Επενδύσεις υπουργείου Υγείας στο πλαίσιο Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
12 Οκτωβρίου 2024, 06:00
Στην υλοποίηση των επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας 2021-2026, προχωρεί το υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με τους συνδεδεμένους οργανισμούς του (Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, ΟΚΥπΥ και Εθνική Αρχή Ηλεκτρονικής Υγείας).
Όπως αναφέρεται στο στρατηγικό σχέδιο του υπουργείου για τα έτη 2025-2027, στόχος των επενδύσεων, είναι η ενίσχυση της αποδοτικότητας, της προσβασιμότητας και της συνολικής ανθεκτικότητας του συστήματος υγείας.
Οι επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις αφορούν στην αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης, μέσω της δημιουργίας ενός Εθνικού Κέντρου Κλινικής Τεκμηρίωσης, της διαπίστευσης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης και της αναβάθμισης της ιατρικής τεχνολογίας και ιατρικών συσκευών στα νοσοκομεία καθώς και στην ανάπτυξη λύσεων ηλεκτρονικής υγείας (eHealth).
Παράλληλα, αφορούν στην ανάπτυξη ηλεκτρονικής επιτήρησης της νοσοκομειακής κατανάλωσης αντιβιοτικών και της υγειονομικής περίθαλψης, στη σταδιακή μετατόπιση του πλαισίου παροχής υγειονομικής περίθαλψης και αποζημίωσης προς μοντέλα με βάση την αξία στο πλαίσιο του ΓεΣΥ και στην ανάπτυξη καινοτόμου πληροφοριακού συστήματος ΤΠΕ δημόσιας υγείας στο γενικό πλαίσιο παρακολούθησης και ελέγχου των μεταδοτικών ασθενειών και ετοιμότητας για κάθε πανδημία.
Επίσης, οι επενδύσεις αφορούν στη δημιουργία υποδομών και εξοπλισμού που θα εξυπηρετούν προς όφελος των ασθενών και των εργαζομένων στην υγειονομική περίθαλψη, τη λειτουργικότητα των νοσοκομείων και των αρχών δημόσιας υγείας.
Συμφωνηθέντα ορόσημα
Όπως σημειώνεται, η υλοποίηση των έργων έχει ανατεθεί στα τμήματα του υπουργείου Υγείας, στον ΟΚΥπΥ, στην Εθνική Αρχή Ηλεκτρονικής Υγείας και στον ΟΑΥ, βάσει αρμοδιότητας, ενώ η υλοποίησή τους ακολουθεί συγκεκριμένα συμφωνηθέντα ορόσημα.
«Όλα τα πιο πάνω συνέτειναν στην ανάγκη για ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του υπουργείου Υγείας για σχεδιασμό, οργάνωση, διαχείριση και ρύθμιση του συστήματος υγείας, στοχεύοντας στη βέλτιστη λειτουργία του», σημειώνεται.
Αναδιαρθρώνεται το υπουργείο
Προστίθεται ότι για την πλέον αποτελεσματική εκπλήρωση των αρμοδιοτήτων αυτών, το υπουργείο προχωρεί στην αναδιάρθρωση και ορθολογιστική στελέχωσή του με βάση τη σχετική μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας (2014) και επικαιροποίησή της, που βρίσκεται υπό εσωτερική επεξεργασία.
Μέχρι τη λήψη τελικών αποφάσεων, οι δραστηριότητες της κεντρικής διοίκησης του υπουργείου Υγείας παραμένουν οι ίδιες.
«Το υπουργείο Υγείας είναι ο βασικός συντελεστής και συντονιστής, του συστήματος υγείας της χώρας. Για την επίτευξη της βέλτιστης λειτουργίας του συστήματος υγείας, ειδικότερα στο πλαίσιο και των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της υγείας που έχουν υλοποιηθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη, ενόψει και της προγραμματιζόμενης αναδιάρθρωσης του υπουργείου Υγείας», τονίζεται.
Ως εκ τούτου, αναφέρεται, αναπροσαρμόζει σε βάθος τριετίας τη στρατηγική του, λαμβάνοντας υπόψη τα συνεχώς μεταβαλλόμενα δεδομένα στον τομέα της υγείας, περιλαμβανομένων και των επιδράσεων που επέρχονται σε αυτόν από άλλους παράγοντες, όπως οι πανδημίες ή άλλες πολιτικοοικονομικές αστάθειες.
Οι δράσεις που αφορούν στην οικονομική και διοικητική αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και στον εκσυγχρονισμό της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας έχουν πλέον αναληφθεί από τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, με το υπουργείο Υγείας και τα εμπλεκόμενα τμήματα και διευθύνσεις του να στηρίζουν το έργο του. Η δράση που αφορά στην εφαρμογή του ΓεΣΥ έχει ήδη προωθηθεί, ενώ το υπουργείο εστιάζει στο εμπλουτισμό, στη διασφάλιση και στην προστασία του.
Μεταρρυθμίσεις στο στάδιο υλοποίησης
Όπως τονίζεται, οι υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας της χώρας βρίσκονται σε φάση υλοποίησης και αφορούν στην εισαγωγή της ηλεκτρονικής υγείας, στην ίδρυση πανεπιστημιακών κλινικών, με την προώθηση του σχετικού νομοσχεδίου, στην ίδρυση και λειτουργία κέντρων αποκατάστασης και αποθεραπείας, με την προώθηση του σχετικού νομοσχεδίου και στην ίδρυση Εθνικού Κέντρου Κλινικής Τεκμηρίωσης με χρηματοδότηση από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας 2021-2026.
Σημειώνεται ότι το Υπουργικό Συμβούλιο, ενέκρινε την περασμένη Τετάρτη τη δημιουργία του Εθνικού Κέντρου Κλινικής Τεκμηρίωσης.
Βασικός στόχος του έργου είναι η προετοιμασία, ο έλεγχος και η αξιολόγηση από ομάδα εμπειρογνωμόνων, τουλάχιστον 90 κλινικών πρωτοκόλλων, που να βασίζονται στην ιατρική βάσει τεκμηρίωσης και στις Οδηγίες Κλινικής Πρακτικής (CPG). Μέσω του έργου, επιδιώκεται η βελτίωση της αποδοτικότητας των παρόχων υπηρεσιών υγείας και η ταυτόχρονη διαφύλαξη και αειφορία του συστήματος υγείας.
Όπως ανακοινώθηκε, την Τρίτη αναμένεται να γίνει παρουσίαση της προόδου υλοποίησης του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τον τομέα της υγείας, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργανώνουν η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης του υπουργείου Οικονομικών και αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Της Γεωργίας Χαννή
Tags: ΓΕΣΥ, Νοσοκομεία, ΟΑΥ, ΟΚΥπΥ, Υπουργείο Υγείας