ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δωρεάν νομική αρωγή στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας

03 Οκτωβρίου 2024, 06:00

images

Η Επιτροπή Νομικών της Βουλής συζήτησε χθες πρόταση του ΑΚΕΛ για τη θέσπιση νέας κατηγορίας δικαιούχων νομικής αρωγής, η οποία περιλαμβάνει τα θύματα αδικήματος βίας κατά των γυναικών και ενδοοικογενειακής βίας.

Η πρόταση του ΑΚΕΛ, για την χορήγηση δωρεάν νομικής αρωγής στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, φαίνεται να κερδίζει έδαφος, σύμφωνα με τον Βουλευτή του κόμματος, Γιώργο Κουκουμά.

Η Επιτροπή Νομικών ολοκλήρωσε χθες την κατ’ άρθρον συζήτηση με τον κ. Κουκουμά να εκφράζει την ικανοποίησή του, αφού το αρμόδιο υπουργείο Δικαιοσύνης, έχει αποδεχθεί το μεγαλύτερο μέρος της πρότασης της πρωτοβουλίας του κόμματος του.

Αυτή η πρωτοβουλία, είπε, «στοχεύει να κατοχυρώσει δικαίωμα νομικής αρωγής στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, για τη λύση των διαφορών με τον θύτη ενώπιον των οικογενειακών δικαστηρίων».

«Μια γυναίκα η οποία βρίσκεται σε ένα κακοποιητικό γάμο και περιβάλλον και πέραν όλων των υπόλοιπων εμποδίων που έχει προσωπικών, συναισθηματικών, ψυχολογικών, οικογενειακών, έχει και οικονομικά εμπόδια για να μπει στη δικαστική μάχη απέναντι στο θύτη, ώστε να λύσει διαφορές όπως είναι η γονική μέριμνα , η επιμέλεια, η διατροφή κλπ», πρόσθεσε.

Όπως είπε ο κ. Κουκουμάς, το μήνυμα της πρότασής τους είναι ότι «στις περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, το κράτος είναι δίπλα από τα θύματα», για να προσθέσει πως τα θύματα για να σπάσουν τη σιωπή τους πρέπει να γνωρίζουν ότι «όταν και εφόσον το κάνουν, το κράτος θα είναι δίπλα τους με όλη τη νομική, οικονομική και άλλη στήριξη που χρειάζονται».

Σημαντική η θέσπιση νομικής αρωγής

Σε δηλώσεις της για το ίδιο θέμα η Αναπληρώτρια Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, Φωτεινή Τσιρίδου, τόνισε την ανάγκη να θεσπιστεί η νομική αρωγή στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, για να σημειώσει ότι θα επανέλθουν στην αρμόδια Επιτροπή, ώστε να φτιάξουν ένα νομικό κείμενο, το οποίο να μπορούν να υπερψηφίσουν στην Ολομέλεια της Βουλής.

Της Ελένης Χαραλάμπους

Σχετικά Άρθρα