ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Διατεθειμένη να πληρώσει περισσότερα για παιδικά φάρμακα η Γερμανία

20 Δεκεμβρίου 2022, 19:13

images

Η Γερμανία θα πληρώσει έως και 50 τοις εκατό περισσότερα για τα κοινά φάρμακα για τα παιδιά, όπως το σιρόπι για τον βήχα και τα αντιπυρετικά φάρμακα, για να καταπολεμήσει τη σοβαρή έλλειψη αυτό το χειμώνα, δήλωσε την Τρίτη ο Υπουργός Υγείας της χώρας.

Όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Γερμανία αγωνίζεται εδώ και εβδομάδες με τα σημεία συμφόρησης στο εξωτερικό που παρεμπόδισαν την παράδοση βασικών φαρμάκων, ιδιαίτερα την υγρή ιβουπροφαίνη και την παρακεταμόλη για παιδιά.

«Τα παιδιά πρέπει να λάβουν τα φάρμακα που χρειάζονται», είπε στους δημοσιογράφους ο Υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ. «Ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα πληρώσουμε λίγο παραπάνω».

Είπε ότι η Γερμανία θα καταργήσει το υπάρχον ανώτατο όριο τιμών και θα επιτρέψει στα δημόσια ταμεία ασφάλισης υγείας της χώρας να πληρώσουν έως και 50% περισσότερα για τα φάρμακα για παιδιά, καθιστώντας τη χώρα πιο ελκυστική αγορά για προμηθευτές.

Πολλά από τα εξαιρετικά απαραίτητα φάρμακα παρασκευάζονται χωρίς δίπλωμα ευρεσιτεχνίας σε χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα, είπε ο Λάουτερμπαχ.

Όταν οι διακοπές της αλυσίδας εφοδιασμού περιορίζουν την παραγωγή, η Γερμανία χάνει από άλλες χώρες που ανταγωνίζονται για τα ίδια φάρμακα λόγω των παραδοσιακά χαμηλών τιμών της.

Οι ελλείψεις έρχονται καθώς η Γερμανία παλεύει με μια έκρηξη ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της «τριπλής πανδημίας» της COVID-19, της γρίπης και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) που προκαλεί βρογχιολίτιδα.

Απαντώντας στην κριτική ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες θα ήταν ο μεγάλος νικητής εάν η Γερμανία άρει τα ανώτατα όρια τιμών, ο Λάουτερμπαχ είπε ότι «δεν γίνεται να μην μπορούμε να δώσουμε» στα παιδιά «τα φάρμακά τους αυτή την περίοδο των Χριστουγέννων.

«Τα χρήματα υπάρχουν και θα τα χρησιμοποιήσουμε», πρόσθεσε.

Ο Lauterbach αποκάλυψε επίσης μακροπρόθεσμα σχέδια για την άμβλυνση των σημείων συμφόρησης που επηρεάζουν άλλα φάρμακα, ειδικά τα γενόσημα αντιβιοτικά και τα φάρμακα για τον καρκίνο.

Για να μειώσει την εξάρτηση από την Ασία, ο Λάουτερμπαχ θέλει επίσης περισσότερη παραγωγή να βασίζεται ξανά στην Ευρώπη.

Οι μελλοντικοί διαγωνισμοί για την παραγωγή βασικών φαρμάκων θα πρέπει να ανατεθούν τουλάχιστον εν μέρει σε ευρωπαίους κατασκευαστές, πρότεινε, ακόμη και αν οι ευρωπαϊκές εταιρείες δεν είναι οι φθηνότεροι πλειοδότες.

Σχετικά Άρθρα