ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Βροχές και 40ρια την εβδομάδα που διανύουμε

31 Ιουλίου 2023, 13:09

images

Επανέρχονται οι υψηλές θερμοκρασίες την εβδομάδα που διανύουμε, με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία να εκδίδει κίτρινη προειδοποίηση για σήμερα ενώ αναμένονται και νεφώσεις το απόγευμα, κυρίως στα ορεινά.

Ο λειτουργός του Τμήματος Μετεωρολογίας, Τάσος Κουλέντης ανέφερε στο YgeiaWatch ότι οι νεφώσεις που προκαλούνται από τη διαταραχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα δεν αποκλείεται να δώσουν μεμονωμένες βροχές ή και μεμονωμένη καταιγίδα στα ορεινά και πιθανόν σε κάποια περιοχή του εσωτερικού.

«Αύριο αναμένεται να κυριαρχήσουν παρόμοιες οι συνθήκες. Θα αναπτυχθούν κάποιες νεφώσεις μετά το μεσημέρι, κυρίως στα ορεινά και αναμένεται να σημειωθεί κάποια μεμονωμένη βροχή. Δεν είναι κάτι το αξιόλογο παρόλα αυτά κρατά τις θερμοκρασίες σε κάπως πιο χαμηλά επίπεδα σε σχέση με αυτά  που ζήσαμε τις περασμένες μέρες αλλά προκαλεί και αυξημένες υγρασίες σε όλες τις περιοχές. Μέχρι στιγμής η πρόγνωση για αύριο είναι στους 39 βαθμούς κελσίου», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Κουλέντη, δεν φαίνεται να υποχωρούν σύντομα οι ψηλές θερμοκρασίες.  

«Την Τετάρτη θα έχουμε παρόμοιες θερμοκρασίες ίσως ένα βαθμό πιο κάτω ενώ από την Πέμπτη, από ότι φαίνεται θα σημειωθεί σταδιακά μικρή άνοδος μέχρι και την Παρασκευή οπόταν και πάλι θα πάμε σε θερμοκρασίες πέραν των 40 βαθμών κελσίου .Το Σάββατο φαίνεται πάλι ψηλή η θερμοκρασία, ίσως το ίδιο με την Παρασκευή ή και ένα βαθμό πιο πάνω».

Εξαιρετικά μεγάλος ο κίνδυνος πρόκλησης δασικών πυρκαγιών

Οι υψηλές θερμοκρασίες ενισχύουν τον κίνδυνο έκρηξης δασικών πυρκαγιών.Το Τμήμα Δασών πληροφορεί το κοινό ότι, ο κίνδυνος έκρηξης και επέκτασης δασικών πυρκαγιών παραμένει εξαιρετικά μεγάλος.

Σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Δασών, τονίζει ότι απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς χωρίς άδεια και ότι συνιστά αδίκημα το οποίο, σύμφωνα με τον περί Δασών Νόμο του 2012, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 10 χρόνια ή με πρόστιμο μέχρι €50.000,00 ή και τις δύο ποινές μαζί και, σύμφωνα με τον περί Προλήψεως Πυρκαγιών στην Ύπαιθρο Νόμο του 1988, μέχρι 5 χρόνια ή με χρηματική ποινή μέχρι €20.000 ή και τις δύο ποινές μαζί. Το άναμμα φωτιάς, για ετοιμασία φαγητού, επιτρέπεται μόνο στις ψησταριές των εκδρομικών χώρων.

Το Τμήμα Δασών, απευθύνει θερμότατη έκκληση προς το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό κατά τις εξορμήσεις του, αποφεύγοντας πλήρως ενέργειες και δραστηριότητες που πιθανόν να προκαλέσουν πυρκαγιά, όπως η χρήση εργαλείων ή γεωργικών μηχανημάτων που παράγουν θερμότητα, σπινθήρες ή φλόγα, όπως σμυρίλιο, οξυγονοκόλληση και ηλεκτροσυγκόλληση.

Τέλος αναφέρει ότι σε περίπτωση που κάποιος αντιληφθεί καπνό ή φωτιά καλείται να τηλεφωνήσει άμεσα στο 1407 (Τμήμα Δασών) ή στο 112 (Πυροσβεστική Υπηρεσία).

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

 

Σχετικά Άρθρα