Αύξηση περιστατικών φυματίωσης στην Κύπρο
08 Νοεμβρίου 2021, 06:00
Αύξηση παρουσιάζουν τα περιστατικά φυματίωσης στην Κύπρο τις τελευταίες δεκαετίες, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας η φυματίωση συμπεριλαμβάνεται στα νοσήματα για τα οποία σύμφωνα με τον Περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμο του 1932 και τους τροποποιητικούς Κανονισμούς (Σεπτέμβρη 2002, Απρίλη 2003, Σεπτέμβρη 2004), η δήλωση κάθε νέου περιστατικού είναι υποχρεωτική και μάλιστα πρέπει να γίνει εντός 24 ωρών από τον εντοπισμό της.
Όπως αναφέρει σε απάντηση του o Υπ. Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας έπειτα από ερώτημα του βουλευτή των Οικολόγων Χαράλαμπου Θεοπέμπτου, η επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου παρά τη χαμηλή επίπτωση φυματίωσης, παρουσιάζει σταδιακή αύξηση των περιστατικών τις δύο τελευταίες σχεδόν δεκαετίες.
Όπως επισημαίνει, αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην είσοδο είτε ευρωπαίων πολιτών από κράτη με ενδημική έξαρση ανθεκτικών μορφών φυματίωσης, είτε από χώρες της ευρύτερης ανατολικής Ευρώπης είτε νόμιμων ή παράνομων μεταναστών.
Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται αύξηση των περιστατικών στην ομάδα παράνομων μεταναστών από χώρες της Αφρικής και Ασίας και ανάμεσα στα άτομα που περνούν από τα Κέντρα Φιλοξενίας.
Το 2020 τα περαστικά μειώθηκαν στα 34 από 69 το 2019.
Σύμφωνα με τον Υπουργό, η μείωση των περιστατικών που δηλώθηκαν το 2020 ενδεχομένως να μην είναι πραγματική και να οφείλεται στην κατάσταση που επικρατούσε στη Δημοκρατία λόγω της πανδημίας του κορωνοιού, εφόσον είτε λόγω των περιοριστικών μέτρων είτε της υπολειτουργίας των ιατρείων και των κλινικών κ.λπ. παρατηρήθηκε υποδήλωση σε όλα τα λοιμώδη νοσήματα.
Η πλειοψηφία των περιστατικών που καταγράφονται αφορούν την ηλικιακή ομάδα των 25-44 ετών, ενώ μέσος όρος ηλικίας για το 2020 ήταν τα 54,3 έτη για τον γηγενή πληθυσμό και τα 32.9 έτη για τον αλλοδαπό πληθυσμό.
Σε ό,τι αφορά την επίπτωση της φυματίωσης σε σχέση με τη γεωγραφική κατανομή, αυτή δεν παρατηρείται σε κάποια συγκεκριμένη περιοχή της Δημοκρατίας. Αυτό που όμως έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια, είναι η αύξηση των περιστατικών στην ομάδα των μεταναστών που διέρχονται στα Κέντρα Φιλοξενίας (Πουρνάρα, Κοφίνου).
Όπως τονίζεται, το Υπουργείο Υγείας έχει αναπτύξει εδώ και πολλά χρόνια Στρατηγική για τον έλεγχο και περιορισμό της φυματίωσης στη Κύπρο. Το 2016 υλοποιήθηκε το νέο ολοκληρωμένο Στρατηγικό Πρόγραμμα αντιμετώπισης της Φυματίωσης που περιλαμβάνει τις οδηγίες προς όλους τους επαγγελματίες υγείας για τα μέτρα προφύλαξης, τον έλεγχο, την ανίχνευση και την εργαστηριακή διάγνωση της φυματίωσης. Το συντονισμό και την επιδημιολογική παρακολούθηση την έχει η Μονάδα Επιτήρησης και Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων του Υπουργείου Υγείας.
Όπως επισημαίνεται, μείζονος σημασίας μέτρο αποτελούν τα προγράμματα ανίχνευσης ατόμων τα οποία εκτέθηκαν ή ήρθαν σε επαφή με ασθενή με φυματίωση ώστε να γίνει η ταχεία αναγνώριση των επαφών υψηλού κινδύνου.
«Με αυτό τον τρόπο τα άτομα που αναγνωρίζονται ως επικίνδυνα για να έχουν μολυνθεί με το Μυκοβακτηρίδιο της Φυματίωσης, ελέγχονται έτσι ώστε να αξιολογηθούν και να τύχουν έγκαιρης έναρξης της κατάλληλης αγωγής. Τα άτομα αυτά παρακολουθούνται μέχρι την ολοκλήρωση της αγωγής τους. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος σε χώρους συγχρωτισμού όπως σχολεία, φυλακές, κέντρα υποδοχής μεταναστών κλπ», σημειώνει.
Ανιχνευτικά προγράμματα εφαρμόζονται στις φυλακές και στους χώρους φιλοξενίας μεταναστών όπου διενεργείται έλεγχος για φυματίωση σε όλους τους νεοεισερχόμενους. Επιπλέον μέτρο ελέγχου της νόσου αποτελεί η απαίτηση των αρχών για προσκόμιση συγκεκριμένων εξετάσεων για να χορηγηθεί άδεια εισόδου και άδεια παραμονής σε άτομα τρίτων χωρών.
Της Γεωργίας Χαννή
Tags: φυματίωση