ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αναστάλθηκε η 48ωρη απεργία ιατρών - Έπεται διάλογος με τον ΠτΔ

01 Ιουλίου 2024, 12:54

images

Οριστικοποιήθηκε η αναστολή της 48ωρης εξαγγελθείσας απεργίας των κυβερνητικών ιατρών μετά και από παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη.

Η συνάντηση μεταξύ του Υπουργού Υγείας Μιχάλη Δαμιανού, με εκπροσώπους του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) και των συντεχνιών των κυβερνητικών ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ και ΠΑΣΥΔΥ) με στόχο την αποφυγή των απεργιακών μέτρων η οποία ξεκίνησε από τις 8:30 έχει ολοκληρωθεί πριν από λίγο.

«Μετά από τις διαπραγματεύσεις των τελευταίων ημερών αλλά και μία πολύωρη διαπραγμάτευση οι δυο πλευρές, ΟΚΥπΥ και συντεχνίες των κυβερνητικών ιατρών (ΠΑΣΥΔΥ και ΠΑΣΥΚΙ) και με τη συμμετοχή του ΠΙΣ έχουν καταφέρει να καταλήξουν στην αναστολή της εξαγγελθείσας 48 ωρης απεργίας», δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός μέτα το πέρας της πολύωρης συνάντησης.

Σύμφωνα με τον κ. Δαμιανό, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη συνομολόγηση νέου πλαισίου για τη συμφωνία 2024-2026 αναφορικά με τα οικονομικά κίνητρα με τη συμμετοχή του Υπουργείου Υγείας ως μεσολαβητή και τον ΠΙΣ ως παρατηρητή με καταληκτική ημερομηνία την 30η Οκτωβρίου 2024.

Συμφωνήθηκε επίσης η απόσυρση της απόφασης του ΔΣ του ΟΚΥπΥ ημερομηνίας 25.06.2024.

Σε ότι αφορά τα οικονομικά κίνητρα για το 2023, συμφωνήθηκε να οριστεί ανεξάρτητος οίκος (κοινά αποδεκτός και από τις δύο πλευρές) ο οποίος θα μελετήσει τα δεδομένα του 2023 και θα καθορίσει το ύψος των οικονομικών κινήτρων.

Όπως επιβεβαίωσε ο κ. Δαμιανός, κατά τη διαπραγμάτευση υπήρξε παρέμβαση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη με πρόσκληση σε διάλογο η οποία έχει γίνει αποδεκτή από όλες τις πλευρές. 

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα