Ανεπαρκείς οι κλίνες στο ΓΝ Πάφου για περιστατικά γαστρεντερίτιδας
07 Ιουνίου 2022, 17:30
Ανεπαρκείς είναι οι κλίνες που υπάρχουν στην Παιδιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου για τα περιστατικά οξείας ιογενούς γαστρεντερίτιδας που χρήζουν νοσηλείας, με την έξαρση της νόσου να καθιστά ανέφικτη την εισαγωγή νέων περιστατικών.
Ο γενικός γραμματέας της Παγκύπριας Συντεχνίας Νοσηλευτών (ΠΑΣΥΝΟ) Παναγιώτης Γεωργίου ανέφερε στο YgeiaWatch ότι στην Παιδιατρική Κλινική του ΓΝ Πάφου υπάρχουν μόνο 4 διαθέσιμα κρεβάτια.
Πρόσθεσε ότι η έξαρση της γαστρεντερίτιδας που επηρεάζει το τελευταίο χρονικό διάστημα το νησί, οδήγησε τα περιστατικά των παιδιών με τη νόσο αυτή να οδηγούνται στα νοσοκομεία Λεμεσού και Λευκωσίας προκαλώντας ταλαιπωρία τόσο στα παιδιά όσο και στους γονείς τους.
Σημείωσε επίσης ότι ο ιδιωτικός τομέας δεν εξυπηρετεί τέτοια περιστατικά στην Πάφο, τονίζοντας την αναγκαιότητα να προστεθούν περισσότερες κλίνες στο ΓΝ Πάφου, ούτως ώστε να μην επιβαρύνεται και το Μακάρειο Νοσοκομείο, το οποίο έχει νοσηλεύσει αρκετά παιδιά.
Ο κ. Γεωργίου δήλωσε ότι αυτό το θέμα θα συζητηθεί με τον ΟΚΥπΥ την ερχόμενη Παρασκευή μαζί με τα ζητήματα της απογευματινής λειτουργίας των νοσηλευτηρίων και τη στελέχωση αυτών.
Η κατάσταση που επικρατεί
Σύμφωνα με δηλώσεις του Διευθυντή της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου, Δρ. Αβραάμ Ηλία, ένα στα πέντε παιδιά που νοσηλεύτηκαν τον τελευταίο μήνα στο Μακάρειο Νοσοκομείο, έπασχαν από οξεία ιογενή γαστρεντερίτιδα με αρκετά από αυτά να χρήζουν νοσηλείας.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται στο Μακάρειο πέντε παιδιά με οξεία ιογενή γαστρεντερίτιδα, και γύρω στο 20% με 30% των παιδιών που νοσηλεύτηκαν τον τελευταίο μήνα ήταν με τον ίδιο ιό.
Σύμφωνα με τον Δρ. Αβράμ Ηλία, τα περιστατικά που καταγράφηκαν «ήταν ήπια», συμπληρώνοντας πως πρόκειται για ιογενείς γαστρεντερίτιδες, που παρατηρούνται στις αρχές καλοκαιριού.
Σημείωσε επίσης ότι ο ιός εκδηλώνεται με εμετούς, διαρροϊκές κενώσεις και αφυδάτωση, καθώς τα περιστατικά μπορεί να εκδηλώσουν πυρετό ή δεκατική πυρετική κίνηση.
«Ένα στα πέντε παιδιά που νοσηλεύτηκαν ή νοσηλεύονται έχουν συμπτωματολογία. Πρόκειται για συνηθισμένο φαινόμενο αυτή την εποχή και δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για τους γονείς, καθώς στις πλείστες περιπτώσεις οι νοσηλείες είναι ολιγοήμερες, αφού ο ιός διαρκεί για 5 με 7 ημέρες», είπε.
Ο Δρ. Ηλία ανέφερε ότι αυτές οι λοιμώξεις είναι πολύ μεταδοτικές - ειδικά στα παιδιά, υποδεικνύοντας στους γονείς εάν παρατηρήσουν στα παιδιά τους συμπτώματα να τα περιορίζουν εκτός σχολείου, ώστε να μην έρχονται σε επαφή με άλλα παιδιά και διασπείρουν το ιό.
Πρόσθεσε ακόμη ότι εντός του καλοκαιριού ενδεχομένως να καταγραφούν και περιστατικά μικροβιακών γαστρεντερίτιδων, λόγω των πολύ ψηλών θερμοκρασιών. Παρόλα αυτά δεν θεωρεί ότι θα υπάρξει εντός καλοκαιριού κάποια άλλη έξαρση ιογενών ή βακτηριακών λοιμώξεων, εξαιτίας των lockdown και των περιορισμών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σημειώνοντας πως τα πράγματα φαίνονται πολύ καλύτερα αυτή την περίοδο, και ελπίζει να συνεχίσουν έτσι.
«Δεν προβλέπω να έχουμε εξάρσεις RSV ή μικροβιακές πνευμονίες ή ακόμα και γρίπη, όπως πέρσι το καλοκαίρι. Φέτος, ενώ παρατηρήθηκαν κάποια μεμονωμένα περιστατικά, εντούτοις δεν μιλάμε για έξαρση όπως πέρσι και αυτό μπορεί να αποδοθεί στη χρήση μάσκας, που τη χρησιμοποιούσαν τα παιδιά μέχρι τελευταία», ανέφερε.
Της Ουρανίας Στυλιανού