Δράση HELIOS για αιμοσφαιρινοπάθειες
18 Δεκεμβρίου 2024, 06:00
Συντονιστής της δράσης HELIOS η οποία αφορά τις αιμοσφαιρινοπάθειες, είναι το Τμήμα Μοριακής Γενετικής Θαλασσαιμίας (ΤΜΓΘ) του Ινστιτούτου Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ).
Όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα, η δράση HELIOS χρηματοδοτείται για τέσσερα χρόνια από το COST Association, το οποίο υποστηρίζει την Ευρωπαϊκή Συνεργασία στον τομέα της Επιστήμης και της Τεχνολογίας και παρέχει χρηματοδότηση σε ευρωπαϊκές δράσεις που εστιάζουν στην προώθηση της δικτύωσης και της συνεργασίας μεταξύ ερευνητών και καινοτόμων επιχειρηματιών εντός και εκτός Ευρώπης.
Στόχος του COST Association είναι να διευκολύνει την ανάπτυξη, την ανταλλαγή και την πρόοδο της γνώσης και της τεχνολογίας σε διάφορους επιστημονικούς και τεχνολογικούς τομείς, προωθώντας την καινοτομία.
Η δράση HELIOS έχει ως κύριο στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών που πάσχουν από αιμοσφαιρινοπάθειες. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, η δράση έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο αριστείας στον τομέα των αιμοσφαιρινοπαθειών, με στόχο την ενοποίηση των ειδικών στον τομέα, τον εναρμονισμό των μοριακών και κλινικών μεθόδων παγκοσμίως, την προώθηση της συνεργασίας και τη διευκόλυνση της ανταλλαγής γνώσεων.
Το δίκτυο έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής περισσότερα από 200 μέλη μέσα σε 12 μήνες, με συμμετοχή από διάφορες ηπείρους, όπως την Ευρώπη, την Αφρική, την Αμερική και την Αυστραλία.
Κατά τη διάρκεια της δράσης, το ΤΜΓΘ θα υποστηρίξει και θα ενισχύσει επίσης την παραγωγική συνεργασία συμβάλλοντας με την τεχνογνωσία του στην ανάπτυξη βάσεων δεδομένων και αρχείων ασθενών, στη διάγνωση και στη μεταφραστική έρευνα, καθώς και στις ικανότητες δικτύωσης ως μέλος και συντονιστής σε περαιτέρω διεθνή δίκτυα.
Όπως τονίζεται, η δράση HELIOS προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία μάθησης και ανάπτυξης ιδεών και δεξιοτήτων για ερευνητές και καινοτόμους επιχειρηματίες. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η Δράση υποστηρίζει ερευνητές και ιδιαίτερα νέους μέσω επιχορηγήσεων οι οποίες διευκολύνουν και ενισχύουν τη συμμετοχή των μελών της σε διεθνή συνέδρια, όπως επίσης και σε επιστημονικές αποστολές και εργαστηριακές πρακτικές σε επιχειρήσεις, πανεπιστήμια ή εργαστήρια της επιλογής τους.
Tον Απρίλιο του 2024, μέλη της δράσης συναντήθηκαν στην Αθήνα για δύο εκδηλώσεις συνεργασίας και μάθησης. Στην πρώτη συνάντηση, τα διοικητικά μέλη της Δράσης παρουσίασαν διεξοδικά την πρόοδό της κατά τους πρώτους έξι μήνες από την έναρξή της. Στην πορεία, τα 55 παρευρισκόμενα μέλη της δράσης εντόπισαν κενά στον διαχωρισμό των αιμοσφαιρινοπαθειών παγκοσμίως και καθόρισαν τα επόμενα βήματα για την εκπλήρωση των στόχων της Δράσης.
Στη δεύτερη συνάντηση της δράσης, 33 μέλη συμμετείχαν σε ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο που παρείχε εκτενή επισκόπηση της μοριακής έρευνας, της διάγνωσης και θεραπείας των αιμοσφαιρινοπαθειών, της ερμηνείας παραλλαγών τους, καθώς και των τελευταίων εξελίξεων στον τομέα. Με την ηγεσία του ΤΜΓΘ και την ουσιαστική συμμετοχή του προσωπικού του στις παρουσιάσεις και στον συντονισμό, όπως επίσης και με την σημαντική τοπική υποστήριξη από το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών, Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΕΒΑΑ), η πενθήμερη εκδήλωση στην Αθήνα ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία.
Τον Οκτώβριο του 2024, το δίκτυο διοργάνωσε επιστημονική ημερίδα στο Λονδίνο στα πλαίσια του διεθνούς συνεδρίου ASCAT (Academy for Sickle Cell and Thalassaemia) και στην οποία συμμετείχαν 57 ερευνητές. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκαν τα επιστημονικά αποτελέσματα της Δράσης καθώς και ερευνητικές δραστηριότητες μελών του δικτύου. Επιπλέον, η Δράση HELIOS παρουσιάστηκε σε όλους τους συμμετέχοντες του συνεδρίου ASCAT, συμβάλλοντας έτσι στη περαιτέρω διάχυση των στόχων και αποτελεσμάτων του δικτύου και στην προσέλκυση νέων μελών.