Ενενήντα γιατροί δεν έτυχαν αναγνώρισης από το ΚΥΣΑΤΣ
28 Μαρτίου 2023, 15:39
Ενενήντα γιατροί με πτυχίο από τρίτες χώρες δεν έτυχαν αναγνώρισης από το Κυπριακό Συμβούλιο Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών (ΚΥΣΑΤΣ), ανέφερε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συμβουλίου Κύπρου Δρ Άγγελος Στυλιανού.
Ο Δρ Στυλιανού σε τηλεοπτική παρέμβαση στον Alpha Κύπρου, ανέφερε ότι έχει γίνει μία έρευνα από το Ιατρικό Συμβούλιο, κατά την οποία προκύπτει ότι κατά τη χρονική διάρκεια του 2004 μέχρι το 2017, συνολικά 90 εγγεγραμμένοι γιατροί οι οποίοι είναι κάτοχοι πτυχίων τρίτων χωρών δεν έτυχαν αναγνώρισης από το ΚΥΣΑΤΣ ή από άλλο κράτος μέλος της ΕΕ.
Διευκρίνισε ότι από τους 90 γιατρούς, οι 28 δεν βρίσκονται στην Κύπρο. Άρα στην Κύπρο υπάρχουν 62 γιατροί, «οι οποίοι έχουν πτυχίο ή ειδικότητα, αλλά δεν έχει γίνει αυτή η νόμιμη διαδικασία από το ΚΥΣΑΤΣ».
Παρόλα αυτά, σημείωσε ότι «έγινε ενδελεχής έρευνα κοιτάζοντας τους φακέλους τους και αυτοί οι 90 έχουν γνήσια πτυχία ιατρικής και ειδικότητας».
Πρόσθεσε ότι «έγινε καταγγελία στη Βουλή το Σεπτέμβριο και έχουμε διεξάγει μία εκτενή έρευνα όλων των φακέλων αυτών και καταλήξαμε σε αυτό τον μικρό αριθμό. Έχουμε στείλει στη Νομική Υπηρεσία το όλο θέμα. Γι’ αυτό η Νομική Υπηρεσία έχει λάβει γνώση από τον Ιανουάριο και περιμένουμε την απάντηση για τις συνέπειες», είπε.
Αναφορικά με την εξασφάλιση άδειας εξασκήσεως επαγγέλματος, ανέφερε ότι χορηγείται από τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο επί χρονιαίας βάσης, αλλά για πάρει κάποιος αυτή την άδεια πρέπει να είναι πρώτα εγγεγραμμένος στο μητρώο γιατρών.
Εξήγησε, επίσης, ότι «πιο παλιά επειδή δεν υπήρχε η αντίστοιχη νομοθεσία, όταν ερχόταν κάποιος γιατρός από το εξωτερικό που για πρώτη φορά παρουσίαζε πτυχίο από κάποιο πανεπιστήμιο του εξωτερικού, τότε εγκρινόταν από το υπουργικό συμβούλιο».
Πώς εγκρίνεται το πτυχίο από τρίτες χώρες
Σύμφωνα με τον Δρ Στυλιανού, για τους απόφοιτους από ευρωπαϊκές χώρες, γίνεται αυτόματη αναγνώριση του πτυχίου τους.
Από την άλλη, «για όσους έχουν πτυχίο από τρίτες χώρες, αποστέλλονται στο ΚΥΣΑΤΣ και γίνεται η λεγόμενη αντιστοιχία και ισοτιμία του πτυχίου και μετά αφού μας παρουσιάσουν την επικαιροποίηση του πτυχίου, μπορεί κάποιος γιατρός που έχει πτυχίο από τρίτη χώρα να εγγραφεί στο μητρώο γιατρών», δήλωσε.
Ακόμη, «υπάρχει το ευρωπαϊκό σύστημα IMI, που η αντίστοιχη αρχή της χώρας που έχει αποφοιτήσει ο γιατρός επαληθεύει αυτά τα στοιχεία», συμπλήρωσε.
«Υπάρχουν και χώρες με τις οποίες έχουμε ειδική σύμβαση, όπως στην Αμερική, υπάρχει ένας οργανισμός που έχουμε συμβληθεί μαζί του, και οι συνάδελφοι γιατροί πρέπει να μας δώσουν πιστοποίηση από αυτόν τον οργανισμό. Ο οργανισμός αυτός είναι υπεύθυνος να κάνει τις εργασίες που χρειάζονται ούτως ώστε να μας στείλει την επιβεβαίωση ότι το πτυχίο και το πανεπιστήμιο ενός γιατρού είναι γνήσιο και μπορεί να εγγραφεί στο μητρώο ιατρών», αναφέρει.
Εργάζονται 4700 γιατροί στην Κύπρο
Ο Δρ Στυλιανού ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή εργάζονται γύρω στους 4700 γιατρούς στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι «κάποιος γιατρός που μπορεί να είναι τώρα συνταξιούχος παραμένει στο μητρώο».
Σχετικά με τη διαγραφή από το μητρώο των συνταξιούχων γιατρών ή αυτών που απεβίωσαν, ο Δρ Στυλιανού δήλωσε ότι «καλώς ή κακώς δεν υπάρχει καμία ευρωπαϊκή νομοθεσία που όταν και εφόσον ο γιατρός είναι ικανός μετά από ιατρικές εξετάσεις να ασκεί το επάγγελμα του, να μπορεί κάποιος να αφαιρέσει την άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος και τη διαγραφή του από το μητρώο».
«Είναι θέμα και του ΟΑΥ να θέσει κάποιο τέρμα στα άτομα μεγάλης ηλικίας που έχουν εγγραφεί στον οργανισμό», είπε.
Ο ρόλος του Ιατρικού Συμβουλίου
Ο Δρ Στυλιανού δήλωσε ότι το Ιατρικό Συμβούλιο είναι η Αρχή για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων των γιατρών, είναι υπεύθυνο για την αδειοδότηση τους για την άσκηση της ιατρικής στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Επίσης, αποτελείται από επτά ιατρούς, εκ των οποίων οι τρεις είναι από τη δημόσια υπηρεσία και οι τέσσερις είναι ιδιώτες που διορίζονται από το Υπουργικό Συμβούλιο με διετή θητεία.
Της Ουρανίας Στυλιανού