ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Διαμαρτυρίες για πρόσληψη διευθυντή στον ΟΚΥπΥ- Δεν είναι γιατρός φωνάζει η ΠΑΣΥΚΙ

25 Ιουνίου 2024, 10:51

images

Tην έντονη δυσαρέσκεια και την αντίθεσή τους στην απόφαση του ΟΚΥπΥ να προσλάβει διευθυντή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, πρόσωπο που δεν είναι γιατρός εκφράζουν μέσω ανοικτής επιστολής τους προς τον οργανισμό, οι κυβερνητικοί γιατροί.

Η ΠΑΣΥΚΙ τονίζει ότι η απόφαση αυτή, αφαιρεί τη συγκεκριμένη θέση από την ιατρική πυραμίδα και θεωρεί ότι αποτελεί προσπάθεια ελέγχου των γιατρών και των εκπροσώπων τους από τον οργανισμό, ώστε να εφαρμοστούν πολιτικές που μειώνουν τον ρόλο του δημόσιου τομέα.

Η συντεχνία επισημαίνει ότι τα προσόντα του νέου διευθυντή δεν σχετίζονται με θέματα υγείας και εκφράζει την απορία για την υπεροχή αυτών των προσόντων έναντι εκείνων ενός γιατρού.

Επιπλέον, αναφέρεται στην αρνητική εικόνα των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας του δημοσίου και την απώλεια περίπου του 50% των προσωπικών ιατρών που εργάζονται σε κέντρα υγείας.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στην επιστολή, «σε συνέχεια της ενημέρωσης του προσωπικού, την 19ης Ιουνίου 2024, όσον αφορά το υπό αναφορά θέμα, η Συντεχνία μας καταγράφει την έντονη δυσαρέσκεια και αντίθεσή της, αφού η συγκεκριμένη θέση αφαιρείται δυστυχώς από την ιατρική πυραμίδα, χωρίς να έχετε απαντήσει στα θέματα που σας υποβάλαμε γραπτώς, αλλά και χωρίς να έχει συμφωνηθεί συγκεκριμένο σχέδιο υπηρεσίας, ως απαιτείται».

Σύμφωνα με τη συντεχνία, η συγκεκριμένη συμπεριφορά δεν προκαλεί έκπληξη, «αφού επαναλαμβάνεται, αναδεικνύοντας και αποδεικνύοντας τις πραγματικές σας προθέσεις, που δεν είναι άλλες από την επιθυμία σας να χαλιναγωγήσετε τους Ιατρούς και τους εκπροσώπους τους, ώστε ελεύθερα να εφαρμόσετε τις πολιτικές σας, που ως κεντρική ιδέα έχουν την έννοια του «λιγότερου δημοσίου».

Παράλληλα προστίθεται ότι, «έχουμε αναγνώσει το κείμενο που περιγράφει τα προσόντα, όμως κανένα εξ αυτών δε σχετίζεται με θέματα Υγείας και διερωτόμαστε πώς και γιατί τα συγκεκριμένα προσόντα υπερέχουν των προσόντων ενός Ιατρού; Η αναφορά σε «πολυεθνικές εταιρίες» μάλιστα ονομαστικά ως προτέρημα / επίτευγμα κρίνεται ιδιαίτερα άκαιρη, αλλά και άτυχης».

Την ίδια ώρα η ΠΑΣΥΚΙ, υποβάλει το ερώτημα κατά πόσο το συγκεκριμένο αντικείμενο ενασχόλησης, έχει σχέση με μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τόσο γενικά, όσο και ειδικότερα.

«Η ιδιαίτερη συρρίκνωση που έχουν επέλθει οι υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας του δημοσίου, όπως και η αρνητική εικόνα που εκπέμπουν πλέον, έχουν αιτίες και σε κάποιους αναλογούν ευθύνες, οι οποίες θεωρούμε ότι ανήκουν απόλυτα στον οργανισμό. Όταν η συντεχνία μας έγκαιρα προειδοποίησε για τους κινδύνους που ελλόχευαν με την έναρξη του ΓΕΣΥ, όταν καλούσε σε διαβούλευση και κατέθετε προτάσεις, ο οργανισμός και κώφευσε και αρνήθηκε πεισματικά να αντιληφθεί το τι γινόταν», τονίζεται.

Όπως προστίθεται στη επιστολή, «το γεγονός της απώλειας περίπου του 50% του αριθμού των προσωπικών ιατρών που εργοδοτούνται σε κέντρα υγείας του δημοσίου δεν μπορεί να αποδεχθεί κριτικής, όπως και τα οικονομικά αποτελέσματα που καταγράφονται. Από πρωταθλητές, ουραγοί».

Η ΠΑΣΥΚΙ καταλήγει ότι δεν μπορεί να παραχωρήσει άλλες περιόδους χάριτος και ζητά άμεσες λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Μ.Μ.

Σχετικά Άρθρα