ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εκδηλώσεις για την οσφυαλγία διοργανώνει ο Παγκύπριος Σύλλογος Φυσιοθεραπευτών

06 September 2024, 13:30

images

Δύο εκδηλώσεις, το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου και το επόμενο Σάββατο 14 του μήνα, διοργανώνει ο Παγκύπριος Σύλλογος Φυσιοθεραπευτών με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Φυσιοθεραπείας, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Σεπτεμβρίου.

Οι εκδηλώσεις του Συλλόγου παρουσιάστηκαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στην Δημοσιογραφική Εστία, με τον Πρόεδρο του Πολύβιο Παπακυριακού να δηλώνει αρχικά πως θέμα για την φετινή ημέρα της Φυσιοθεραπείας έχει καθοριστεί η οσφυαλγία.

Ο κ. Παπακυριακού ανέφερε πως με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα φυσιοθεραπείας ο Παγκύπριος Σύλλογος Φυσιοθεραπευτών θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου επιστημονική ημερίδα με θέμα "Οσφυαλγία - Συντηρητική αντιμετώπιση". Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 10 το πρωί στο Ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο Κύπρου.

Επίσης, όπως ανέφερε, με την ευκαιρία της 35ης επετείου από την νομοθετική κατοχύρωση του επαγγέλματος, ο Παγκύπριος Σύλλογος Φυσιοθεραπευτών διοργανώνει εορταστική εκδήλωση για τα μέλη του το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου, στον πολυχώρο "Φεγγαρόπετρα" στη Χοιροκοιτία. Η εκδήλωση, είπε ο κ. Παπακυριακού, θα περιλαμβάνει αιμοδοσία εις μνήμη της Ιωάννας Σκορδή, έκθεση προϊόντων από τους χορηγούς της εκδήλωσης, παιχνίδια για τα παιδιά, φαγητό, ποτό και μουσική, ενώ η ώρα έναρξης έχει οριστεί στις 4 το απόγευμα. Όπως είπε, η είσοδος θα είναι ελεύθερη και για τις δύο εκδηλώσεις. 

Αναφερόμενος στο θέμα της οσφυαλγίας, ο κ. Παπακυριακού είπε πως σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές οδηγίες, αυτή ορίζεται ως η κατάσταση κατά την οποία ο ασθενής αισθάνεται πόνο ή ενόχληση ανάμεσα στις κατώτερες πλευρές και την λεκάνη. Η ενόχληση μπορεί να επεκτείνεται στο ένα ή και στα δύο κάτω άκρα.

Ο κ. Παπακυριακού σημείωσε πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) αναφέρει ότι η οσφυαλγία είναι η κυριότερη αιτία σωματικής ανικανότητας χαρακτηρίζοντας την ως μια καλπάζουσα επιδημία ανά το παγκόσμιο.

Στατιστικά, πρόσθεσε, για το έτος 2020 πέραν των 619 εκατομμυρίων ανθρώπων υπέφεραν με οσφυαλγία ενώ αναμένεται μέχρι και το 2050 ο αριθμός αυτός να ξεπεράσει τα 843 εκατομμύρια.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου είπε πως η αντιμετώπιση της Οσφυαλγίας πρέπει να τεθεί σε προτεραιότητα ενώ γίνεται έκκληση προς τις κυβερνήσεις και στους εθνικούς οργανισμούς υγείας να εργαστούν προς την εξεύρεση λύσεων.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή έρευνα Υγείας της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου, ανέφερε, «η οσφυαλγία είναι η τρίτη συχνότερη αιτία επίσκεψης στον ιατρό μετά την υπέρταση και την υπερλιπιδαιμία, ενώ ακολουθούν η αυχεναλγία και η αρθρίτιδα». 

Εξήγησε πως σε ασθενείς με οσφυαλγία, ο φυσιοθεραπευτής εφαρμόζει ειδικές τεχνικές κινητοποίησης, φυσικά μέσα, διατατικές ασκήσεις καθώς και οποιαδήποτε άλλη μέθοδο θεραπευτικής προσέγγισης επιλέξει με στόχο τη μείωση της φλεγμονής και του πόνου.

Ο κ. Παπακυριακού τόνισε πως βάσει των τελευταίων κλινικών οδηγιών που υπάρχουν, η συστηματική άσκηση είναι το πιο αποτελεσματικό εργαλείο όσον αφορά την πρόληψη αλλά και θεραπεία της οσφυαλγίας.

Η άσκηση σε ασθενείς παρέχεται μόνο από επαγγελματίες υγείας όπως οι φυσιοθεραπευτές μέσα από εξατομικευμένα προγράμματα άσκησης ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ασθενή τη δεδομένη στιγμή.

Όπως είπε, σημαντική, στη διατήρηση μέγιστης λειτουργικότητας στο άτομο καθιστώντας το παραγωγικό μέλος της κοινωνίας, είναι η εκπαίδευση και καθοδήγηση που παρέχει ο φυσιοθεραπευτής στον ασθενή του.

Σχετικά Άρθρα