Αυξημένη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου και ναργιλέ από μαθητές
01 Ιουνίου 2022, 06:00
Ανησυχία προκαλούν τα αυξημένα ποσοστά των μαθητών στην Κύπρο που κάνουν χρήση νέων καπνικών προϊόντων, όπως ο ναργιλές και το ηλεκτρονικό τσιγάρο.
Τα στοιχεία αποτελούν αποτέλεσμα της έρευνας που διεξήγαγε το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Ερευνών στον Μαθητικό Πληθυσμό σχετικά με το Αλκοόλ και τα άλλα Ναρκωτικά (ESPAD) και αφορά μαθητές ηλικίας 16 ετών. Κατά το έτος 2019 συμμετείχαν σε αυτό 35 χώρες της Ευρώπης και της ευρύτερης περιοχής, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου.
Η έρευνα αυτή διεξάγεται κάθε τέσσερα χρόνια και κατά το έτος 2019 διεξήχθη η έβδομη σειρά της έρευνας.
Σημειώνεται ότι η Κύπρος συμμετέχει στο πρόγραμμα από την αρχή, δηλαδή από το 1995, ενώ από το έτος 2011 η έρευνα γίνεται σε συνεργασία της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ), του ΚΕΝΘΕΑ και του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας. Επίσης, ο επιστημονικά υπεύθυνος της έρευνας στην Κύπρο είναι ο Δρ. Κ. Βερεσιές, επιστημονικός Διευθυντής του ΚΕΝΘΕΑ.
Ηλεκτρονικό τσιγάρο
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Πανευρωπαϊκής έρευνας μαθητικού πληθυσμού ESPAD (2019), η Κύπρος φαίνεται ξεπερνά το μέσο όρο στην καθημερινή χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου από μαθητές (σύνολο μαθητών 4,6%, Μέσος όρος ESPAD 3,1%).
Αναφέρεται ακόμη ότι, το ποσοστό των μαθητών που ανέφεραν χρήση του έστω και μια φορά στη ζωή τους (47%) ξεπερνά σημαντικά το μέσο όρο της έρευνας (40%), ειδικότερα για τα αγόρια (57%). Συγκρίνοντας τη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων κατά τον τελευταίο μήνα, δεν υπάρχει αυτή η διαφορά (Μέσος όρος ESPAD 14%, αγόρια 14%, μαθητές 10%).
Παρόλα αυτά, όταν συνυπολογιστεί και η χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων (τα οποία δεν συμπεριλαμβάνονταν σε προηγούμενες σειρές της έρευνας), το ποσοστό χρήσης ανάμεσα σε μαθητές της Κύπρου αυξάνεται από 14% σε 23% (σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μέσο όρο της έρευνας που ανέρχεται στο 27%). Συγκεκριμένα, κατά τον τελευταίο μήνα ανάμεσα στα αγόρια αυξάνεται στο 29%, ενώ ανάμεσα στα κορίτσια στο 18%.
Χρήση ναργιλέ
Όσον αφορά στη χρήση ναργιλέ, η ESPAD έδειξε ότι η Κύπρος βρίσκεται ανάμεσα στις τρεις πρώτες χώρες με τα ψηλότερα ποσοστά κατά τον τελευταίο μήνα (Κύπρος 21%, Μέσος όρος ESPAD 8,9%).
Επίσης, το ποσοστό των μαθητών στην Κύπρο, τόσο ανάμεσα στα αγόρια, όσο και ανάμεσα στα κορίτσια, που ανέφερε χρήση ναργιλέ κατά τον τελευταίο μήνα, ξεπερνά σημαντικά το μέσο όρο της έρευνας. Το ποσοστό για τα αγόρια στην Κύπρο ανέρχεται στο 23% συγκριτικά με τον μέσο όρο των αγοριών στην ΕΕ που ήταν 11% και για τα κορίτσια στο 19% σε σύγκριση με τον μέσο όρο στην ΕΕ που είναι 7.4%.
Τσιγάρο
Από την άλλη, στο κάπνισμα του συμβατικού τσιγάρου παρατηρήθηκε μείωση ανάμεσα στους μαθητές 16 ετών στην Κύπρο ενώ το ποσοστό των μαθητών που ανέφεραν κάπνισμα κατά τις τελευταίες 30 μέρες όταν διεξάχθηκε η έρευνα, βρίσκεται πιο κάτω από τον μέσο όρο της ESPAD.
Συγκεκριμένα, όσον αφορά το κάπνισμα συμβατικού τσιγάρου σε καθημερινή βάση, το οποίο αναφέρθηκε από το 7,6% των μαθητών κατά το έτος 2019, σημείωσε περαιτέρω μείωση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και βρίσκεται σε χαμηλότερο ποσοστό σε σχέση με τον μέσο όρο της έρευνας (10%).
Σε ότι αφορά τις διαφορές μεταξύ των δύο φύλων, ανάμεσα στα κορίτσια η μείωση στο κάπνισμα του συμβατικού τσιγάρου είναι πολύ πιο μικρή από την αντίστοιχη ανάμεσα στα αγόρια. Για το 2019, τα αγόρια σημείωσαν ποσοστό 18% και τα κορίτσια ποσοστό 12%.
«Δεν καπνίΖΩ»
Η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ) σε συνεργασία με την Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού και την Ομάδα Εφήβων Συμβούλων (ΟΕΣ), ανακοινώνουν ότι για πρώτη φορά από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στα δημοτικά σχολεία θα υλοποιηθεί το πρώτο εγκεκριμένο προληπτικό πρόγραμμα από την ΑΑΕΚ και θα λειτουργήσει στα σχολεία από το τμήμα Σχολιατρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Υγείας με τίτλο «Δεν καπνίΖΩ».
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ), συνεχίζει για τρίτη χρονιά την εκστρατεία “SMOKE FREE CYPRUS” με το μήνυμα: "Περνά από το χέρι μου, κόβω το κάπνισμα τώρα!" Στο πλαίσιο της εκστρατείας, η ΑΑΕΚ συμμετείχε στον Αγώνα RUN4 ALL στη Λεμεσό, (15 Μαΐου 2022) ο οποίος ήταν αφιερωμένος στην Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος με διανομή ενημερωτικού υλικού στο κοινό, αλλά και με παραχώρηση των φανελών των δρομέων με το λογότυπο smoke-free.
Επίσης, δημιούργησε και προώθησε εντός Μαΐου, σε τηλεοπτικούς σταθμούς, στους κινηματογράφους αλλά και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, 2 σποτ αναφορικά με τα νέα καπνικά προϊόντα και τους κινδύνους που ενέχουν, όπως επίσης και βίντεο με ερωτήσεις και απαντήσεις που αφορούν στο ηλεκτρονικό τσιγάρο και τον ναργιλέ.
Της Ουρανίας Στυλιανού