Αυξάνονται οι νέοι με ρευματοπάθειες
12 Οκτωβρίου 2022, 06:00
Όλο και περισσότεροι νέοι εμφανίζουν κάποιου είδους ρευματοπάθεια, αναφέρει η πρόεδρος του Συνδέσμου Ρευματοπαθών Κύπρου (ΣύΡεΚ), Άντρη Φωκά-Χαραλάμπους.
Μιλώντας στο YgeiaWatch η κ. Χαραλάμπους, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ρευματοπαθειών που είναι σήμερα 12 Οκτωβρίου 2022, ανέφερε ότι δεν υπάρχουν κάποια στατιστικά στοιχεία όσον αφορά πόσα άτομα πάσχουν από ρευματοπάθειες στην Κύπρο, όπως και για πολλές άλλες ασθένειες.
Έχει υπολογιστεί, όμως, ότι το 25% του πληθυσμού στην Ευρώπη πάσχει από κάποιας μορφής ρευματοπάθεια. Σημείωσε, επίσης, ότι υπάρχουν πέραν των 200 διαφορετικών ειδών ρευματοπάθειες.
«Οι ρευματοπάθειες επηρεάζουν όλες τις ηλικίες, καθώς από 0 ετών μπορεί ένα άτομο να νοσήσει από ένα είδος ρευματοπάθειας. Υπάρχουν οι εξελικτικές, οι αυτοάνοσες και οι φλεγμονώδεις νόσοι και τα μυοσκελετικά σύνδρομα», είπε.
Η κ. Χαραλάμπους διευκρίνισε ότι, για παράδειγμα, η εξελικτική ρευματοπάθεια όπως είναι η οστεοαρθρίτιδα, παρουσιάζεται κυρίως σε άτομα τρίτης ηλικίας. «Όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να το έχει και κάποιος νεότερος ασθενής. Όσο προχωράμε, βλέπουμε ότι υπάρχουν πιο νεαροί ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα ή/και αθλητές», πρόσθεσε.
Επίσης, οι αυτοάνοσες και οι φλεγμονώδεις νόσοι μπορούν να πλήξουν οποιαδήποτε ηλικία, από βρέφη μέχρι και ηλικιωμένους. Αυτές κατατάσσονται στις πιο σοβαρές αρθρίτιδες, καθώς παρουσιάζουν και συννοσηρότητες, δηλαδή με την πάροδο του χρόνου παρουσιάζονται και άλλα προβλήματα υγείας.
Πολύ λίγες οι θεραπείες φυσιοθεραπείας στο ΓεΣΥ
Όσον αφορά την κάλυψη των αναγκών των πασχόντων με ρευματοπάθειες από το σύστημα υγείας της Κύπρου, η κ. Χαραλάμπους σχολίασε ότι υπάρχει κάλυψη σε μεγάλο βαθμό.
Ωστόσο, υπέδειξε ότι οι θεραπείες φυσιοθεραπείας που προσφέρονται στο ΓεΣΥ, είναι πολύ λίγες, καθώς επίσης δεν υπάρχει ούτε πρόσβαση σε συμπληρώματα διατροφής μέσω του ΓεΣΥ.
Ακόμα ένα ζήτημα που έθεσε, είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχουν καθόλου παιδορευματολόγοι στην Κύπρο, όπως και η απουσία μίας Κλινικής Ρευματολογίας στο νησί.
Συμπτώματα και θεραπεία ρευματοπαθειών
Όπως ανέφερε η κ. Χαραλάμπους στο YgeiaWatch, ένα σοβαρό σύμπτωμα που μπορεί να παρουσιάσουν οι αυτοάνοσες και φλεγμονώδεις ρευματοπάθειες είναι η πρωινή δυσκαμψία. Επίσης, η διόγκωση μίας άρθρωσης με φλεγμονή χωρίς να έχει υπάρξει κάποιο χτύπημα προηγουμένως, η κόπωση χωρίς να έχει κάνει κάποια ιδιαίτερη δραστηριότητα ο ασθενής, ο πυρετός, καθώς και φλεγμονή στο μάτι ή σε κάποιο άλλο όργανο του σώματος.
Παρόλα αυτά, οι ρευματοπάθειες δεν θεραπεύονται. «Από τη στιγμή που ένα άτομο διαγνωσθεί με ρευματοπάθεια, θα το φέρει για όλη του τη ζωή. Αυτό που γίνεται είναι με την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή προσπαθεί να μειώσει τις επιπτώσεις που έχει η νόσος», σημειώνει η κ. Χαραλάμπους.
Υπογραμμίζει επίσης ότι με την έγκαιρη διάγνωση υπάρχει μία καλύτερη ποιότητα ζωής και καλύτερη πορεία του ασθενή, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν πολύ εξελιγμένες φαρμακευτικές θεραπείες τις οποίες τις περισσότερες τις έχουμε μέσω του ΓεΣΥ».
Παγκόσμια Ημέρα Ρευματοπαθειών - «Φόρεσέ με»
Μεταξύ άλλων, ο Σύνδεσμος Ρευματοπαθών Κύπρου (ΣύΡεΚ), διοργανώνει διάφορες εκδηλώσεις για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τις ρευματοπάθειες.
Σήμερα, 12 Οκτωβρίου 2022, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ρευματοπαθειών διοργανώνει την εκστρατεία με τίτλο «Φόρεσέ με», με την οποία καλεί τον κόσμο, τους φορείς, εταιρείες, εκπαιδευτικά ιδρύματα, δημοσιογράφους και δημόσια πρόσωπα, να φορέσουν τη φανέλα του Συνδέσμου και να συμπορευτούν για τη στήριξη των ατόμων με ρευματοπάθειες και του Συνδέσμου.
Η κ. Χαραλάμπους ανέφερε ότι ο κόσμος μπορεί να φοράει τη φανέλα όλη την μέρα όπου και να είναι, δείχνοντας τη στήριξή του, καθώς επίσης μπορεί και να δημοσιεύσει στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook τη φωτογραφία από τη σελίδα του Συνδέσμου μαζί με την περιγραφή: «12 Οκτωβρίου Παγκόσμια Ημέρα Ρευματοπαθειών - Σύνδεσμος Ρευματοπαθών Κύπρου - Συμπορευόμαστε για μια καλύτερη ποιότητα ζωής».
Προστίθεται ότι το κοινό μπορεί να προμηθευτεί τη φανέλα από τον Σύνδεσμο.
Της Ουρανίας Στυλιανού
Tags: Ασθενής, ΓΕΣΥ, δημόσια υγεία, νέοι αθλητές, Φυσιοθεραπεία