Δρ. Σχίζας : Oι «παγίδες» των διακοπών για την υγεία
14 Αυγούστου 2023, 06:00
Οι καλοκαιρινές συνήθειες και δραστηριότητες κρύβουν παγίδες για την υγεία μας, με κίνδυνο να ανατρέψουν τα πλάνα μας.
Ηλιακά εγκαύματα, ηλίαση, αφυδάτωση, θερμοπληξία, τσιμπήματα από έντομα, ωτίτιδα, βλάβες ματιών από τον ήλιο και τροφική δηλητηρίαση, είναι μερικά από τα αναπάντεχα και δυσάρεστα που μπορεί να μας συμβούν τις μέρες των διακοπών.
Μιλώντας στο YgeiaWatch, o Δρ Κώστας Σχίζας τόνισε την σημαντικότητα της χρήσης αντηλιακού και όπως ανέφερε, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μεγάλη αύξηση στις φωτοευαισθησίες και φωτοαλλεργίες, οι οποίες εμφανίζονται στο δέρμα με σημάδια ερυθρότητας, κνησμό και με επώδυνα εξανθήματα.
«Τα ηλιακά εγκαύματα στο δέρμα είναι ο μεγάλος παθών των διακοπών. Η ομπρέλα μπορεί να προστατεύει αρκετά και είναι πάντα απαραίτητη αλλά δεν μας προστατεύει 100% από την ακτινοβολία του ήλιου. Το 30-40% της ηλιακής ακτινοβολίας διαπερνά την ομπρέλα, η άμμος ακτινοβολεί το 17% και το νερό το 9% και εδώ φαίνεται ότι όσες προφυλάξεις και να πάρουμε το δέρμα υπόκειται σε αλλοίωση. Γι’ αυτό και ένα παιδί με ανοικτόχρωμο δέρμα, μπορεί να καεί από τον ήλιο μέσα σε 15 λεπτά, ειδικά σε συνθήκες καύσωνα», είπε.
Ο Δρ. Σχίζας σημείωσε ότι ένα πολύ συχνό πρόβλημα που παρουσιάζεται το καλοκαίρι είναι η διάρροια των ταξιδιωτών, η οποία είναι η πιο συχνή ασθένεια όσων ταξιδεύουν και συχνά οφείλεται στην κατανάλωση μολυσμένων τροφών ή νερού.
«Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κοιλιακό πόνο, ναυτία, έμετο, πυρετό και φούσκωμα της κοιλιάς. Η βελτίωση θα επέλθει μέσα σε 2-3 μέρες εάν ο ασθενής πάρει φαρμακευτική αγωγή και σιγά σιγά σε περίπου 5-6 ημέρες θα επανέλθει η φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού», σημειώνει.
Επίσης, προσθέτει, «αρκετός κόσμος τρέχει στα νοσοκομεία με τροφική δηλητηρίαση από φρούτα, λαχανικά ή όχι καλά μαγειρεμένες τροφές ή τροφές που αλλοιώθηκαν λόγω της ζέστης». Άρα χρειάζεται μεγάλη προσοχή στο τι καταναλώνουμε», τονίζει.
Όσον αφορά την πτώση της αρτηριακής πίεσης λόγω μεγάλης αγγειοδιαστολής και εφίδρωσης, ο γιατρός υπογραμμίζει τη σημασία του να ενυδατωνόμαστε συνεχώς αφού με τις υψηλές θερμοκρασίες, χάνουμε μέχρι και ένα λίτρο ιδρώτα την ώρα.
Όπως σημείωσε ο Δρ. Σχίζας, το τσίμπημα από τσούχτρα είναι πολύ συχνό επίσης περιστατικό των καλοκαιρινών μας διακοπών.
«Με το τσίμπημα της τσούχτρας αμέσως μια τοξική ουσία εισέρχεται στο δέρμα και νιώθουμε πόνο και παρουσιάζονται φυσαλίδες, εξάνθημα ,ερυθρότητα αλλά και έντονη φαγούρα. Αν συμβεί κάτι τέτοιο το άτομο που τσιμπήθηκε θα νιώσει σαν να τον κτυπά ηλεκτρικό ρεύμα και τότε πρέπει άμεσα να ξεπλυθεί με νερό και αν υπάρχει αμμωνία να χρησιμοποιηθεί άμεσα. Επίσης αντιισταμινική κρέμα για να αντιμετωπιστεί ο πόνος και η φλεγμονή αλλά και κρέμα με αντιβίωση και κορτιζόνη», εξηγεί.
Βλάβες στα μάτια
Όπως εξηγεί ο ειδικός, η έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει βλάβες και στα μάτια και είναι σίγουρα ένας παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση του καταρράκτη.
«Πρέπει να καταλάβουμε τη σημαντικότητα της προστασίας των ματιών μας. Η ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να δημιουργήσει επιπεφυκίτιδα, βλεφαρίτιδα, μέχρι καταρράκτη και ωχροπάθεια, δηλαδή να αρχίσει να δημιουργείται η ωχρά κηλίδα. Όσοι πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη διάφορες κολλαγονώσεις ή βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή κινδυνεύουν περισσότερο από τα μάτια άρα χρειάζεται μεγάλη προσοχή σε αυτά τα άτομα να μην εκτίθενται στον ήλιο», επισημαίνει.
Συχνές επίσης είναι οι μολύνσεις των ματιών λόγω ευαισθησίας στον ήλιο ή από μικρόβια και μύκητες από το νερό της πισίνας και της θάλασσας αλλά και οι μικροτραυματισμοί του κερατοειδούς από την άμμο, δηλαδή να εισχωρήσει η άμμος στο μάτι και να τραυματίσει τον κερατοειδή χιτώνα.
Το φαρμακείο των διακοπών
Σύμφωνα με τον γιατρό, το φορητό φαρμακείο των διακοπών είναι πολύ σημαντικό και ο ρόλος του απόλυτα καθοριστικός.
Τι πρέπει να περιέχει:
- Οινόπνευμα, οξυζενέ, αντισηπτικό, betadine
- Παυσίπονα αντιπυρετικά
- Υγρή αμμωνία
- Αντιισταμινική αλοιφή (αλλεργίες, κνησμούς, φαγούρες)
- Γάζες, ελαστικούς επιδέσμους και λευκοπλάστ ,βαμβάκι
- Αλοιφή για εγκαύματα
- Ψαλίδι
- Θερμόμετρο
- Σύριγγες μιας χρήσης
- Νάρθηκες
- Φακός
- Λαβίδα και παραμάνες
«Τα φάρμακα που χρειάζονται ψυγείο πρέπει να μεταφέρονται σε ισοθερμική τσάντα με πάγο για να μην αλλοιωθούν και κατά την μεταφορά τους με το αυτοκίνητο να φυλάσσονται στην καμπίνα και όχι στο πορτ μπακάζ όπου αναπτύσσονται υψηλές θερμοκρασίες», πρόσθεσε.
Τέλος ο γιατρός συμβουλεύει όσους ταξιδεύουν, να μην ξεχνάνε να πάρουν μαζί τους την φαρμακευτική τους αγωγή, να είναι σε άμεση επικοινωνία αν μπορούν με τον γιατρό τους και να εντοπίζουν το πλησιέστερο ιατρικό κέντρο στη περιοχή που θα βρίσκονται για αντιμετώπιση οποιοδήποτε προβλήματος που μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή.
Της Μόνικας Μακρυγιάννη