ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δέκα εισηγήσεις για αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας στην Κύπρο

02 Ιουλίου 2024, 15:32

images

Δέκα εισηγήσεις για αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας στην Κύπρο, παρουσίασε σήμερα το Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Κύπρου (ΣΟΑΚ).

Οι δέκα εισηγήσεις του συμβουλίου είναι:

 1. Πολιτικές φιλικές προς την οικογένεια •Εφαρμογή πολιτικών που υποστηρίζουν τις οικογένειες, όπως η πληρωμένη (ή επιδοτημένη) γονική άδεια, ευέλικτες ώρες εργασίας, προσιτή παιδική μέριμνα και φορολογικά εκπτωτικά μέτρα ή επιδοτήσεις για οικογένειες με παιδιά.

2. Οικονομικά κίνητρα (για μεγάλες οικογένειες) •Προσφορά οικονομικών κινήτρων για την απόκτηση παιδιών, όπως «μπόνους» με απευθείας χρηματοδότηση προς τα νοικοκυριά, φορολογικές ελαφρύνσεις ή μειωμένα επιτόκια υπό μορφή επιχορήγησης για τα δάνεια των οικογενειών με παιδιά.

3. Επιδοτήσεις για την εκπαίδευση •Οι γονείς μπορούν να λαμβάνουν μηνιαίο επίδομα ανά παιδί για δαπάνες εκπαίδευσης, ενώ οι οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα μπορούν να λαμβάνουν επιπρόσθετες επιδοτήσεις.

4. Δημόσια στέγαση και υποδομές •Επένδυση σε δημόσια στέγαση και υποδομές, όπως σχολεία και παιδικές χαρές, για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος φιλικού για τις οικογένειες.

5. Πολιτικές υγείας •Βελτίωση της πρόσβασης στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στις υπηρεσίες αναπαραγωγικής υγείας.

6. Αντιμετώπιση κοινωνικών και οικονομικών ζητημάτων •Αντιμετώπιση ζητημάτων που μπορεί να αποθαρρύνουν τα ζευγάρια από το να αποκτήσουν παιδιά, όπως υψηλό κόστος στέγασης, ανασφάλεια στην εργασία και έλλειψη προσιτής παιδικής μέριμνας.

7. Ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στον χώρο εργασίας •Προσφέροντας πολιτικές όπως προσιτή παιδική μέριμνα και γονική άδεια, και υποστηρίζοντας την επαγγελματική τους προαγωγή μέσω προγραμμάτων εκπαίδευσης.

8. Φορολογικά κίνητρα για τους εργοδότες •Παροχή φορολογικών κινήτρων στους εργοδότες που προσφέρουν πολιτικές φιλικές προς την οικογένεια.

9. Επέκταση Γονικής άδειας •Επέκταση πληρωμένης γονικής άδειας στους νέους γονείς ώστε να έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν άδεια από την εργασία τους και να φροντίσουν τα νεογέννητα παιδιά τους.

10. Υπηρεσίες Φροντίδας Παιδιών •Οι γονείς μπορούν να λαμβάνουν ευνοϊκότερη τιμή για τις υπηρεσίες φροντίδας παιδιών βάσει του εισοδήματός τους, με το υψηλότερο ποσοστό επιδότησης να καλύπτει έως και 50% του κόστους.

Καμπανάκι για υπογεννητικότητα

Για το θέμα της υπογεννητικότητας, στην Κύπρο, αναφέρθηκε  το μέλος του ΣΟΑΚ Παύλος Φωτιάδης, επισημαίνοντας ότι ο ρυθμός γεννητικότητας θεωρείται ως ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που καθορίζουν την ανταγωνιστικότητα μίας χώρας.

Σύμφωνα με τον κ. Φωτιάδη ο ρυθμός γεννητικότητας στη Κύπρο είναι χαμηλός και πτωτικός στο 1,39% και πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 1,53%.

Το πρόβλημα παρατηρείται σε όλη την Ευρώπη, πρόσθεσε, λέγοντας ότι οι εισηγήσεις του συμβουλίου αφορούν σε πολιτικές που έχουν υιοθετηθεί σε διάφορα ευρωπαϊκά κράτη και έχουν να κάνουν με κίνητρα και διευκολύνσεις προς τα ζευγάρια.

