ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εκπαιδεύονται γιατροί, νοσηλευτές για αναγνώριση κακοποίησης παιδιών

08 Ιουλίου 2024, 06:00

images

Η εκπαίδευση του ιατρικού, νοσηλευτικού (γενικής νοσηλευτικής, μαίες, επισκέπτες/τριες υγείας και κλάδου ψυχικής υγείας) και παραϊατρικού προσωπικού σε θέματα βίας και κακοποίησης, είναι διαχρονική και εντάσσεται στο πλαίσιο των στρατηγικών έναντι της βίας, αναφέρει ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του βουλευτή Χαράλαμπου Θεοπέμπτου, ο κ. Δαμιανός αναφέρει ότι στόχος του υπουργείου Υγείας είναι ετήσια να εκπαιδεύονται γύρω στους 200 επαγγελματίες υγείας, σε όλο το σύστημα υγείας (δημόσιο και ιδιωτικό).

Εξαίρεση, επισημαίνει, υπήρξε κατά την περίοδο της πανδημίας.

Οι εκπαιδεύσεις γίνονται σε συνεργασία με άλλους μη κυβερνητικούς οργανισμούς ή/και υπουργεία. Για το 2024, έχουν εκπαιδευτεί μέχρι σήμερα 150 επαγγελματίες υγείας και έχει προγραμματιστεί η εκπαίδευση άλλων 50.

Θεματικές που περιλαμβάνονται στις εκπαιδεύσεις

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι θεματικές που περιλαμβάνονται στις εκπαιδεύσεις αφορούν μεταξύ άλλων:

• Το Πρωτόκολλο της Κωνσταντινούπολης

• Τους Κώδικες Δεοντολογίας

• Τα Δικαιώματα Παιδιού στον Τομέα της Υγείας

• Την αναγνώριση βίας, ενδοοικογενειακής βίας, χειρισμό και παραπομπή θυμάτων από επαγγελματίες υγείας

• Την ιατρική αξιολόγηση, τεκμηρίωση για βασανιστήρια-κακοποίηση-σωματική βία

• Το νομικό πλαίσιο κακοποίησης

• Το Trafficking in Human Beings.

Διαφώτιση με κατευθυντήριες γραμμές

Πέραν των πιο πάνω, αναφέρει ο υπουργός, γίνεται προσπάθεια για διαφώτιση των επαγγελματιών με την αποστολή κατευθυντήριων οδηγιών για την αναγνώριση θυμάτων βίας (μέσω του προγράμματος WAKE, ΕΕ), καθώς και πρωτοκόλλων αντιμετώπισης περιστατικών θυμάτων σεξουαλικής βίας.

Ταυτόχρονα με τα πιο πάνω, ειδικά για την κακοποίηση των παιδιών, στον προϋπολογισμό του 2025, του Συμβουλίου «Φωνή» που είναι υπεύθυνο για την εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής για την Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας, υπολογίστηκε ποσό ύψους €18 χιλ. για διοργάνωση και υλοποίηση γενικής και ειδικής εκπαίδευσης Επαγγελματιών Υγείας ιδιωτικού και δημόσιου τομέα (ψυχολόγοι/ψυχίατροι/γυναικολόγοι/παιδοχειρουργοί/ΠΙ/νοσηλευτές/παιδίατροι κ.ά.) για 75 άτομα, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας.

Της Γεωργίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα