Δρ Πέτρος Καραγιάννης: Υπαρκτός ο κίνδυνος για ένα τρίτο κύμα
17 Φεβρουαρίου 2021, 17:06
Υπαρκτός είναι ο κίνδυνος για ένα τρίτο κύμα κορωνοϊού δήλωσε στο ΚΥΠΕ, το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Δρ Πέτρος Καραγιάννης επισημαίνοντας ότι πρέπει να αποφύγουμε να υπάρξει ευρεία εγχώρια μετάδοση του ιού.
Ο Καθηγητής ανέφερε ότι πάντοτε υπάρχει η πιθανότητα να υπάρξει ένα πισωγύρισμα σημειώνοντας ότι με τον επισταμένο τρόπο που γίνεται η επιτήρηση σε όσους εργάζονται με τα γρήγορα τεστ και το γεγονός ότι εξακολουθούμε να έχουμε μια καλή εικόνα μετά τις πρώτες χαλαρώσεις, ίσως να αποφύγουμε ένα τρίτο κύμα.
«Φυσικά ο κίνδυνος είναι υπαρκτός. Αυτό που δημιουργεί την αβεβαιότητα είναι η πιθανότητα διασποράς των μεταλλαγμένων στελεχών, πράγμα που θα διαφανεί στην πορεία. Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος, γνωρίζουμε τι έχει συμβεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σε εμάς για να μην υπάρξει τρίτο κύμα είναι να μην υπάρξει ευρεία εγχώρια μετάδοση του ιού. Επομένως είναι στο χέρι μας να το αποφύγουμε», είπε.
Καλή επιδημιολογική εικόνα και χαλαρώσεις
Ο Δρ Καραγιάννης ανέφερε ότι τα χθεσινά αποτελέσματα των κρουσμάτων είναι ενθαρρυντικά αφού είναι η δεύτερη φορά που είχαμε διψήφιο αριθμό. «Φαίνεται ότι υπάρχει μια περαιτέρω μείωση. Είμαστε στην δεύτερη εβδομάδα μετά από τις χαλαρώσεις και αναμένουμε μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, αρχές της άλλης να φανεί αν υπήρξε κάποιο πρόβλημα λόγω αυτών των χαλαρώσεων», σημείωσε.
Αν δεν έχουμε πρόβλημα, συνέχισε, αυτό θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε προς περαιτέρω χαλαρώσεις σύντομα εάν αποφασίσει να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση η Κυβέρνηση.
«Θεωρώ ότι σε κάποιο στάδιο θα υπάρξουν περαιτέρω χαλαρώσεις. Αν αυτές θα είναι από 1η Μαρτίου δεν έχει αποφασιστεί ακόμη, ίσως την επόμενη εβδομάδα να ζητηθεί και από εμάς να εκφράσουμε άποψη», πρόσθεσε.
Ομαλοποίηση κατά τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες
Ο Καθηγητής εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί όσο προχωρούμε προς τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες που ο καιρός θα μας επιτρέψει να αποφεύγουμε τους κλειστούς χώρους. Θα βοηθήσει επίσης, η αύξηση του ποσοστού της εμβολιαστικής κάλυψης.
«Οι εμβολιασμοί προχωρούν με γοργούς ρυθμούς, δεν καθυστερούν κι όσες δόσεις έρχονται διατίθενται. Ελπίζουμε ότι η Johnson & Johnson που υπέβαλε τον φάκελο της για έγκριση θα πάρει άδεια πολύ σύντομα, οπότε θα μπει κι αυτό το εμβόλιο στην μάχη. Έχουν παραγγελθεί λιγότερες δόσεις από την Johnson & Johnson αλλά αν η εταιρεία διαθέτει κι άλλο στοκ εναπόκειται στην Ευρωπαϊκή ένωση να αποταθεί για να αυξηθεί ο αριθμός των εμβολίων. Είναι και το Sputnik V που θα ζητήσει έγκριση από την Επιτροπή Αδειοδότησης», πρόσθεσε.