Επεσήμανε ότι θα πρέπει να ξεκινήσει μία μελέτη, που έχει διεκπεραιωθεί και σε άλλα κράτη της ΕΕ και τόνισε ότι στόχος είναι να γίνουν αντιληπτοί οι λόγοι που οδηγούν στην υπογεννητικότητα, ώστε να δοθούν τα απαραίτητα κίνητρα για αλλαγή σκεπτικού των ζευγαριών και οικογενειών.

Ο πρόεδρος του συμβουλίου, Τάκης Κληρίδης υπογράμμισε ότι το κόστος της μελέτης θα πρέπει να θεωρείται ως επένδυση.

Οι συστάσεις παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου στο υπουργείο Οικονομικών, μαζί με την έρευνα για τον εντοπισμό των πιθανών κινδύνων της κυπριακής οικονομίας.

Μέτρα κατά της υπογεννητικότητας ζητούν Βουλευτές

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσαν Βουλευτές για το θέμα της υπογεννητικότητας, ζητώντας από την κυβέρνηση να λάβε άμεσα μέτρα για αντιμετώπιση του δημογραφικού.

Η ad hoc Κοινοβουλευτική Επιτροπή για Μελέτη του Δημογραφικού Προβλήματος, συνήλθε σήμερα και συζήτησε το θέμα της αντιμετώπισης του δημογραφικού προβλήματος και της υπογεννητικότητας

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Λίνος Παπαγιάννης, ανέφερε πως εξετάστηκαν μια σειρά προβλημάτων τα οποία αφορούν την υπογεννητικότητα, το επίδομα τέκνου και τις καταγγελίες από πάρα πολλούς γονείς για αποκοπή του επιδόματος από το αρμόδιο Υπουργείο  και συμφωνήθηκε από όλους παρόντες Βουλευτές ότι θα πρέπει να αλλάξουν τα εισοδηματικά κριτήρια έτσι ώστε να μην υπάρχουν αδικίες όπως συμβαίνει σήμερα.

«Αντί το κράτος να επικροτεί τη γέννηση περισσότερων παιδιών, με τον τρόπο που αποφάσισε να εφαρμόσει αυτή την πολιτική στην ουσία τιμωρεί αυτούς τους γονείς», είπε.

Υπήρξε επίσης ενημέρωση σε ό,τι αφορά την υλοποίηση του Στρατηγικού Σχεδιασμού για αντιμετώπιση  της υπογεννητικότητας. «Θέση της Επιτροπής είναι ότι η στάση του κράτους είναι αδικαιολόγητη, κινούνται με υπερβολικά αργούς ρυθμούς και τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά» ανέφερε ο κ. Παπαγιάννης, προσθέτοντας πως θα πρέπει επιτέλους η Κυβέρνηση ν’ αντιληφθεί  ότι αυτό θα πρέπει να γίνει με κυβερνητική εντολή, καθώς «αν δεν αλλάξει ο προσανατολισμός με μαθηματική ακρίβεια είμαστε καταδικασμένοι να αποτύχουμε, κάτι που σημαίνει πως δεν θα υπάρχει αναπλήρωση πληθυσμού».

«Η αυξημένη τάση των γεννήσεων παιδιών μεταναστών και η μειωμένη τάση γεννήσεων από τους Ελληνοκύπριους, οδηγούν σε αναπλήρωση πληθυσμού στον βαθμό που θα γίνει από ξένο πληθυσμό» είπε, αναφέροντας ενδεικτικά ότι οι γεννήσεις του 2020 από γονείς που ήταν και οι δύο ξένοι ήταν 2.550 παιδιά, ήτοι 30% των συνολικών γεννήσεων, ενώ από Ε/κ γονείς ήταν 7.390 παιδιά. Το 2023 ο γεννήσεις από Ε/κ γονείς ήταν 7.191 ενώ από ξένους γονείς ήταν 3.123.

Ο κ. Παπαγιάννης ανέφερε ακόμη ότι στο πλαίσιο της συνεδρίας το Υφυπουργείο Μετανάστευσης, παρουσίασε κάποια από τα μέτρα που υλοποιεί, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής να εκφράζει ικανοποίηση καθώς επιστρέφουν οικειοθελώς ή απελαύνονται τον μήνα περίπου 1.000 μη δικαιούχοι διεθνούς προστασίας ενώ εισέρχονται περίπου 200 κάνοντας λόγο για σαφή βελτίωση σε σχέση με τον περσινό Ιούνιο.

