ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Έπεσαν υπογραφές με Ελλάδα στον τομέα των μεταμοσχεύσεων

19 September 2024, 14:50

images

Στην υπογραφή δύο διμερών συμφωνιών μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας στον τομέα των μεταμοσχεύσεων, προχώρησαν σήμερα οι υπουργοί Υγείας των δύο χωρών, Μιχάλης Δαμιανός και Άδωνις Γεωργιάδης.

Η πρώτη συμφωνία αφορά τις διασταυρούμενες μεταμοσχεύσεις νεφρού. «Αυτή η συμφωνία αναμένεται να αυξήσει σημαντικά τις θεραπευτικές επιλογές για τους ασθενείς που πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια, επιτρέποντας την ανταλλαγή οργάνων μεταξύ των δύο χωρών σε περιπτώσεις ασυμβατότητας δότη και λήπτη. Εάν ένας δότης στην Κύπρο ή την Ελλάδα δεν είναι συμβατός με τον λήπτη του, θα υπάρχει πλέον η δυνατότητα ανταλλαγής νεφρών με αντίστοιχο ζευγάρι από την άλλη χώρα, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες επιτυχημένης μεταμόσχευσης», ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Δαμιανός.

Η δεύτερη συμφωνία αφορά τις μεταμοσχεύσεις πνευμόνων. Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, οι Κύπριοι ασθενείς θα μπορούν να υποβάλλονται σε μεταμόσχευση πνεύμονα στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, το οποίο διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία και υποδομή. Επιπλέον, η συμφωνία προβλέπει τη δυνατότητα παραχώρησης οργάνων από την Κύπρο προς τον Ελληνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, όταν αυτά δεν μπορούν να αξιοποιηθούν στη χώρα μας. «Με αυτόν τον τρόπο, διασφαλίζουμε την καλύτερη διαχείριση των διαθέσιμων οργάνων και την ταχύτερη ανταπόκριση στις ανάγκες των ασθενών στις δύο χώρες», τόνισε ο κ. Δαμιανός.

«Η υπογραφή αυτών των συμφωνιών επιβεβαιώνει τη δέσμευση των κυβερνήσεων μας για καθολική και ισότιμη υγειονομική φροντίδα, διασφαλίζοντας ότι κανένας πολίτης, ανεξάρτητα από τη σπανιότητα της περίπτωσής του, δεν θα μείνει χωρίς την απαραίτητη φροντίδα. Για εμάς, το δικαίωμα στην υγεία είναι αδιαπραγμάτευτο. Οι μεταμοσχεύσεις, άλλωστε, δεν αφορούν μόνο τη διάσωση ζωών, αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών», υπογράμμισε.

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι «η συμφωνία μπορεί να είναι η αρχή πολλών συμφωνιών. Εμείς στηρίζουμε πάντα τη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου. Τέλος, θέλω να στείλω ένα μήνυμα σε όλους τους Κύπριους συμπατριώτες μας ότι η Ελλάδα είναι εδώ για να βοηθήσει σε όποια δύσκολη στιγμή και όποιον βρίσκεται σε ανάγκη».

«Θέλω ιδιαίτερα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο του ΕΟΜ (Ελληνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων) που έχει συμβάλει στο να φτάσουμε εδώ σήμερα, αλλά και όλη την ομάδα των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα. Και φυσικά, θέλω να ευχαριστήσω τον Υφυπουργό κ. Μάριο Θεμιστοκλέους ο οποίος με την τριπλή ιδιότητα του ως Υφυπουργός Υγείας, ως γιατρός αλλά και ως καταγόμενος από την Κύπρο, έχει δείξει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για να προχωρήσει αυτό πολύ γρήγορα», τόνισε.

Παρόντες στην υπογραφή των συμφωνιών συνεργασίας ήταν, επίσης, ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας της Κύπρου, Χριστίνα Γιαννάκη.

Γ.Χ.

Σχετικά Άρθρα