ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Απουσία θεσμοθετημένου ωραρίου στον ΟΚΥπΥ- Δεν κτυπούν κάρτα εργαζόμενοι

18 September 2024, 06:00

images

Αδυναμίες στη διαχείριση θεμάτων ανθρώπινου δυναμικού ΟΚΥπΥ, εντοπίζει η ελεγκτική υπηρεσία, κάνοντας αναφορά σε απουσία εγκεκριμένης διαδικασίας σχετικά με την τήρηση του θεσμοθετημένου ωραρίου και τον έλεγχο του χρόνου προσέλευσης και αποχώρησης.

Στην ειδική της έκθεση με θέμα «Κεντρική Διοίκηση Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας Κανονιστικός και Διαχειριστικός Έλεγχος για το έτος που έληξε στις 31.12.2022», η ΕΥ σημειώνει ότι μετά από έλεγχο του συστήματος ωρομέτρησης για τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο 2022, διαπίστωσε απουσία εγκεκριμένης πολιτικής/διαδικασίας σχετικά με την τήρηση του θεσμοθετημένου ωραρίου και τον έλεγχο του χρόνου προσέλευσης/αποχώρησης βάσει καταστάσεων του συστήματος ωρομέτρησης καθώς και σχετικά με το συμψηφισμό ελλειμματικού/ πλεονασματικού χρόνου.

Παράλληλα, διαπιστώθηκε απουσία ελέγχου των δεδομένων του συστήματος ωρομέτρησης. Ο έλεγχος της ώρας προσέλευσης/αποχώρησης των υπαλλήλων της ΚΔ ΟΚΥπΥ γίνεται μόνο από τη Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου του ΟΚΥπΥ, σε δειγματοληπτική βάση.

Την ίδια ώρα, η ΕΥ διαπίστωσε μη καταγραφή της ώρας προσέλευσης/αποχώρησης από το κτήριο της κεντρικής διοίκησης ΟΚΥπΥ.

Διενεργήθηκε δειγματοληπτικός έλεγχος του συστήματος για 22 υπαλλήλους και εντοπίστηκαν 39 περιπτώσεις που αφορούσαν σε 12 υπαλλήλους, οι οποίοι δεν κτύπησαν κάρτα κατά την προσέλευση ή/και αποχώρησή τους από το κτήριο της ΚΔ ΟΚΥπΥ και οι οποίοι δεν συμπλήρωσαν το σχετικό έντυπο για έγκριση από τον προϊστάμενό τους και προώθησή του στη Μονάδα Διαχείρισης και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού.

Επίσης, η ΕΥ μέσα από την έρευνά της διαπίστωσε προσέλευση/αποχώρηση υπαλλήλων μετά/πριν την καθορισμένη ώρα. Διενεργήθηκε δειγματοληπτικός έλεγχος στη βάση καταστάσεων του συστήματος για 22 υπαλλήλους και εντοπίστηκαν για εννέα υπαλλήλους, 127 περιπτώσεις με ώρα προσέλευσης μετά τις 8:30 και για πέντε υπαλλήλους, 7 περιπτώσεις με ώρα αποχώρησης πριν τις 15:00 χωρίς γραπτή έγκριση.

Αποκόπηκαν λιγότερες αποδοχές για άδειες ασθενείας

Πέραν της απουσίας θεσμοθετημένου ωραρίου, η ΕΥ εντόπισε και παρασπονδίες όσον αφορά την αποκοπή αποδοχών.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι η συνολική άδεια ασθενείας που δικαιούται ο υπάλληλος είναι δώδεκα  ημερολογιακές ημέρες τον χρόνο ενώ σε περίπτωση εξάντλησης της συνολικής άδειας ασθενείας από τον υπάλληλο, ο Οργανισμός, για οποιεσδήποτε περαιτέρω ημέρες απουσίας του λόγω ασθένειας , δεν θα καταβάλλει απολαβές στον υπάλληλο.