Σημείωσε ωστόσο πως δεν θα πρέπει να παραβλέπεται το ότι υπάρχουν χιλιάδες κόσμου που έχουν μείνει στην Κύπρο και δεν υπάρχει τρόπος να απελαθούν αυτή τη στιγμή, καθώς δεν υπάρχει χώρος φύλαξης αυτών των ανθρώπων, υποδεικνύοντας πως θα πρέπει άμεσα η Κυβέρνηση να προχωρήσει στη δημιουργία των σχετικών Κέντρων που αναμένονται από το 2023. «Σήμερα μας ενημέρωσαν ότι αυτό πιθανόν να γίνει το 2025», ανέφερε.

Απαντώντας σε ερώτηση ανέφερε ότι για να υπάρχει αναπλήρωση πληθυσμού θα πρέπει ο δείκτης γεννήσεων να είναι στο 2,1 αλλά και πως ο δείκτης είναι σήμερα στο 1,39.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Αλαμπρίτης, είπε πως δυστυχώς για ακόμη μια φορά απουσιάζει ολοκληρωμένη στρατηγική εκ μέρους της κυβέρνησης. «Δυστυχώς ο Φορέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής συνεδρίασε μια φορά τον προηγούμενο Γενάρη. Αναμένουμε την ολοκληρωμένη στρατηγική της Κυβέρνησης η οποία πρέπει να είναι γενναιόδωρη και να στηρίξει με αρκετά εκατομμύρια τις νέες οικογένειες και τις γεννήσεις», πρόσθεσε.

Ανέφερε ακόμη πως στο πλαίσιο της σημερνής συνεδρίας, διαφάνηκε κάτι πολύ ανησυχητικό, ότι με βάση τους αριθμούς του 2023 και τα στατιστικά των γεννήσεων, το 47,7% αφορά πρώτο παιδί, το 35% αφορά τη γέννηση δεύτερου παιδιού και μόνο το 6% αφορά τρίτο παιδί, ενώ οι γεννήσεις παιδιών από γονείς που έχουν ήδη τρία η περισσότερα παιδιά μειώνονται στο 5,5%.

«Πρέπει η κυβέρνηση να στηρίξει ουσιαστικότερα το τρίτο, τέταρτο ή και περισσότερα παιδιά» είπε αναφέροντας πως στη σημερινή συνεδρία παρέδωσε στα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής μια έρευνα που ετοίμασαν ο υπηρεσίες της Βουλής σχετικά με πολιτικές, δράσεις και μέτρα που εφαρμόζουν άλλες χώρες.

Ο κ. Αλαμπρίτης είπε ότι ο ΔΗΣΥ θεωρεί πως τρία είναι τα μέτρα που θα πρέπει να μας απασχολήσουν το επόμενο διάστημα, πρώτο η φορολόγηση του εισοδήματος ανάλογα με τη σύνθεση της οικογένειας, δεύτερο η ουσιαστική επέκταση των εισοδηματικών κριτηρίων για το επίδομα τέκνου και τρίτο το εφάπαξ ποσό για κάθε γέννηση ειδικά από το τρίτο παιδί και μετά.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας, είπε ότι από το 2020 μέχρι το 2024 γεννήθηκαν 32.811 κυπριόπουλα και 12.427 παιδιά από αλλοδαπούς γονείς, δηλαδή ένα περίπου 30% των γεννήσεων αφορούν παιδιά αλλοδαπών. «Αυτό είναι άκρως ανησυχητικό» είπε, υποδεικνύοντας πως θα πρέπει αυτή η Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το δημογραφικό πρόβλημα στη σωστή του βάση.

«Είμαστε κάτω από το όριο ασφαλείας για την αναπλήρωση του πληθυσμού, ο πληθυσμός μειώνεται. Είναι καιρός να λάβουμε αποφασιστικά και δραστικά μέτρα. Η μόνη χρονιά που άλλαξε ο δείκτης γεννητικότητας ήταν το 1992 όταν ανέβηκε στο 2,43, επί Προεδρίας Γιώργου Βασιλείου, όταν το επίδομα τέκνου παραχωρείτο χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και κάθε οικογένεια έπαιρνε 7 λίρες για κάθε παιδί» ανέφερε, καλώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις καθώς πρόκειται για ζήτημα εθνικής ασφάλειας.

Της Γεωργίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα