ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Βαριές οι συνέπειες λόγω ζέστης – Τριπλασιασμός θανάτων στην Ευρώπη

07 September 2024, 06:00

images

Οι θάνατοι στην Ευρώπη λόγω θερμικής εξουθένωσης, ενδεχομένως να τριπλασιαστούν μέχρι το τέλος του τρέχοντος αιώνα, επισημαίνει έκθεση, υπογραμμίζοντας ότι τα νούμερα αυξάνονται δυσανάλογα σε νότια ευρωπαϊκά κράτη όπως η Ιταλία, η Ελλάδα και η Ισπανία.

Σύμφωνα με τον The Guardian, το κρύο σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους στην Ευρώπη σε σχέση με την ζέστη, αν και αρκετοί αναλυτές έχουν αντιπαρέλθει στο επιχείρημα ότι η κλιματική αλλαγή θα βοηθήσει στη μείωση αυτών των θανάτων.

Ωστόσο, μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Lancet Public Health, εντόπισε ότι ο αριθμός των θανάτων μπορεί να αυξηθεί, καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν και γίνονται πιο ευάλωτοι σε επικίνδυνες θερμοκρασίες.

Όπως αναφέρεται, σε περίπτωση που η παγκόσμια ζέστη αγγίξει το 3C ή το 4C, η άνοδος των θανάτων που σχετίζονται με τη ζέστη, θα ξεπεράσουν τους θανάτους που προκαλούνται από το κρύο.

Πρόσθετα, οι ερευνητές υποδεικνύουν, με βάση τα αποτελέσματα, ότι η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να επιφέρει απροσδόκητες προκλήσεις στα δημόσια συστήματα υγείας και ειδικότερα, εν μέσω κυμάτων καύσωνα.

Ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης, από το Joint Research Centre της Κομισιόν, David Garcia-Leon, ανέφερε μάλιστα ότι αναμένονται πολύ περισσότεροι θάνατοι θερμικής εξουθένωσης καθώς το κλίμα ζεσταίνεται και οι πληθυσμοί γερνούν και ενώ ταυτόχρονα οι θάνατοι λόγω του κρύου μειώνονται.

Τα δεδομένα σε αριθμούς

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι θάνατοι λόγω καύσωνα πιθανόν να αγγίξουν και τους 129 χιλ. σε ετήσια βάση, εάν οι θερμοκρασίες αυξηθούν σε 3C άνω των προβιομηχανικών επιπέδων.

Σήμερα, σημειώνεται, οι θάνατοι λόγω θερμικής εξόντωσης στην Ευρώπη κυμαίνονται σε περίπου 44 χιλ.

Ωστόσο, ο ετήσιος αριθμός θανάτων λόγω κρύου και ζέστης στην Ευρώπη, μπορεί να αυξηθεί από 407 χιλ. σε 450 χιλ. το 2100, ακόμη κι αν επιτευχθεί ο στόχος του 1,5C που έθεσαν οι παγκόσμιοι ηγέτες.

Υπενθυμίζεται ότι οι τελευταίοι μήνες που διανύσαμε, χαρακτηρίστηκαν οι θερμότεροι σε σχέση με προηγούμενες περιόδους.

Όπως ανακοίνωσε χθες το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus, οι μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες τους τρεις μήνες του καλοκαιριού (Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος) ήταν οι υψηλότερες που έχουν μετρηθεί ποτέ και κατέρριψαν το ρεκόρ του 2023.

Άλλες συνέπειες

Οι ερευνητές υπέδειξαν ακόμη ότι η θερμική εξουθένωση που θα καταγραφεί στην Ευρώπη, δεν αποτελεί την πλήρη εικόνα των συνεπειών του καύσωνα.

Όπως επεσήμαναν, υπάρχουν διασυνδέσεις της ζέστης με αποβολές εγκυμοσύνης αλλά και επιπτώσεις στην ψυχική υγεία. Υπάρχουν ακόμη και πιο άμεσες συνέπειες όπως εξουθένωση, ζημιές σε κρίσιμες υποδομές, πυρκαγιές στα δάση αλλά επιπτώσεις και στην οικονομία.

Για την έρευνα, εξετάστηκαν δεδομένα από 854 πόλεις, ώστε να εκτιμηθεί ο αριθμός θανάτων που αναμένεται να προκληθεί λόγω ζεστών και κρύων θερμοκρασιών στην Ευρώπη.

Με βάση τα ευρήματα, η ζέστη αναμένεται να επηρεάσει περισσότερο την Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα, μεταξύ άλλων χωρών της νότιας Ευρώπης, όπως μέρη της Γαλλίας.

Οι ερευνητές προβλέπουν επίσης άνοδο των θανάτων κατά 13,5% σε περίπτωση ανόδου της θερμοκρασίας, οδηγώντας έτσι στο θάνατο ακόμη 55 χιλ. ανθρώπων.

Μ.Κ.

Σχετικά Άρθρα