνδέσμους γονέων, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, κυβερνητικά στελέχη αλλά και όλους όσοι ενδιαφέρονται για την υγεία και την εκπαίδευση των παιδιών.
Την εναρκτήρια τελετή αναμένεται να χαιρετίσουν, μεταξύ άλλων, η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Δρ Αθηνά Μιχαηλίδου και ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός, υπό την αιγίδα του οποίου τελεί η 10η Παγκύπρια Ημερίδα Δημόσιας Υγείας.
Κεντρική ομιλήτρια θα είναι η εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τρινέτ Λι, η οποία θα επικεντρωθεί στην παγκόσμια προοπτική εφαρμογής της έννοιας του υγιούς σχολείου.
Ο καθηγητής Μακρής υπογράμμισε ότι το Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία είναι η μακροβιότερη οντότητα στην Κύπρο από το 2004 που ασχολείται αποκλειστικά με την επίδραση του περιβάλλοντος στη δημόσια υγεία, προσφέροντας εκπαιδευτικά και ερευνητικά προγράμματα.
Υπενθύμισε πως η 1η Παγκύπρια Ημερίδα Δημόσιας Υγείας διοργανώθηκε το 2015 και επικεντρώθηκε στα ερευνητικά αποτελέσματα του CII στην Κύπρο, κατά την προηγούμενη δεκαετία, όσον αφορά στην επίδραση από τις «καταιγίδες» σκόνης στην ποιότητα του αέρα και στην ανθρώπινη υγεία, το ρόλο του τοκετού με καισαρική και την ανεπάρκεια της βιταμίνης D σε παιδιά στην Κύπρο με άσθμα και αλλεργίες, καθώς και τη γενετική προδιάθεση κατανάλωσης αλκοόλ στην Κύπρο.
Τα επόμενα χρόνια η Παγκύπρια Ημερίδα Δημόσιας Υγείας του CII ασχολήθηκε με πολλές θεματικές για την υγεία των Κυπρίων, όπως το κάπνισμα, η γήρανση του πληθυσμού, το πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας, η αύξηση των περιστατικών καρκίνου και σακχαρώδη διαβήτη η έλλειψη άσκησης, τα υψηλά επίπεδα αντιμικροβιακής αντοχής σε ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και η μεγάλη συχνότητα καισαρικών γεννήσεων, ενώ το 2018, μεταξύ άλλων, ανέλυσε τις εξελίξεις στη διαδικασία ενεργοποίησης του ΓΕΣΥ.
Εν μέσω πανδημίας του κορωνοϊού, το 2020-2022, η 6η Παγκύπρια Ημερίδα Δημόσιας Υγείας, υπενθύμισε ο Κωνσταντίνος Μακρής, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά και επικεντρώθηκε στην ανάλυση της επιδημιολογικής εικόνας της Κύπρου σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και στα αποτελέσματα μελετών συμπεριφοράς του Κυπριακού πληθυσμού κατά την περίοδο εγκλεισμού.
Ο καθηγητής Μακρής σημείωσε ότι η έρευνα και η εκπαίδευση για θέματα δημόσιας υγείας στην Κύπρο έχει ενδυναμωθεί και οι σημερινές ανάγκες για περαιτέρω ανάπτυξη και έμφαση στη δημόσια υγεία, από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, παρουσιάζονται ως επιτακτικές.
«Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι η περαιτέρω βελτίωση της δημόσιας υγείας του τόπου μας, προς όφελος όλων, επιτυγχάνεται κυρίως μέσω της συστηματικής παραγωγής αλλά και αξιοποίησης ερευνητικών δεδομένων παρακολούθησης της υγείας του πληθυσμού συμβάλλοντας στη θέσπιση αποτελεσματικών πολιτικών υγείας», συμπλήρωσε.
Tags: δημόσια υγεία, Υγεία