ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ελπίδα για θεραπεία FIP από Κτηνιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Λευκωσίας

16 September 2024, 13:32

images

Μια πρόσφατη μελέτη της Κτηνιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας εντόπισε πιθανές νέες θεραπείες για τη λοιμώδη περιτονίτιδα των αιλουροειδών (FIP), μια θανατηφόρα ασθένεια που επηρεάζει τις γάτες.

Σε ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Λευκωσίας αναφέρεται ότι η έρευνα, δημοσιευμένη στο περιοδικό "Veterinary Sciences", πραγματοποιήθηκε υπό την καθοδήγηση των Δρ Μάνου Βλασίου, Δρ Γεωργίου Νικολάου, Δρ Κυριάκου Σπανούδη και Δρ Δάφνης Μαυρίδη, και εστίασε στη χρήση βιταμινών για την αναστολή ενός βασικού ιικού ενζύμου.

Η FIP προκαλείται από έναν κορωνοϊό των αιλουροειδών και είναι σχεδόν πάντα θανατηφόρα μόλις εμφανιστούν τα συμπτώματα. Η έρευνα επικεντρώθηκε στις ενώσεις β-τοκοτριενόλη και δ-τοκοτριενόλη, δύο μορφές της βιταμίνης Ε, οι οποίες βρέθηκαν να αναστέλλουν την κύρια πρωτεάση του ιού, που είναι κρίσιμη για την αναπαραγωγή του.

Ο Δρ Βλασίου ανέφερε ότι τα «αποτελέσματα δείχνουν ότι οι ενώσεις αυτές μπορεί να αποτελέσουν τη βάση για την ανάπτυξη νέων θεραπειών κατά της FIP». Παρόλο που απαιτούνται περαιτέρω μελέτες, τα ευρήματα αποτελούν ένα πολλά υποσχόμενο πρώτο βήμα στην αντιμετώπιση της ασθένειας, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Σχετικά Άρθρα