Από δειγματοληπτικό έλεγχο που διενεργήθηκε σε τέσσερις από τους εννέα υπαλλήλους, με υπέρβαση στον αριθμό των 12 επιτρεπόμενων ημερών αδειών ασθενείας, εντοπίστηκαν τρεις υπάλληλοι για τους οποίους αποκόπηκαν αποδοχές για λιγότερες από τις απαιτούμενες ημέρες.

Καταγγελία για πρόσληψη λογιστή

Πέραν των αναφορών για απουσία διαδικασίας τήρησης του θεσμοθετημένου ωραρίου και παρασπονδίες όσον αφορά την αποκοπή αποδοχών, η ΕΥ αναφέρεται και σε παράτυπες προσλήψεις.

Μετά από καταγγελία που δέχθηκε, η υπηρεσία προχώρησε σε αξιολόγηση της διαδικασίας πλήρωσης μιας κενής θέσης λογιστή και διαπιστώθηκαν τα εξής:

-Δεν πραγματοποιήθηκαν γραπτές εξετάσεις, όπως είχαν πραγματοποιηθεί για αντίστοιχες θέσεις λογιστή σε προηγούμενες προκηρύξεις από τον ΟΚΥπΥ.

-Ο ΟΚΥπΥ κάλεσε σε προφορική εξέταση πέντε υποψηφίους, οι οποίοι επιλέγηκαν από συμβουλευτικό οίκο μετά από σύναψη σύμβασης για αγορά υπηρεσιών.

-Τα πρακτικά της προφορικής εξέτασης από τον ΟΚΥπΥ δεν περιείχαν επαρκή αιτιολόγηση της τελικής επιλογής για πρόσληψη.

Καταγγελία για Θέση Διευθυντή Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας 

Παράλληλα, αναφέρεται ότι στις 28.9.2023, το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ)του ΟΚΥπΥ επικύρωσε τη διαφοροποίηση του σχεδίου υπηρεσίας για τη θέση του Διευθυντή ΔΠΦΥ, η οποία συμπεριλάμβανε ως απαιτούμενο προσόν μεταπτυχιακό δίπλωμα στις Πολιτικές Επιστήμες, Οικονομικά, Χρηματοοικονομικά ή εγγραφή στο Σύνδεσμο Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου ή άλλο αναγνωρισμένο σώμα λογιστών και όχι την εγγραφή στο Μητρώο Ιατρών Κύπρου και κατοχή ειδικότητας Γενικής Ιατρικής όπως το προηγούμενο σχέδιο υπηρεσίας.

Μετά από διερεύνηση καταγγελίας για φωτογράφιση συγκεκριμένου προσώπου για τη θέση και σχετική κοινοποίηση της καταγγελίας στον ΟΚΥπΥ, η σχετική προκήρυξη ακυρώθηκε και προκηρύχθηκε το αναθεωρημένο σχέδιο υπηρεσίας από το οποίο αφαιρέθηκε από τα απαιτούμενα προσόντα, ο μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών στις Πολιτικές Επιστήμες, ενώ συμπεριλήφθηκε ο μεταπτυχιακός τίτλος Ιατρικής Ειδικότητας.

Καταγγελία για  απασχόληση δύο υπαλλήλων δημόσιου νοσηλευτηρίου σε δεύτερη εργασία

Σύμφωνα με άλλη καταγγελία που λήφθηκε η ΕΥ, δύο υπάλληλοι δημόσιου νοσηλευτηρίου απασχολούνταν χωρίς άδεια σε δεύτερη εργασία και απουσίαζαν από την εργασία τους και ότι οι δύο υποθέσεις έπεσαν «στα μαλακά».

Διεξήχθη πειθαρχική έρευνα από την οικεία Διεύθυνση με την εισήγηση όπως επιβληθεί και στους δύο η ποινή της απόλυσης. Τελικά, το Πειθαρχικό Όργανο επέβαλε και στους δύο την ποινή της μη παραχώρησης ετήσιας προσαύξησης για περίοδο δύο χρόνων.

Της Γεωργίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα