Δράσεις Υπ. Υγείας για βελτίωση του ΓεΣΥ
21 Φεβρουαρίου 2023, 09:52
Στις ενέργειες του υπουργείου για τη βελτίωση και αναβάθμιση του ΓεΣΥ, της μεγαλύτερη κοινωνικής μεταρρύθμισης της Κύπρου, αναφέρθηκε χθες ο υπουργός υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα.
Στο πλαίσιο της παρουσίασης του απολογισμού του έργου του Υπουργείου Υγείας για τους τελευταίους 19 μήνες, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Χατζηπαντέλα, ανέφερε ότι μέλημα της πολιτείας είναι η διαφύλαξη της εφαρμογής ενός οικονομικά βιώσιμου συστήματος υγείας για δια βίου ισότιμη και απρόσκοπτη πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες φροντίδας υγείας.
Σχετικά με τις ενέργειες του υπουργείου, σημείωσε ότι σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) έγινε εισαγωγή του θεσμού παροχής υπηρεσιών εφημερίας από τους προσωπικούς ιατρούς από τις 9 Ιουλίου 2022.
Στόχος του εν λόγω μέτρου, ήταν η απρόσκοπτη πρόσβαση δικαιούχων σε προσωπικό ιατρό κατά τις αργίες και τα Σαββατοκύριακα, η παροχή υπηρεσιών φροντίδας υγείας για έκτακτα περιστατικά που χρήζουν άμεσης ιατρικής φροντίδας από ιατρό σε περιβάλλον ιατρείου και η αποσυμφόρηση στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) από μη επείγοντα περιστατικά.
Επίσης, πρόσθεσε, για την βελτίωση του ΓεΣΥ τηρήθηκε η εφαρμογή του νομικού πλαισίου και η ρύθμιση της παροχής ενδονοσοκομειακής νοσηλείας από νοσηλευτήρια και ιατρούς που είναι συμβεβλημένα με τον ΟΑΥ.
Δράσεις για καταπολέμηση της εκμετάλλευσης του ΓεΣΥ
Ανάμεσα στις ενέργειες για την ενίσχυση του ΓεΣΥ ήταν και η αύξηση των παρόχων υπηρεσιών υγείας εντός του ΓεΣΥ, όπως η ένταξη νοσηλευτηρίων (Ιπποκράτειο Ιδιωτικό Νοσοκομείο στη Λευκωσία και το Νοσοκομείο Άγιος Γεώργιος στην Πάφο).
Ακόμη, έκανε αναφορά στην ένταξη κέντρων ανακουφιστικής φροντίδας όπως το Eden Resort Wellness Rehabilitation Center στην Τερσεφάνου, το Μέλαθρον Αγωνιστών Ε.Ο.Κ.Α στην Παλώδια και το Ιατρικό Κέντρο Πλάτωνας στη Λευκωσία, τα οποία έχουν άδεια λειτουργίας ως ιδιωτικά νοσηλευτήρια και μονάδων αιμοκάθαρσης, όπως το Νεφροντίδα στη Λευκωσία.
Ο υπουργός αναφέρθηκε ακόμη στις δράσεις για καταπολέμηση της εκμετάλλευσης του συστήματος και ενίσχυση της εποπτείας.
Συγκεκριμένα, έγινε η διαφοροποίηση του μοντέλου αποζημίωσης του Προσωπικού Ιατρού (ΠΙ) σε 80% κατά κεφαλήν και 20% στη βάση ποιοτικών κριτηρίων και δεικτών απόδοσης με στόχο η αναλογία να ανέλθει στο 70:30, η εφαρμογή δεικτών απόδοσης σε σχέση με την έκδοση παραπεμπτικών από προσωπικούς ιατρούς (ΠΙ) σε ειδικούς ιατρούς (ΕΙ) καθώς και για απεικονιστικές και εργαστηριακές εξετάσεις οι οποίοι συνδέονται με την αμοιβή των ΠΙ, η αναθεώρηση του πλαισίου αποζημίωσης των Ειδικών Ιατρών (ΕΙ), η ποιοτική αξιολόγηση και έλεγχος των παραπεμπτικών από ΠΙ για εργαστηριακές εξετάσεις.
Επίσης, απαγορεύτηκε στα συμβεβλημένα με το ΓεΣΥ νοσηλευτήρια να παρέχουν υπηρεσίες ιδιωτικά σε δικαιούχους του ΓεΣΥ, η συνεργασία με εξωτερικούς συμβούλους για την ανάπτυξη μοντέλου αποζημίωσης βάσει ποιότητας για την πρωτοβάθμια και ενδονοσοκομειακή φροντίδα υγείας (έργο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας), και η καθιέρωση κλινικών κατευθυντήριων οδηγιών για προληπτικές εξετάσεις (εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις).
Της Ουρανίας Στυλιανού